fredag 21 juni 2024

Korruptionsjakten

Korruptionen och missbruk av allmänna medel måste stoppas

Mycket står på spel om Sverige misslyckas med att försvara sin ordning som ett väl fungerande samhälle med liten korruption, stark individuell trygghet och stor individuell frihet. Att vi lyckas vara ett land för alla och ett land där alla har en ojämförbar chans att nå sina drömmar oavsett vilken storlek på plånboken familjen har.

Svenska värderingar är hotade av organiserad brottslighet som inte ”bara” säljer knark och stjäl från våra skattepengar som ska gå till barn, elever, funktionshindrade och sjuka. Vi har inte råd att bjuda dessa samhällsfarliga krafter på att inte korruption i olika former jagas även inom Sveriges elit. Symbolvärdet som Anna Kinberg Batra representerar är större än vad t ex Ulf Kristersson tycks förstå. Hur många ledande politiker i Göteborg har blivit avsatta kopplat till mutaffär efter mutaffär som avslöjats? Och i Botkyrka fortsätter mycket av det sämsta i dagens Sverige visa sig. Korruptionen måste motverkas kraftigare i Sverige. Nedan ledare i Expressen är mycket läsvärd.

Hur ska gängkriminella stoppas när till och med kommunen ägnar sig åt bidragsfusk? Botkyrka måste bli lagom.”

https://www.expressen.se/ledare/alla-gangstrar-i-botkyrka-kommunen-ocksa/

Nedan debattartikel är intressant. Alla företag ser till sitt eget bästa. Det ska de göra. Det är så marknadsekonomin ska fungera. Det som är anmärkningsvärt är att staten utser utredare till statliga utredare som bär på ideologiska låsningar. När man bär på starka ideologiska låsningar är det sannolikt svårt att ”nyktert” se till invånarnas bästa, allmänintresset.

Anna Kinberg Batra har hamnat i blåsväder för sina rekryteringar av vänner till toppositioner inom länsstyrelsen i Stockholm. Anklagelser om nepotism och toxiskt ledarskap har lett till krav på hennes avgång. Granskningsinstitutet Klägget har samlat in 15 000 namn för att hon ska sparkas och JO har gått vidare med en utredning. Det är enkelt att förstå varför hennes agerande väcker ilska: att använda sin maktposition för att ge vänner högavlönade jobb på skattebetalarnas bekostnad är fel. Det riskerar att undergräva förtroendet för myndigheterna.”

Anna Kinberg Batra var nyligen ansvarig för den statliga betalningsutredningen. Den skulle ta ställning till om Sverige ska börja ge ut en digital e-krona i konkurrens med storbankerna. Resultatet? En rapport från Positiva pengar visar att utredningen osar av storbankernas inflytande och riskerar att säkra deras övervinster många år framöver.”

Om folk i stället betalar varandra med statligt utgivna e-kronor skulle Sverige slippa hyra in hela penningmängden på ca 4 000 miljarder från privata banker. Och det skulle bli avsevärt billigare att göra betalningar när man slipper bankernas dyra transaktionsavgifter. Men Kinberg Batras utredning vill inte att bankerna får konkurrens. De skriver att ”det samhällsekonomiskt optimala antalet aktörer är begränsat”, att det är motiverat att bankerna får avkastning på sina investeringar och att ”staten ska inte finansiera verksamhet som är företagsekonomiskt lönsam”. Visst vore lönsamt att äga motorvägar, trottoarer, järnvägar, domstolar, polis, landets valuta, betalsystem med mera. Men att storföretag skulle kunna tjäna pengar är inget bra argument för att privatisera central infrastruktur.”

Anna Kinberg Batras skandaler är värda kritik. Men det är mycket värre att hon går storbankernas ärenden och försvarar deras övervinster. Hennes utredning är ett tydligt exempel på hur banklobbyns inflytande kan påverka politiska beslut på bekostnad av allmänhetens bästa. Om Sverige infört ett riktigt lobbyregister som andra länder skulle vi haft en tydlig dokumentation av hur det gick till.”

”Det är hög tid att media riktar blicken mot dessa djupare strukturella problem. Kinberg Batras kompisrekrytering och middagar går löst på mindre än två miljoner per år. Att hon går banklobbyns ärenden kommer att kosta oss miljarder.”

https://www.expressen.se/debatt/felet-med-batra-ar-inte-att-hon-anstaller-vanner/

När vi dansar runt majstången idag kan vi till dansen ”små grodorna” ersätta ”koackaka koackaka koackakakaka” med ”krossa korruptionen”. För att inte sabba en rolig tradition tycker jag vi avslutar ”krossa korruptionen” kvackkvackkvack! Trappan måste sopas uppifrån!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar