måndag 24 juni 2024

Almedalen 2024

Varför gå upp ur sängen på morgonen?

För att man måste försörja sig? För att det är svårt att utvecklas i sängen? För att maximera den personliga utvecklingen den stund man lever? För att bidra lite till att människans stund på jorden blir bättre? För att äta och dricka? För att hinna med ett tåg som sannolikt är försenat? För att undvika liggsår? Skälen är många. Ibland skulle nog varje människa bara dra täcket över huvudet och somna om. Hoppet om en bättre framtid och nyfikenhet får upp många av oss på mornarna.

Stats- och finansministern ger sig på att försöka ingjuta lite framtidstro i oss svenskar. Det behövs. Det är mycket som måste lagas. Och innovationskraften och företagsamheten måste fortsätta att vara stark. Skolan måste definitivt prestera bättre än nu. Mest av allt behöver vi samling mellan Moderater och Socialdemokrater för få ordning på Sverige igen. Det har de insett i en del kommuner men inte i Sveriges riksdag.

Hushållens köpkraft har urholkats och Sverige har gått in i en lågkonjunktur.”

Den tidigare chefen för Europeiska Centralbanken Mario Draghi lyfte nyligen Sverige som ett föredöme i Europa. Mer specifikt berömde han vår förmåga att historiskt kombinera hög produktivitet med ett socialt skyddsnät, att vi tar hand om varandra.”

Lågkonjunkturen innebär inte bara att fler kommer att förlora jobbet utan att de som redan är utan arbete får ännu svårare att hitta ett jobb. Då krävs fortsatta satsningar på utbildning för att skapa fler vägar till arbete. Regeringen arbetar även med reformer för att öka aktivitetskraven på den med arbetsförmåga som lever på bidrag samt med ett bidragstak så att arbete alltid lönar sig.”

https://www.expressen.se/debatt/striden-ar-over-vi-har--vunnit-mot-inflationen/

Valrörelsen 2026 tycks redan vara på G.

Regeringen meddelar att ekonomin nu går in i en ny fas – inflationsbekämpningen är över och fokus ska nu ligga på att utveckla ekonomin.”

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/kampen-mot-inflationen-ar-vunnen

Sakine Madon, UNT, skriver läsvärt om att det känns hoppfullt nu när sossarna tycks ha tänkt om och åter igen förstår att ett generellt välstånd bygger på principen ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Här i Almedalen ska jag prata med Anna Dahlberg och se hur det går med hennes önskan om att M och S ska hjälpas åt att städa upp landet Sverige. Bryter sig M i Uppsala ur Moderaterna då? 

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lawen Redar, som leder partiets arbetsgrupp för en ny integrationspolitik, har ambitioner och vågar uttala ordet "krav"”

De nya S-förslagen som ändå sticker ut, som obligatorisk förskola för alla barn från tre år och olika försök att blanda befolkningen, lär inte bli helt enkla att genomföra. Här finns hinder i form av kostnadsrealiteter, samarbetspartners – och väljare som oroar sig för att de egna barnens skolgång kan äventyras.”

Socialdemokraternas återkommande sidbyten i politiken borde även leda till självkritik. När borgerliga partier genom åren har lagt förslag – allt ifrån språkkrav för medborgarskap till obligatorisk förskola – har det mötts av ilska från vänsterpolitiker. För att senare alltså bli eller föreslås som S-politik. Tänk om ledande S-politiker hade intagit en något ödmjukare hållning redan på 1990-talet, när segregationen började märkas allt tydligare. I stället agerade man länge broms.”

Socialdemokraternas nya offensiv sätter åtminstone ljus på problemen. Det spelar roll vad Sveriges största parti säger och gör. Partiet har ett starkt stöd, och därmed inflytande, i invandrartäta förorter. Det är alltså inte en oviktig kursändring att S-företrädare som Lawen Redar talar om ökade krav på människor. Förväntningarna på folk som kommit hit har under flera decennier varit för låga. Resultatet ser vi i form av dåliga kunskaper i svenska, hög arbetslöshet, bevarade klanstrukturer och hedersförtryck.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/om-s-slutar-agera-broms-ar-bara-det-vart-en-applad/lw4dooyr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar