måndag 10 juni 2024

Stor seger för JA

Brakseger för JA i folkomröstningen

Folkomröstningen är genomförd och nästan lika många som deltog i valet till Europaparlaments valet röstade också i folkomröstningen. Beklagligt att många väljare gick på de övriga fem oppositionspartiernas desinformationskampanj att blank skulle betyda något annat än att man inte ville ta ställning till JA eller Nej. JA vann en stor valseger över Nej. Uppsalaborna har fått rösta i en viktig fråga efter att vi kördes över av många partier 2017/2018 när Fyrspårsavtalet tecknades med staten och regionen. Budskapet från folkomröstningen är tydligt. Uppsalaborna vill att HELA kommunen ska stärkas och att utbyggnaden av staden ska ske varsammare än nuvarande planer innebär. 

Kortsiktigt innebär JA att kommunen har folkligt stöd i den omförhandling av Fyrspårsavtalet som kommunen har bett staten om. En omförhandling där vi vill kunna få omfördela delar av de nu avtalade 33.000 nya bostäderna i södra stadsdelarna till fem namngivna tätorter längs befintliga tågspår. Det är mycket bra för HELA Uppsala kommuns befolkning. Långsiktigt har Uppsalaborna talat om för partier aktiva i Uppsala kommun att man vill att den nya översiktsplanen ska satsa mer än nu på de fem tätorterna Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa. Och varsammare utveckla Uppsala stad. 

Utvecklingspartiet demokraterna fortsätter att driva på för fler lokala rådgivande folkomröstningar. Det gör vi bland annat för att Sverige avviker från alla andra västdemokratier som separerar kommunval från riksdagsval. Så länge som det är så dåligt, och vi enbart får rösta vart fjärde år, innebär folkomröstningar i stora inriktningsfrågor att den lokala politiken får stå i centrum och invånarna får en chans att förstå vad invånarna tycker om olika alternativ. 

Idag är en stor positiv dag för vår lokala demokrati!

https://sverigesradio.se/artikel/har-ar-resultatet-i-uppsalas-folkomrostning

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/jubel-fran-bada-sidor-blir-champagne/jow1ov1l



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar