torsdag 6 juni 2024

Aktivister mot

Varför hjälper de inte till?

Folkomröstningsfrågan borde ha varit lättare
att förstå. ”Lätta på” borde ha varit ”minska” och ”översiktsplanen” borde ha varit ”långsiktiga byggplaner”. Med det sagt är det intressant hur vissa partier och medier ägnar mycket energi åt att skapa förvirring runt frågan. Kersti Kollberg, UNT, utgör inget undantag i att spä på förvirringen. Varför hjälper inte dessa personer till istället och hjälper invånarna att förstå inriktningsfrågan? Är de köpta lobbyister för byggföretagen?
 

Nyligen, på en debatt i Vattholma, fick kommunstyrelsens ordförande chansen att beskriva frågan och dess inriktningsbetydelse. Det var tydligt. Om man vill minska dagens byggplaner i staden något och istället flytta de minskade volymerna till Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa då röstar man JA. Vill man att nuvarande planer ska bli verklighet röstar man nej. 

Kerstin Kollbergs krönika i UNT tillhör ett exempel på den förvirring som sprids istället för att hjälpa invånarna att förstå inriktningsfrågan. Det är väl inte så konstigt att hon vill förvirra. Hon är obotlig Liberal och gillar spårvägsprojektet. Och visst, eftersom M, SD, L, C och KD propagerar för ”blank” väljer de att inte tydligt beskriva hur de utifrån frågan tycker. Att Moderaterna och Liberalerna gör så kan jag förstå eftersom de tydligt borde våga stå upp för NEJ. Men det gör de inte. Och SD, C och KD borde förespråka JA, men det väljer de av tramspolitiska skäl inte att göra.

När utfallet av folkomröstningen blir känt senare i juni är en sak säker: Uppsala kommer att veta hur många som lade sin röst i folkomröstningen och hur många som röstade på de två olika alternativen men kunskapen om hur Uppsalaborna vill se stadens utveckling har med allra största säkerhet inte ökat ett smack. Tvärtom. Det som ökat är i stället förvirringen om Uppsalapolitikens uppfattning om hur kommunen ska utformas i framtiden.”

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/oanvandbart-resultat-i-folkomrostningen-/lz4v71pr

Lite kul var det nyligen när Liberalernas förra kommunalråd tyckte till. Det var under hans lokala ledarskap som spårvagnsprojektet fick Liberalernas stöd och de stöttade högt och tätt i de södra stadsdelarna. Hans lilla utspel på sociala medier var lite roligt. Han gjorde dock ett stort fel när han skrev att Socialdemokraterna var vinnarna oavsett resultatet i folkomröstningen. Oavsett utfallet är Utvecklingspartiet demokraterna vinnarna. Vi vill ha folkomröstningar, nu är det en folkomröstning. Hade UP fått bestämma hade inriktningsfrågan varit mycket tydligare. Hade UP kommit in i Region Uppsalas fullmäktige hade spårvagnsfrågan varit aktuell där den hör hemma, i Region Uppsalas fullmäktige. Det är Region Uppsala som bestämmer över kollektivtrafiken, inte Uppsala kommun. 

Att Region Uppsala behöver samarbeta med kommuner, staten, leverantörer av depåbyggen, leverantörer av fordon, leverantörer av drivmedel, nödvändiga IT-system, nödvändig personal och så vidare för att klara sitt kollektivtrafikuppdrag är självklart. Region Uppsala bär 100% av ansvaret för kollektivtrafiken. Vi vet hur dåligt det sköts. 

Det är illa att flera lokalt oseriösa partier saboterar valet genom att rekommendera blankröst. Om de brydde sig om Uppsalaborna skulle de hjälpa dem att förstå frågan istället.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar