fredag 14 juni 2024

Stärkt invånarinflytande

Frågor som engagerar

Utvecklingspartiet demokraterna vill ge Uppsalaborna mer makt och inflytande över sina egna liv. Det är bland annat därför vi kämpar för att Stadsdels- och Bygderåd ska bli kraftfulla mindre geografiska områdens utvecklingskraft. Det är bland annat därför vi vill motverka ständiga skatteavgifter som minskar våra möjligheter att själva bestämma över hårt inarbetade pengar. Det är bland annat därför vi vill genomföra några folkomröstningar varje mandatperiod. 

Nu är folkomröstningen fastställd. De sista 3000 rösterna är räknade. Förutom att vi vet att valdeltagandet i Europaparlamentsvalet blev väldigt lågt blev deltagandet i folkomröstningen som andel av alla som utnyttjade sin EP röst högt. Trots att få förstår vad en översiktsplan är och frågan var lång då tätorterna kopplades till anslutningen till två tågspår. Fem partiers desinformation och valsabotage, med stöd av UNTs ledare, gav resultat. Många valde att rösta blankt som betyder = Avstår ifrån att ta ställning. Det vill säga att inte ta ställning till den specifika frågan i folkomröstningen. Men vi vet att de fem partierna, härförda av Moderaterna, och stöttade av UNT propagerade för att blankt skulle betyda allt möjligt förutom det som blankt betyder. Inte imponerande. Dålig respekt för väljarna.  

Det faktiska resultatet är att när rösterna som inte valt att avstå ifrån att ta ställning vann JA en stor seger. JA har vunnit stort och stärker inte bara Uppsala i omförhandlingen med staten om Fyrspårsavtalet utan uppmanar också Uppsalas partier att i den kommande översiktsplanen prioritera utvecklingen av stadens kommunala omland genom att att stärka planerna för Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa. Tätorter längs befintliga tågspår och där tre av orterna redan har pendelstationer.

JA =       43,2 procent av rösterna

Nej =      14,1 procent av rösterna

Blank =  42,7 procent av rösterna

Det blir mycket intressant att studera hur rösterna fördelats i olika delar av kommunen. 

Trots att fem partier och UNT mycket aktivt verkade för blankröstning, och minoritetsstyret hade lågt engagemang i folkomröstningen, vann JA stort. Och om de fem och UNT istället för att obstruera hade hjälpt invånarna att förstå frågan är jag säker på att JA hade fått över 60 procent av rösterna. 

https://sverigesradio.se/artikel/valresultatet-faststallt-sa-rostade-uppsalaborna

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/slutresultatet-sa-manga-rostade-ja-och-blankt/rgx5597j




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar