tisdag 4 juni 2024

En attraktiv kommun

En kommun får många smaker

I Utvecklingspartiet demokraternas Uppsala byggs kommunen till en nätverksstad och funktionell täthet är ledord. Våra tätorter utvecklas till attraktiva mindre trädgårdsstäder och staden förtätas men på ett sätt som sätter människans välbefinnande i centrum. Byggares  möjligheter att tjäna mycket pengar ska inte stå i centrum. Kommer det då att byggas? Ja. Och det som byggs kommer att efterfrågas av människor som också har råd att köpa eller hyra det som byggs. När vi stärker fem av våra tätorter längs befintliga tågspår blir Uppsala attraktivare att bo kvar i och att flytta till. Flera smaker av boendemiljöer kan mötas.

För oss i Utvecklingspartiet demokraterna är det obegripligt att M, SD, C och KD väljer att sabotera folkomröstningen. Vad L sysslar med är obegripligt. Istället för att sabotera folkomröstningen borde de hjälpa till att förklara för Uppsalaborna vad en översiktsplan är, förtydliga att ”lätta på” betyder mindre under planperioden och att mer i namngivna tätorter är mer än i nuvarande planer. Det är demokratiskt vulgärt det de sysslar med. De har säkerligen gått i någon Trumpskola. I dagens UNT ger UP lite perspektiv om vad folkomröstningen handlar om. Om du vill se ändrade byggplaner, tror du NEJ eller blankt bidrar till det? Det gör det inte.

Det är förvånansvärt att partierna övergripande inte kan vara överens om att försöka få till en förändring av det nuvarande Fyrspårsavtalet och dess gigantiska bygglöften. Trots att S, V och MP ställt sig bakom både Fyrspårsavtalet och Stadsmiljöavtalen i Region Uppsala, är de i kommunen positiva till att omförhandlingen med staten blir framgångsrik.”

Tack vare Utvecklingspartiet demokraterna har kommunen skickat en begäran till staten om omförhandling för att få tillbaka möjligheten att omplanera byggandet av tusentals bostäder från Uppsalas södra stadsdelar till tätorter längs befintlig järnväg i vår geografiskt stora kommun. Det är anmärkningsvärt att M, C, KD och SD inte förstår de tydliga sambanden mellan Översiktsplanen 2016, Fyrspårsavtalet och de båda stadsmiljöavtalen om spårväg med staten, att de inte kan se att den extrema utbyggnaden av de södra stadsdelarna om 33 000 bostäder och förtätningen av staden driver fram den extremt dyra anläggningen av spårvägen, och vice versa.”

Vill inte M, C, KD och SD stärka kommunens chans till omprioritering för Uppsalabornas bästa? Det vill vi.”

Liberalernas hållning för blankröstande är ofattbart dum. Som bekant har L sedan Översiktsplanen 2016 hoppat fram och tillbaka som en jojo. Rimligen borde L egentligen förespråka nejröstande, särskilt som man nu slutgiltigt tydligt förespråkat såväl spårväg/spårvagnar som den extrema utbyggnaden i södra stadsdelarna. Men i konsekvens med sin vanliga veliga hållning gör man alltså inte det.”

https://unt.se/debatt/artikel/darfor-ska-du-inte-rosta-blankt-pa-sondag/lq4wgq8r

Nedan debattartikel är läsvärd. Den ger en kort historisk beskrivning av hur Uppsala byggts ut. Redan i nuvarande planer byggs Uppsala kraftigt ut i staden och lite i kommunens tätorter. UP vill vikta om lite från stadens planer till smart förstärkning av fem tätorter.

https://unt.se/debatt/artikel/nu-avgors-det-hur-uppsala-ska-utvecklas/r3okwe2r

Vad händer den dag då naturskydd och Försvarsintressen sätter stopp för Uppsalas byggutveckling? Vad händer år 2110 när staden med sina begränsningar inte kan expandera längre? Kommer det samhället att kunna blomstra trots att det inte byggs så mycket nytt inom kommunen? Ja, för politiken kan säkra fler och bättre alternativa seniorboenden som frigör mycket boendeytor, vi kan alla minska våra miljöavtryck genom att bo på färre kvm per person och många fler kan bo i delningsbostäder liknande Uppsala nations studentbostäder. Det är både ekonomiskt klokt och att ta miljö- och klimatfrågorna på allvar. 

Uppsala kommun går inte under för att det inte byggs en massa nytt varje år. Det befintliga ska underhållas och förnyas. Det skapar ett välskött samhälle och gott om hantverksjobb. Det innebär dock att många av dagens handläggare i kommunen istället kan jobba inom näringslivet, i våra skolor, inom sjukvården och inom äldreomsorgen istället. Tror du att vårt närsamhälle kommer att kunna vara välmående även när det inträffar? Ja. Om det offentliga anpassar sin kostym. När man studerar till exempel Norge, Schweiz, Kanada och Japan kan man lära mycket. I de länderna är urbaniseringen tydlig samt att befolkningspyramiden inte längre är en pyramid. Hur vi hanterar det sistnämnda borde vara högst upp på agendan, inte byggandet av nya höghus. Hur skapar vi ett starkt välfärdssamhälle när mängden +70 åringar är lika många som - 10 åringar? Går det? Det gör det. För miljön och klimatet är det toppen. Hur skapas en stark ekonomi i det samhället? I samhället Marknadsekonomi 2.0.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Norges_demografi

https://globalis.se/Statistikk/befolkningstall?country=42462

Du vet väl att Sveriges befolkningsutveckling nu avstannat? Så är det! Landet Sverige och dess befolkning måste nu konsolidera sig och åter skapa gemenskap, trygghet, ordning och säkra fler i självförsörjning. Kommer det att byggas trots många år av konsolidering? Ja. Kommer Sverige åter kunna bli ett land med hög status i världen? Ja. 

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar