söndag 16 juni 2024

Klimatkampen

Barnafödande och krig

Elefanten i rummet när vi talar om människans rovdrift på jordens natur är mängden människor. Mängden människor på jorden har kraftigt ökat sedan mitten av 1800-talet. Istället för att se minskat barnafödande som positivt för klimatet sprids desperationen i vissa länder över att nativiteten kraftigt sjunker och befolkningen i en geografi minskar. Ur ett miljö- och klimatperspektiv är det toppen. Ur dagens syn på tillväxt, marknadsekonomi och pensionssystem är det kris. En kris som i Ukraina gör att även döda ska kunna bli föräldrar med hjälp av modern teknik. Nya människor ska fram. På ett eller annat sätt för att hjulen ska rulla. 

Omställningen från fossil energi till det elektrifierade samhället är ett intressant skådespel. Ett skådespel som visar att ”makten” är oförmögen att på allvar inse behovet av ett nytt ekonomiskt system, Marknadsekonomi 2.0. Om du tänker till lite mer än vanligt inser man att omställningen till ett elektrifierat samhälle driver på många samhällens ekonomier men ändrar den människans kraftiga rovdrift av begränsade naturtillgångar särskilt mycket? Nej. Billig ändlig energi i form av olja ska ersättas med elektricitet framställt på en mängd olika sätt. Men vi människor ska fortsätta att leva och konsumera som vanligt. De ekonomiska hjulen ska snurra. Då finns inte utrymme för ändrad livsstil eftersom det ekonomiska systemet inte är riggat för det som krävs om människan i betydligt större utsträckning ska leva i harmoni med naturen omkring oss. 

En person som kommit mycket långt i sina tankar om vad som är grundfel i dagens västerländska system är Thomas Piketty. Än en gång en kraftfull samhällsutvecklande hjärna från Frankrike. Hans senaste bok är mycket aktuell och heter . Tidigare har han skrivit böckerna ”Kan vi rädda Europa”, ”Kapitalet i det tjugoförsta århundradet”, ”Kapitalet och ideologin” och ”En kort historik om jämlikhet”. Vad är rättvist? En sak är säker, våra politiska partier är inte längre tillräckligt bra på klok fördelningspolitik. De som äger mest kommer inte att förändra samhällssystemet till det bättre för naturens och det stora flertalet människors bästa. Det tycks vara ”en naturlag”. Nedan en liten sammanfattning av Pikettys senaste bok:

”Piketty visar hur det vid sidan om kriser, våld och tyranni hela tiden förs kamper förcrättvisare inkomstfördelning, starkare rättigheter och minskad ojämlikhet”

Naomi Klein och vår svenska Andreas Cervenka har också i bokform och sommartal tydligt beskrivit hur dåligt vårt ekonomiska system blivit. Det systemet är skapat av människor. Det systemet behöver byggas om till Marknadsekonomi 2.0.

Ja, ja som det rullar på nu tycks naturens övre krafter lösa problemet med för många människor åt oss. Lågt barnafödande och förödande krig kan snabbt minska antalet människor och kyla av världen….

Intressant att de gröna havererade utanför Norden men inte här! Vi får se hur det går i valen 2026. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar