fredag 28 juni 2024

Stark lojalitet

Högsta möjliga lojalitet

Du vet väl att politiker i kommuner och regioner måste bo i den kommun eller region de ska företräda? Så är det. De ska betala skatt där de är tänkta att tjäna/företräda geografins invånare. Riksdagsledamöter väljs in utifrån Sveriges 21 län och de måste vara både medborgare och skattebetalare i landet. Logiken känns genomtänkt. Hur är det då på tjänstemannanivå? Det vill säga offentliga generaldirektörer, VDar och förvaltningschefer? De som är underställda politiken men som operativa chefer påverkar väldigt mycket? 

I staten hänger logiken ihop. Än så länge är det ingen tysk, fransman eller finne som blivit rikspolischef, överbefälhavare eller generaldirektör för Migrationsverket. Trots att det säkerligen kan finnas någon mer kvalificerad ledare där. De betalar skatt i Sverige. De är svenska medborgare. De har användbara nationella nätverk. De är sannolikt lojala mot svenska intressen. Rimligt. Varför hänger inte logiken ihop i en kommun och region? Vilken är den principiella skillnaden? 

Om vi bortser ifrån att Sverige inte borde ha en enda kommun med färre än 50.000 invånare borde det vara självklart att en stadsdirektör bor och känner med dem de ska tjäna tillsammans med valda politiker, som måste bo i kommunen. Att stadsdirektören bor, känner och betalar skatt i den kommun hen tjänar är viktigt. ”Skin in the game” är viktigt. Särskilt i Uppsala kommun som är allt mer skuldtyngt och som hårdare behöver flytta resurser från administration till operativa kärnverksamheter. Att stadsdirektören är lokal skattebetalare blir ännu viktigare när många förvaltningsdirektörer och VDar i gruppen inte bor i kommunen och betalar skatt i den. 

Efter att Uppsala kommun nu haft en stadsdirektör som bor i Stockholm i elva år, och innan dess en som bodde i Västerås, är det dags för en som bor och betalar skatt i Uppsala! Då kanske administrationen hålls till ett minimum. Då kanske byggambitionerna bättre balanseras med en social- och ekonomisk hållbarhet. Jag säger STOPP för rekrytering av en ny stadsdirektör om den inte bor här eller flyttar hit som ett villkor för uppdraget. Vi har två vice stadsdirektörer som bor och betalar skatt i Uppsala. De kan axla uppgifterna tills någon kvalificerad som vill vara Uppsalabo är hittad. 

Lojalitet är viktigt. Särskilt viktigt är det när liv står på spel. Nedan ett militärt perspektiv på lojalitet som jag tycker är relevant i sammanhanget. "Skin in the game" är viktigt.

"— I våra studier ser vi att identifikation och ledarskap spelar en stor roll. Ju närmare man identifierar sig med ett visst lojalitetsobjekt desto mer är man också beredd att offra för det objektet. I det militära sammanhanget innebär det till exempel att man måste skapa en närhet till de uppdrag man är satt att lösa, som att skydda det egna landet, men också en närhet till sitt förband och till Försvarsmakten som helhet. När det gäller ledarskap så verkar det påverka både vad man är beredd att offra och vad man är beredd att göra. Det ledarskap som skapar en känsla av delaktighet, tillit och personlig omtanke verkar också skapa högre nivåer av lojalitet."

https://www.su.se/psykologiska-institutionen/nyheter/vad-inneb%C3%A4r-lojalitet-inom-milit%C3%A4ren-1.720622


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar