fredag 30 augusti 2024

Fusk ska bekämpas

Bidragssystem för de svagaste

Det svenska bidragssystemet är för komplext, för omfattande och det läcker som ett såll. Det borde kraftigt reformeras. En reform som måste inkludera kraftiga förenklingar med max fem bidragstyper som får täcka alla möjliga varianter som nu finns. Och Regeringen MÅSTE komma till skott med att bryta sekretessen mellan skolan, socialtjänsten, Polisen och Försäkringskassan. Att för individers och samhällets bästa bryta sekretess mellan yrkesroller som alla har sekretessverksamheter får inte problematiseras för mycket. 

Bidragssystemet är i grunden något generationer av svenskar ska vara stolta över. Det finns för att vi bryr oss om våra svagaste utan egen förmåga att vare sig försörja sig eller att ta hand om sig själva. Det är också bidragssystemet som gör det möjligt för anhöriga till bidragsberoende att kunna förverkliga sina drömmar utan att livslångt tvingas ta hand om en behövande släkting eller kär vän. Ingen av oss vet om vi får t ex ett barn eller ett syskon i stort behov av hjälp. Ingen vet om vår bästa vän plötsligt blir förlamad. Bidragssystemet  är inte enbart till godo för våra svaga, det är det även för dem av oss som har nära anhöriga i behov av mycket hjälp. Visst är väl annars alternativet att vi själva hjälper till? Det är så det fungerar i väldigt många andra länder. Eller att de svagaste dumpas på barnhem. 

Även om inte den nuvarande regeringen genomför nödvändiga reformer av bidragssystemet så vidtar de viktiga åtgärder mot fusk. Det är mycket bra. Trots att det är nya pålagor på administrativt plågade arbetsgivare. Galet att våra rikspolitiker så länge tillåtit dessa brott få fortsätta utan att bättre försöka minska brottens omfattning. 15-20 miljarder årligen skulle räcka för att kraftigt stärka svensk konkurrenskraft istället för att pengarna går till tjuvar eller ”slarvpelkar”.

Årligen beräknas omkring 15–20 miljarder kronor betalas ut felaktigt från välfärdssystemen och ca 90 procent av det skattade beloppet uppskattas bero på att felaktiga uppgifter ligger till grund för utbetalningarna. De främsta orsakerna till bidragsbrott och felaktiga utbetalningar är att enskilda, avsiktligt eller oavsiktligt, lämnar oriktiga uppgifter eller låter bli att anmäla ändrade förhållanden. Det är angeläget att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har goda förutsättningar att förena god service med effektiva kontrollfunktioner som förhindrar bidragsbrott och felaktiga utbetalningar.”

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/06/beslut-om-att-oka-digitaliseringen-inom-socialforsakringsomradet-for-att-motverka-bidragsbrott-och-forebygga-felaktiga-utbetalningar/

https://unt.se/ekonomi/samhalle/artikel/arbetsgivare-ska-rapportera-jobbfranvaro/jow6e2yl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar