måndag 12 augusti 2024

Hälsosamma japaner

Japaner blir generellt sett gamla

Kan vi lära något av japanerna? Mycket. Inte minst hur vi bra ska klara av att ge alla våra allt fler åldrande äldre ett värdigt slutskede av livet. Du vet väl att de i genomsnitt lever längst av alla jordens människor? Så har det absolut inte alltid varit. Vet du varför det blivit så? Det gör jag. Bland annat för att de i genomsnitt arbetar mycket högre upp i åldern än vi i Sverige. Ytterligare ett skäl är deras kosthållning som beskrivs i nedan BBC reportage. Det är två av huvudskälen till att de i genomsnitt lever länge och rimligt friska. 

Vet du vad jag tror är det viktigaste skälet? Ett skäl som också gör att deras sjukvårdssystem inte är i närheten så dyrt som USAs. Du som frågar kommer att få svaret. Enligt nedan reportage anses japansk mat även vara bra för vår hjärna. Mer japansk mat är med andra ord klokt.

 It's not just the famed Mediterranean diet that benefits health. A new study has revealed the benefits of following a traditional Japanese diet and how it affects the brain.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0hr2cjy/the-surprising-benefits-of-a-traditional-japanese-diet

Efter en mycket onyttig period med för mycket mat och dryck ska jag snart inleda en längre hälsofrämjande kost- ochcdryckesperiod med endast några enstaka undantag. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar