onsdag 26 juni 2024

Skrota dumhet

Bättre att underhålla än att bygga onödigt nytt

Kortsiktigt, 25-35 år framåt är det bättre att Uppsala kommun, Region Uppsala och svenska staten underhåller befintlig infrastruktur och mycket selektivt investerar i ny infrastruktur. Den selektiva nyinvesteringen inkluderar två tågspår till mellan Uppsala och Stockholm som är helt nödvändiga eftersom bland annat de två befintliga tågspåren kraftigt måste underhållas och nyinvesteras i. 

Svenska statens oförmåga att underhålla mycket viktig infrastruktur är besvärande. Svenska folkets kortsiktiga och långsiktiga konkurrenskraft står på spel. I nuläget tycks staten återigen slänga bort massor av miljarder som behövs för underhåll på till exempel vidlyftiga drömmar som Northvolts företagsäventyr. Lite positivt ändå att höra U.Kristersson, i sitt Almedalstal, erkänna att Sverige skött underhållet uselt.

https://www.expressen.se/ledare/vill-regeringen-att-vi-ska-flyga-mera/

Expressens ledare är dock ute och cyklar. Sverige måste säkra en väl fungerande infrastruktur både för tåg och flyg. Nu är Sverige även risigt ute när vi inte längre har en stark påverkan på ett flygbolag med stark anknytning till Arlanda. Om inte svenska staten, kopplat till exiten från SAS, säkrat några linjerättigheter från Arlanda ligger vi pyrt till. Finland har Finnair, Norge har Norwegian och Danmark har Kastrup… Flyget är mycket viktigt även i framtiden för platser som vill vara konkurrenskraftiga. Att flygindustrin behöver bli mycket miljövänligare är också en sanning att ta på stort allvar.

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2023/12/dir.-2023178

En ny infrastruktur Sverige skyndsamt behöver bygga är för vätgas. Produktion, lagring, distribution och användning. Staten och näringslivet i samverkan. Det är beklagligt att Sverige kopplat till infrastruktur kopplat till vätgas ligger efter många delar av världen trots att Sverige har bland de bästa förutsättningarna. Näringslivets konkurrenskraft kräver prisvärd och säker energiförsörjning. Bostäder och fordon behöver energiförsörjning. Tryggheten och säkerheten behöver egenförsörjning av allts kraftkälla, energi. Näringsdepartementet i Sverige underpresterar! Inte bra för svenskarna. 

https://vatgas.se/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar