tisdag 25 juni 2024

Oseriöst

Konstruktivt och mätbart förbättringsarbete

Hur många Uppsalabor tycker illa om företagare? Hur många kommunanställda vaknar varje morgon och  tänker ”idag ska jag djävlas med en företagare”? Väldigt få. Väldigt, väldigt få om ens någon. De flesta vet hur hårt företagare jobbar och att många tar stora risker jämfört med att vara anställd. När UNTs ledare skriver som de gör arbetar de hårt på att politisera något som inte förbättras av politisering. Uppsalas företagsklimat måste förbättras och det görs framgångsrikt enbart genom hårt, mätbart och målmedvetet förbättringsarbete. Det konstruktiva och mätbara förbättringsarbetet pågår. Det framgår av ett nyligen antaget handlingsprogram och en handlingsplan för förbättrat lokalt näringslivsklimat. Och för första gången redovisar nu samtliga förvaltningar och bolag hur de bidrar till kommunens övergripande förbättringsmål. Dessutom engagerar sig kommunen kraftfullt i fyra branschklusterlyft. Något som hela näringslivet och vi invånare kommer att få stor glädje av. Det är i den verkliga verkligheten. 

Att enskilda företagare kan ha svårt att locka kunder och att behålla dem är inte kommunens fel. Att enskilda företagare kan behöva arbeta mycket för att få en anständig inkomst är inte kommunens fel. Nästan alla regler som drabbar företagare är kopplade till riksdags- eller EU-beslut. Kommunens fel är om servicen är långsam och dålig kopplat till kommunala ansvar. Om onödiga särkrav ställs kopplat till kommunens maktsfär. När det offentliga rummet och trafikens framkomlighet är dålig är det också kommunens fel. Om inte upphandlingar sker öppet och rättvist är det kommunens fel. UNTs ledare avviker inte från trenden att sprida verklighetsbilder som inte är sanna. Visst finns problem att fixa för att företagare ska gilla att verka bättre i Uppsala. Men lågkonjunkturer, byggkriser, lagkrav och svaga affärsmodeller är inte kommunens fel. Och alla företag har inte bärkraft vare sig i Uppsala eller i en annan kommun. Kommuners avgifter ska vara samma för alla företag. Och exploateringsavgifter ska delfinansiera byggen av vägar, parker etc. 

Har UNTs ledare försökt följa upp med de 12% missnöjda företagarna nedan om vad de specifikt är missnöjda med? I det lilla urvalet som är gjort på något sätt. Har de tillfrågade företagen ens varit i kontakt med kommunen och i så fall vilken del? Förvånar mig inte om en liknande undersökning skräpas ner av politiskt motiverade svar.

Jag träffar gärna dessa 12% av näringslivet som är missnöjda för att verkligen förstå vad de specifikt är missnöjda med. Jag har precis varit på två seminarier om elproduktion, elbehov och eleffekt. Många är säkert arga på statens oförmåga att få tågtrafiken att fungera. Arga på Regionens oförmåga att säkra bättre kvalité inom kollektivtrafiken. Förbannade på tillsynsverksamheter som måste försöka upprätthålla gällande statliga lagar. Kommunen måste samtidigt förenkla och förbättra för företagen i kommunen. Jag träffar gärna varje företagare som vill och förklarar vad Uppsala kommun mätbart gör för att underlätta företagarnas verksamhet. Stundtals är UNTs ledare helt urspårad och destruktivt politiskt aktivistisk.

I Svenskt Näringslivs årliga enkät, där företagare besvarar frågor om företagsklimatet i kommunen, uppger tolv procent att de överväger att lämna Uppsala kommun.”

https://unt.se/ledare/artikel/uppsalaforetagarens-pension-ar-en-viktig-paminnelse/jneyxx0j

Att förhålla sig till kända fakta och hålla sig till sanningar är alltid klokast. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar