tisdag 11 juni 2024

Liberal aktivist

Vill inte fatta

Det är intressant att läsa dagens ledare i UNT. Ledarskribenten lever som oss andra i sin egen lilla värld. Och hans värld inkluderar sannolikt att vara aktiv Liberal. Alla gör sina val. Och de flesta känner samhörighet i olika grupper. Hans åsikter om folkomröstningar bygger på elitistiska ställningstaganden. Han anser att förtroendevalda är satta att processa och besluta i relevanta frågor. UP anser att centraliseringen av makten i dagens Uppsala är dålig. Därför gör folkomröstningar praktisk demokratisk nytta. 

UP förespråkar olika former av demokratiska metoder för att stärka invånarinflytandet. Ledarskribenten älskar den representativa demokrati vi har i Sverige. UP har en annan uppfattning. Vi anser att det är illa att Sverige som enda land bland västvärldens demokratier inte skiljer på valåren till kommuner och riksdagen. Vi anser också att vi representeras allt sämre då broilifieringen av politiken blivit omfattande parallellt med att lobbyföretagen vuxit kraftigt. UP förespråkar demokratiska reformer och vill att folkomröstningar blir vanliga metoder för att tvinga politiken att argumentera för sitt ställningstagande i en fråga och ger invånarna både en bättre chans att förstå vad sakfrågan handlar om och en tydlig chans att påverka politiken. Bara att ledarskribenten tycker att man ska strunta i valresultatet säger mycket om hans attityd till demokrati.

Det demokratiska haveriet som nedan elitist skriver om har han själv skapat. Om man nu tycker att det är ett haveri att många valt att välja en blank valsedel och bara avstått ifrån att ta ställning till inriktningsfrågan. 

Vad ska man då säga om 43 procent blankröster i Uppsalas lokala folkomröstning 2024? Naturligtvis att det är ett slags demokratiskt haveri som väcker löje långt utanför kommungränsen. Som väntat går det inte att säga något om synen på det framtida byggandet i Uppsala. Valdeltagandet var 49 procent (mot 57,7 i EU-valet). Lika många som röstade blankt valde ja-linjen, att bygga ”fler bostäder” i de fem kransorterna. Inalles valde alltså 21 procent att gå och rösta på majoritetens linje.”

https://unt.se/ledare/artikel/glom-genast-den-har-folkomrostningen/r5vnqmnj

Nedan är tydligt fastställts och kommunicerat av Uppsala kommun. Trist att UNT har ledarskribenter som bidragit till att folkomröstningen blev förvirrande för många. UNTs ledare vågade inte tacställning för JA eller Nej. Liberaler anses av många vara kluvna… Då röstar man blankt. Märkligt att han inte reflekterar över EP-valet och att Liberalerna hade åkt ur om inte valdeltagandet blivit ännu sämre än 2019. Det om något är ett haveri eftersom EU-maskineriet styr allt mer över oss. Nedan informationen från kommunen:

”Du kan rösta ja, nej eller blankt

Frågan som ställs i folkomröstningen är:

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Här beskriver vi vad de olika svarsalternativen innebär.

Om du vill rösta ja

Om du röstar ja betyder det att du vill att Uppsala kommun ska planera för fler bostäder i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa i en ny översiktsplan, för att lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad. 

Jämfört med den nuvarande översiktsplanen vill du att byggandet av bostäder

  • ökar i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa
  • minskar i Uppsala stad.

Om du vill rösta nej

Om du röstar nej betyder det att du röstar nej till själva frågan som ställs i folkomröstningen.

Jämfört med den nuvarande översiktsplanen vill du inte att byggandet av bostäder ökar i Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa, för att lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad.

Om du vill rösta blankt

Att lämna en blank röstsedel betyder att du tar del av din rättighet att rösta i folkomröstningen utan att ta ställning i frågan.”

https://www.uppsala.se/contentassets/b3c5cddfcff84c91a3aeaefb767987f3/webb_kunskapsunderlag-till-folkomrostning-2024---broschyr.pdf





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar