söndag 30 juni 2024

Oron är stor

Enkla lösningar

Liberalismen är på dekis. Liberala partier, och liberala rörelser, har uppenbart gått för långt i sin libaliseringsiver. Om lagom fått råda hade sannolikt inte liberalismens krasch inträffat. Lagom, eller balans, är en klok filosofi för den som strävar efter så mycket stabilitet som möjligt. Nu har vi allt annat än politisk stabilitet. Liberalismens enorma kraft under 1800- och 1900-talet byggdes i Frankrike och i USA. Därför inte så konstigt att just dessa två länder idag är i stor gungning. Frankrike har nu riksdagsval och i november väljer USA nästa president. Hur det går påverkar liberalismens ideal i mycket stor utsträckning. Det ser inte ut att gå så bra. ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.”

I Frankrike går ytterhögern starkt framåt enligt alla mätningar. Även extremvänstern växer. Macrons mitten går dåligt. Oron är stor i landet och på individnivå söker människor enkla svar på hur samhällsproblem ska lösas. Svarta eller vita lösningar. Höger- eller vänsterextrema lösningar lockar. Historielösheten är total. Extremism istället för liberalismens respekt för olikheter, vinner terräng. En 46 årig fransk president lyckas inte stå emot polariseringen och ropen efter enkla lösningar. De enkla lösningarna är aldrig hållbara. 

President Macron has said only his Ensemble alliance has the power to block both “the extreme right and the extreme left”. He says the far right categorises people by their religion or origin, while the left judges them by the community they belong to.”

https://www.bbc.com/news/articles/c2j3ldl1mepo

I USA misslyckades Biden i den första presidentdebatten och bjöd själv Trump på segervittring. Ett tidigare liberalt USA kan inte ens få fram bra 60-åriga presidentkandidater. Det amerikanska folket och världens människor erbjuds två 80-åringar i ”The land of the free and home of the brave”.

https://youtu.be/YPHdzKsh-7U?si=rmaymGzGYP1j1vsu

https://youtu.be/2wf1eA3QUC4?si=_Zxw2UDLJFe7tzgE

I Sverige tycks Socialdemokraterna ha förstått läget hos invånarna och kommer nu med allt fler icke liberala sakpolitiska förslag. Självklart ogillas det starkt av Henrik Jönsson i nedan Youtube-avsnitt i hans kanal. Även sossarna har länge haft liberala inslag i sin politik. Nu är inte folket intresserade av liberalism. Ordning och reda önskas. Den ordningen och redan kan komma på olika sätt. 

https://youtu.be/q6a-XOIZgvg?si=4JOpCRzsbPY-Dotz

Liberalismen är på dekis. Världen behöver Devenism, eller UPism! 




lördag 29 juni 2024

Ständiga förändringar

Snabba förändringar krävs

Har den svenska verkligheten förändrats sedan år 2017? Ja, väldigt mycket! Över två års pandemi. Hög inflation. Kraftigt ökade kapitalkostnader. Lågkonjunktur. Kraftigt minskad befolkningsutveckling. Krig i vårt närområde där ukrainarna kämpar imponerande. Farlig, blodig och tragisk konflikt mellan judiska och islamska extremister i Mellanöstern. Omställning från oljeberoende till elberoende. Kraftiga geopolitiska spänningar där Asien kliver fram kraftigt och Västvärlden av olika skäl tappar konkurrenskraft. Mer och kraftigare beteendeförändringar kopplat till en allt kraftigare digitalisering. En allt större invandring från kulturer mycket olika den svenska. Det är STORA och omskakande förändringar på kort tid. Men i Region Uppsala och Uppsala kommun vill inte en majoritet av de politiska partierna ompröva det okloka spårvägsprojektet. Än finns tid att göra klokare ”vägval”. ”Tänk spår kör buss” är klokt minst 25 ytterligare år.

Efter pandemin har distansarbete kraftigt förändrat våra arbetsplatser, fastighetsmarknaden, näthandeln och trafikmönster. Som sagt, den svenska verkligheten är på kort tid kraftigt förändrad. SVT bjuder nedan på ett sådant faktum av ovan angivna. 

Distansarbetet har sedan pandemins början ökat rejält – och fortsätter ligga på höga nivåer. Det är nu mer än tre gånger så vanligt att merparten av jobbet sker i hemmet än före pandemin. 

I fjol arbetade cirka 43 procent av Sveriges anställda i någon omfattning hemifrån. Cirka 13 procent förlade mer än hälften av sin arbetstid i hemmet; före pandemin var det 3-4 procent.”

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/fyra-av-tio-arbetar-hemma

Ett annat faktum är att svensk integrationspolitik är ett fiasko. En hel del partier vågar inte ens tydligt tala om att det krävs en tydlig, rimlig och rättvis sådan politik. Typ: ”Välkommen hit, nu är du en del av det här och det här förväntas och krävs av dig. I utbyte får du allt det här.” 

Nedan ledare i Expressen har rätt. En del av Sveriges problem är att svenska skattebetalare plågas av kostnadsdrivande småförslag för att många småpartier vill synas. Va?, säger vissa om att Utvecklingspartiet demokraterna fick till en folkomröstning och en löpande stärkt demokrati genom möjligheten att starta formella stadsdels- och bygderåd. Det är ”skelettdelar” i en fungerande demokrati. Det är småpengar som skapar viktigt engagemang som också skapar konkurrenskraft. Expressens ledare lyfter ett KD förslag som är bra men ogenomtänkt. Som allt för ofta saknas praktisk förståelse när partikvarnar maler. 

https://www.expressen.se/ledare/kd-kortet-goder-bara-byrakrati-och-kriminella/

Och du som vill lära dig lite om geopolitik, du tror väl inte Indiens ledarskap är odelat positivt till västvärlden? Om du tror det tror du fel! Många gånger när jag besökt Indien har jag fått höra ilska över att t ex britterna gav bort stora delar av Indien till nutidens muslimska land Pakistan. Du vet väl att bl a britterna dragit många enligt afrikaner, araber och asiater idiotiska gränser. Och att Indien köper billig olja och gas från Ryssland, och struntar i västvärldens önskade sanktioner, det talar man tyst om. Det är klokt att fatta att det är kinesernas och indiernas tur att åter driva människans utveckling. 

“Being here in India is essential. We have shared interest with India. It is a growing economy. It is going to be the third largest by the end of this decade. It is hugely important that we deepen and grow our ties.”

”But this trip was not just about economics. There was broader geopolitics too. Mr Lammy wants to reset Britain’s relations with the so-called Global South. India sees itself as key player in this loose group of developing nations. And that, Mr Lammy says, involves less lecturing by Britain and more listening. He was keen to talk about shared interests on green technology and shared threats in the Indo-Pacific, namely China.”

”He was less keen to talk about his hosts subsidising Russia’s war machine in Ukraine by buying many tanker loads of cheap Russian oil and gas. “Across the democratic community, there will always be differences of opinion,” he averred. Which is one way of excusing an ally for aiding an enemy.”

https://www.bbc.com/news/articles/c6p26qjgjjwo

Du vet väl att människan först utvecklades i Afrika, därefter i Mellanöstern/Persien och sedan i Asien? De enorma första stegen mot dagens extremt utvecklade mänsklighet togs utanför Europa minst fram till 1500-talet. Länge, länge fanns inga gränser, krigsskapade gränser mellan länder. USA befolkades först av indianer. Varför ”indianer”? Bara för att team Christoffer Columbus trodde de upptäckte Indien…

Dagens västmänniskor har mycket att vinna på att bli mer ödmjuka mot människor i andra delar av världen. Har västvärlden någon chans i konkurrensen? Absolut. Det är inte ett nollsummespel. Om vi bara kan få stopp på att vi blir för många på jorden, och att västvärlden blir duktigare på jämlikt mångfaldsbygge, då kan vi balansera de krafter som nu dånar framåt. Har vi de politiska ledare som krävs för att vi framgångsrikt ska navigera i denna nya miljö? Charles Darwins läror gäller än, ”survival of the fittest”. 

Den svenska verkligheten har på kort tid kraftigt förändrats. Ett litet land med en liten befolkning. Ett litet land där stora delar av befolkningen inte identifierar sig som svenskar. Det faktumet måste tas på större allvar. Asiatiskt näringsliv har snabbt förändrat svenskt näringslivs konkurrenssituation. USAs ”gröna statssubventioner” för lånade pengar rör också till det för svenskt näringsliv. Och skolan underpresterar för att svensk generell framtid ska bli bra. Nytt läge kräver kraftigare samhällsomställningar. Klarar en regering beroende av SD eller V av att göra nödvändiga omställningar? Klarar tillräckligt många svenskar av att rösta på det bästa möjliga partiet lokalt, regionalt och nationellt utan att ”göra som alltid”?



Makten och härligheten

Kollektivt ledarskap

I Sverige tillämpas kollektivt beslutsfattande när regeringar fattar beslut. Hur handlingskraftig blir en sådan regering om den inkluderar många partier? Och om det skiljer mycket i sakpolitiken mellan partierna? Ett modernt exempel är när Miljöpartiet ingick i regering med Socialdemokraterna. Det ställde till det ordentligt för oss svenskar. Jag är helt säker på att Socialdemokraterna hade agerat klokare om de inte hade varit fastbundna vid MP. Ett bevis på det var hur Socialdemokraterna, direkt efter att MP valde att lämna regeringen, fattade några för Sverige viktiga beslut. Det hade MP tidigare stoppat. Givet nuläget i svensk politik behövs en vitalisering av vår demokrati. Och i min drömvärld ingår inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna i en nationell regering. Socialdemokraterna och Moderaterna borde samlas för en reform av vårt parlamentariska system. Varianterna är många inom den demokratiska världen.

Viktor Barth-Kroon, Expressen, skriver nedan om hur SD och V vill/kräver att ingå i en regering efter riksdagsvalet 2026…. Jag hoppas han får fel.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tänker sitta i regeringen. Det mesta talar för att åtminstone ett av partierna får som det vill.”

https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/finansminister-dadgostar--eller-skolminister-jomshof/

Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen, tycker nedan till om Socialdemokratins oppositionspolitik. Även om det är så att opposition ”är som att skriva i vatten” är oppositionsrollen mycket viktig i en demokrati. Kronqvist, som är politisk skribent, uppvisar en förvånansvärt politiskt färgad okunskap i sina rader av ord. Sossarna driver tydlig sakpolitisk opposition. Sossarna gör rätt i att demokratiskt utveckla sitt nya politiska program. När medlemmarna bestämt sig för nya och uppdaterade svar på samhällsproblem att lösa är de formella. Först då kan en seriös partiledare driva annat än tidigare ställningstaganden. Vare sig Magdalena Andersson eller Stefan Hanna leder diktaturer. Det tycks vissa tro. Och för de flesta ideologiskt drivna socialdemokrater är mycket av det SD representerar något avskyvärt. Inte minst anser de att det är deras skuld att Sverige kraftigt tappat farten i omställningen mot ett miljösmartare, oljeoberoende och mer modernt samhälle. V, MP och SD ska inte ingå i en regering. I den bästa av världar har S lärt sig det. Hur kommer M göra med SD? Anna Kindberg-Batra kanske kan ta över efter Åkesson och han blir Landshövding i Stockholm? Det blir väl en bra balans mellan MP kramare och SD kramare…..

På en stekhet vind nere i hamnen i Visby presenterade Lawen Redar, som leder arbetsgruppen mot segregationen, en del av sina förslag. Rubriken på seminariet – ”S går från problembeskrivning till konkret politik” – antydde att det här med sakpolitik är att betrakta som något synnerligen exotiskt inom Socialdemokraterna. Men hos Redar finns mycket lite av den politiska försiktighet som präglat Magdalena Anderssons och Mikael Dambergs generation av socialdemokrater. Hon vill införa förskoleplikt för alla barn från tre års ålder och sätta stopp för inflyttning av socialbidragstagare till utsatta områden, bland annat.”

Partiets vaga politik är därför en feature snarare än en bugg. Konkretion är något farlig. Förhoppningarna om en bättre framtid försöker partiledningen i stället projicera på Magdalena Andersson.”

Det är i ljuset av denna idélöshet man måste förstå Socialdemokraternas enorma upptagenhet av Sverigedemokraterna.”

Oppositionen har en viktig roll att spela i en demokrati. Man ska agera vakthund mot regeringen – och uppgiften att skälla på Tidöpartierna tar Magdalena Andersson på stort allvar. Men minst lika viktigt är att erbjuda politiska alternativ. En driven oppositionsledare kan med skarpa reformförslag driva en regering framför sig och därmed vinna stort inflytande. Det saknas sannerligen inte områden där regeringen behöver få tuffare motstånd – som klimatet och, för all del, även segregationen.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sverige-fortjanar-en-battre-opposition/

Spelteorierna om vilka som samarbetar med vilka efter valet 2026 kommer garanterat fylla medier och digitala sociala plattformar framöver. Hur kommer UP att göra i Uppsala kommun och i Region Uppsala? Politik är ”det möjligas konst”. Vad som blir möjligt avgörs främst utifrån hur mandaten till fullmäktige faller ut. Matematiken är central i sammanhanget. Därefter blir frågan hur maktförhandlingar faller ut. UPs fokus är på sakpolitiken och pragmatism. UP kommer att göra det möjliga för att kunna påverka sakpolitiken så mycket som möjligt i den riktning UPs medlemmar vill se. 






fredag 28 juni 2024

Stark lojalitet

Högsta möjliga lojalitet

Du vet väl att politiker i kommuner och regioner måste bo i den kommun eller region de ska företräda? Så är det. De ska betala skatt där de är tänkta att tjäna/företräda geografins invånare. Riksdagsledamöter väljs in utifrån Sveriges 21 län och de måste vara både medborgare och skattebetalare i landet. Logiken känns genomtänkt. Hur är det då på tjänstemannanivå? Det vill säga offentliga generaldirektörer, VDar och förvaltningschefer? De som är underställda politiken men som operativa chefer påverkar väldigt mycket? 

I staten hänger logiken ihop. Än så länge är det ingen tysk, fransman eller finne som blivit rikspolischef, överbefälhavare eller generaldirektör för Migrationsverket. Trots att det säkerligen kan finnas någon mer kvalificerad ledare där. De betalar skatt i Sverige. De är svenska medborgare. De har användbara nationella nätverk. De är sannolikt lojala mot svenska intressen. Rimligt. Varför hänger inte logiken ihop i en kommun och region? Vilken är den principiella skillnaden? 

Om vi bortser ifrån att Sverige inte borde ha en enda kommun med färre än 50.000 invånare borde det vara självklart att en stadsdirektör bor och känner med dem de ska tjäna tillsammans med valda politiker, som måste bo i kommunen. Att stadsdirektören bor, känner och betalar skatt i den kommun hen tjänar är viktigt. ”Skin in the game” är viktigt. Särskilt i Uppsala kommun som är allt mer skuldtyngt och som hårdare behöver flytta resurser från administration till operativa kärnverksamheter. Att stadsdirektören är lokal skattebetalare blir ännu viktigare när många förvaltningsdirektörer och VDar i gruppen inte bor i kommunen och betalar skatt i den. 

Efter att Uppsala kommun nu haft en stadsdirektör som bor i Stockholm i elva år, och innan dess en som bodde i Västerås, är det dags för en som bor och betalar skatt i Uppsala! Då kanske administrationen hålls till ett minimum. Då kanske byggambitionerna bättre balanseras med en social- och ekonomisk hållbarhet. Jag säger STOPP för rekrytering av en ny stadsdirektör om den inte bor här eller flyttar hit som ett villkor för uppdraget. Vi har två vice stadsdirektörer som bor och betalar skatt i Uppsala. De kan axla uppgifterna tills någon kvalificerad som vill vara Uppsalabo är hittad. 

Lojalitet är viktigt. Särskilt viktigt är det när liv står på spel. Nedan ett militärt perspektiv på lojalitet som jag tycker är relevant i sammanhanget. "Skin in the game" är viktigt.

"— I våra studier ser vi att identifikation och ledarskap spelar en stor roll. Ju närmare man identifierar sig med ett visst lojalitetsobjekt desto mer är man också beredd att offra för det objektet. I det militära sammanhanget innebär det till exempel att man måste skapa en närhet till de uppdrag man är satt att lösa, som att skydda det egna landet, men också en närhet till sitt förband och till Försvarsmakten som helhet. När det gäller ledarskap så verkar det påverka både vad man är beredd att offra och vad man är beredd att göra. Det ledarskap som skapar en känsla av delaktighet, tillit och personlig omtanke verkar också skapa högre nivåer av lojalitet."

https://www.su.se/psykologiska-institutionen/nyheter/vad-inneb%C3%A4r-lojalitet-inom-milit%C3%A4ren-1.720622


torsdag 27 juni 2024

Den lokala makten

I kommuner och regioner behövs praktiska ledare

Är det värdefullt med ett lokalt parti som bemannas upp av erfarna och arbetsmeritetade företrädare? Ja, det är det vi behöver många fler av. Praktiskt livserfarna människor som främst fokuserar på att praktiska problem blir lösta och att goda möjligheter för ett unikt samhälle inte går förlorade. Om du läser nedan statliga utredning, SOU 202443, framgår det tydligt att att det är staten (ofta EU) som bestämmer ramarna som styr kommuner och regioner. En kommuns uppgift är med andra ord i huvudsak att säkra leverans av lagstadgade tjänster och relevant myndighetsutövning. Därför är det centralt med erfarna och meriterade politiska företrädare i våra kommuner och regioner om samhällsutvecklingen ska bli bra.

Utredningens uppdrag har varit att kartlägga och analysera statens former för samverkan och dialog med kommuner och regioner.”

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2024/06/sou-202443/

Är det viktigt och värdefullt för en positivare samhällsutveckling att vi har stadsdels- och bygderåd? Det är det för det stärker strukturellt kunskapen och engagemanget för en kommuns delar. Det gäller inte minst city som behöver ett stadsdelsråd.  

Ett litet men mycket viktigt praktiskt exempel på dålig politisk förmåga att styra en kommuns tjänstemän är framkomligheten och tillgängligheten i Uppsala city. Ständiga och otillräckliga underhållsarbeten plågar de närboende och närliggande företagsverksamhet. Om och nybyggnationer, som ständigt tar oacceptabelt lång tid att slutföras, plågar också närboende och företagare i centrum. Uppenbarligen krävs en starkare cityröst för att få till nödvändiga förbättringar.

Det går att sköta det centrala rummet mycket mer ansvarsfullt och respektfullt mot de närboende och berörda företagare. Man kan tro att de som ansvarar för denna planering på kommunen inte ens bor i kommunen. Oavsett om de gör det eller ej behöver de politiker som sitter i Gatu- och Samhällsmiljönämnden konstruktivt ryta ifrån. Det är uppenbart att det behövs fler praktiskt och meriterade politiker som tjänar oss i till exempel den nämnden. Även bilar måste ha framkomlighet i city. Fartreglerna borde kraftigt skärpas i city. Max 20 km i timmen. Och i tider när kameror sätts upp överallt är det dags att ha fartkameror i city. Om bilister, busschaufförer och motorcyklister håller sig till 20 km/h blir mycket positivare. Om de inte gör det fostras de snabbt genom dryga böter eller genom att förlora körkortet. 

Nedan ryter ett antal cityhandlare äntligen tydligt till i UNT. City får inte misskötas! Det drabbar hela kommunen negativt. Hela insändaren är viktig att ta på stort allvar. Inte minst den sista meningen. 

Beslut om ombyggnationer och trafikförändringar i city verkar ibland fattas utan att hänsyn tas till helheten vilket gör det svårt för oss som driver verksamheter där. Det skriver företrädare för sex handlare i stan.”

De politiker och tjänstemän som planerar måste förstå att det här får stora konsekvenser.”

För några år sedan innebar pandemin med alla dess restriktioner ett hårt slag för stadens liv och verksamheter. Men vi kämpade på, ställde om och överlevde. Idag rör sig fler människor i stan och de vill kunna handla i city. Stadens agerande får inte göra det svårare. Beslut om ombyggnationer och trafikförändringar verkar ibland fattas utan att hänsyn tas till helheten. Det syns i kassan när ett vägarbete sätts igång, eller Tullgarnsbron fastnar i öppet läge.”

”Varje enskild parkeringsplats är inte helig, men om en plats tas bort behöver den som brukar använda den få veta hur alternativet ser ut. När en gata grävs upp behöver beslutet ha en konsekvensbeskrivning för de verksamheter som påverkas. Arbetet måste utföras snabbt och effektivt och med snabb återgång till det normala.”

Uppsala ska vara en stad för framtiden. Men den måste också vara en stad som fungerar här och nu.”

https://unt.se/insandare/artikel/beslut-om-trafikforandringar-tas-utan-hansyn/re6yv7wl




onsdag 26 juni 2024

Skrota dumhet

Bättre att underhålla än att bygga onödigt nytt

Kortsiktigt, 25-35 år framåt är det bättre att Uppsala kommun, Region Uppsala och svenska staten underhåller befintlig infrastruktur och mycket selektivt investerar i ny infrastruktur. Den selektiva nyinvesteringen inkluderar två tågspår till mellan Uppsala och Stockholm som är helt nödvändiga eftersom bland annat de två befintliga tågspåren kraftigt måste underhållas och nyinvesteras i. 

Svenska statens oförmåga att underhålla mycket viktig infrastruktur är besvärande. Svenska folkets kortsiktiga och långsiktiga konkurrenskraft står på spel. I nuläget tycks staten återigen slänga bort massor av miljarder som behövs för underhåll på till exempel vidlyftiga drömmar som Northvolts företagsäventyr. Lite positivt ändå att höra U.Kristersson, i sitt Almedalstal, erkänna att Sverige skött underhållet uselt.

https://www.expressen.se/ledare/vill-regeringen-att-vi-ska-flyga-mera/

Expressens ledare är dock ute och cyklar. Sverige måste säkra en väl fungerande infrastruktur både för tåg och flyg. Nu är Sverige även risigt ute när vi inte längre har en stark påverkan på ett flygbolag med stark anknytning till Arlanda. Om inte svenska staten, kopplat till exiten från SAS, säkrat några linjerättigheter från Arlanda ligger vi pyrt till. Finland har Finnair, Norge har Norwegian och Danmark har Kastrup… Flyget är mycket viktigt även i framtiden för platser som vill vara konkurrenskraftiga. Att flygindustrin behöver bli mycket miljövänligare är också en sanning att ta på stort allvar.

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2023/12/dir.-2023178

En ny infrastruktur Sverige skyndsamt behöver bygga är för vätgas. Produktion, lagring, distribution och användning. Staten och näringslivet i samverkan. Det är beklagligt att Sverige kopplat till infrastruktur kopplat till vätgas ligger efter många delar av världen trots att Sverige har bland de bästa förutsättningarna. Näringslivets konkurrenskraft kräver prisvärd och säker energiförsörjning. Bostäder och fordon behöver energiförsörjning. Tryggheten och säkerheten behöver egenförsörjning av allts kraftkälla, energi. Näringsdepartementet i Sverige underpresterar! Inte bra för svenskarna. 

https://vatgas.se/






tisdag 25 juni 2024

Oseriöst

Konstruktivt och mätbart förbättringsarbete

Hur många Uppsalabor tycker illa om företagare? Hur många kommunanställda vaknar varje morgon och  tänker ”idag ska jag djävlas med en företagare”? Väldigt få. Väldigt, väldigt få om ens någon. De flesta vet hur hårt företagare jobbar och att många tar stora risker jämfört med att vara anställd. När UNTs ledare skriver som de gör arbetar de hårt på att politisera något som inte förbättras av politisering. Uppsalas företagsklimat måste förbättras och det görs framgångsrikt enbart genom hårt, mätbart och målmedvetet förbättringsarbete. Det konstruktiva och mätbara förbättringsarbetet pågår. Det framgår av ett nyligen antaget handlingsprogram och en handlingsplan för förbättrat lokalt näringslivsklimat. Och för första gången redovisar nu samtliga förvaltningar och bolag hur de bidrar till kommunens övergripande förbättringsmål. Dessutom engagerar sig kommunen kraftfullt i fyra branschklusterlyft. Något som hela näringslivet och vi invånare kommer att få stor glädje av. Det är i den verkliga verkligheten. 

Att enskilda företagare kan ha svårt att locka kunder och att behålla dem är inte kommunens fel. Att enskilda företagare kan behöva arbeta mycket för att få en anständig inkomst är inte kommunens fel. Nästan alla regler som drabbar företagare är kopplade till riksdags- eller EU-beslut. Kommunens fel är om servicen är långsam och dålig kopplat till kommunala ansvar. Om onödiga särkrav ställs kopplat till kommunens maktsfär. När det offentliga rummet och trafikens framkomlighet är dålig är det också kommunens fel. Om inte upphandlingar sker öppet och rättvist är det kommunens fel. UNTs ledare avviker inte från trenden att sprida verklighetsbilder som inte är sanna. Visst finns problem att fixa för att företagare ska gilla att verka bättre i Uppsala. Men lågkonjunkturer, byggkriser, lagkrav och svaga affärsmodeller är inte kommunens fel. Och alla företag har inte bärkraft vare sig i Uppsala eller i en annan kommun. Kommuners avgifter ska vara samma för alla företag. Och exploateringsavgifter ska delfinansiera byggen av vägar, parker etc. 

Har UNTs ledare försökt följa upp med de 12% missnöjda företagarna nedan om vad de specifikt är missnöjda med? I det lilla urvalet som är gjort på något sätt. Har de tillfrågade företagen ens varit i kontakt med kommunen och i så fall vilken del? Förvånar mig inte om en liknande undersökning skräpas ner av politiskt motiverade svar.

Jag träffar gärna dessa 12% av näringslivet som är missnöjda för att verkligen förstå vad de specifikt är missnöjda med. Jag har precis varit på två seminarier om elproduktion, elbehov och eleffekt. Många är säkert arga på statens oförmåga att få tågtrafiken att fungera. Arga på Regionens oförmåga att säkra bättre kvalité inom kollektivtrafiken. Förbannade på tillsynsverksamheter som måste försöka upprätthålla gällande statliga lagar. Kommunen måste samtidigt förenkla och förbättra för företagen i kommunen. Jag träffar gärna varje företagare som vill och förklarar vad Uppsala kommun mätbart gör för att underlätta företagarnas verksamhet. Stundtals är UNTs ledare helt urspårad och destruktivt politiskt aktivistisk.

I Svenskt Näringslivs årliga enkät, där företagare besvarar frågor om företagsklimatet i kommunen, uppger tolv procent att de överväger att lämna Uppsala kommun.”

https://unt.se/ledare/artikel/uppsalaforetagarens-pension-ar-en-viktig-paminnelse/jneyxx0j

Att förhålla sig till kända fakta och hålla sig till sanningar är alltid klokast. 



måndag 24 juni 2024

Almedalen 2024

Varför gå upp ur sängen på morgonen?

För att man måste försörja sig? För att det är svårt att utvecklas i sängen? För att maximera den personliga utvecklingen den stund man lever? För att bidra lite till att människans stund på jorden blir bättre? För att äta och dricka? För att hinna med ett tåg som sannolikt är försenat? För att undvika liggsår? Skälen är många. Ibland skulle nog varje människa bara dra täcket över huvudet och somna om. Hoppet om en bättre framtid och nyfikenhet får upp många av oss på mornarna.

Stats- och finansministern ger sig på att försöka ingjuta lite framtidstro i oss svenskar. Det behövs. Det är mycket som måste lagas. Och innovationskraften och företagsamheten måste fortsätta att vara stark. Skolan måste definitivt prestera bättre än nu. Mest av allt behöver vi samling mellan Moderater och Socialdemokrater för få ordning på Sverige igen. Det har de insett i en del kommuner men inte i Sveriges riksdag.

Hushållens köpkraft har urholkats och Sverige har gått in i en lågkonjunktur.”

Den tidigare chefen för Europeiska Centralbanken Mario Draghi lyfte nyligen Sverige som ett föredöme i Europa. Mer specifikt berömde han vår förmåga att historiskt kombinera hög produktivitet med ett socialt skyddsnät, att vi tar hand om varandra.”

Lågkonjunkturen innebär inte bara att fler kommer att förlora jobbet utan att de som redan är utan arbete får ännu svårare att hitta ett jobb. Då krävs fortsatta satsningar på utbildning för att skapa fler vägar till arbete. Regeringen arbetar även med reformer för att öka aktivitetskraven på den med arbetsförmåga som lever på bidrag samt med ett bidragstak så att arbete alltid lönar sig.”

https://www.expressen.se/debatt/striden-ar-over-vi-har--vunnit-mot-inflationen/

Valrörelsen 2026 tycks redan vara på G.

Regeringen meddelar att ekonomin nu går in i en ny fas – inflationsbekämpningen är över och fokus ska nu ligga på att utveckla ekonomin.”

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/kampen-mot-inflationen-ar-vunnen

Sakine Madon, UNT, skriver läsvärt om att det känns hoppfullt nu när sossarna tycks ha tänkt om och åter igen förstår att ett generellt välstånd bygger på principen ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Här i Almedalen ska jag prata med Anna Dahlberg och se hur det går med hennes önskan om att M och S ska hjälpas åt att städa upp landet Sverige. Bryter sig M i Uppsala ur Moderaterna då? 

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lawen Redar, som leder partiets arbetsgrupp för en ny integrationspolitik, har ambitioner och vågar uttala ordet "krav"”

De nya S-förslagen som ändå sticker ut, som obligatorisk förskola för alla barn från tre år och olika försök att blanda befolkningen, lär inte bli helt enkla att genomföra. Här finns hinder i form av kostnadsrealiteter, samarbetspartners – och väljare som oroar sig för att de egna barnens skolgång kan äventyras.”

Socialdemokraternas återkommande sidbyten i politiken borde även leda till självkritik. När borgerliga partier genom åren har lagt förslag – allt ifrån språkkrav för medborgarskap till obligatorisk förskola – har det mötts av ilska från vänsterpolitiker. För att senare alltså bli eller föreslås som S-politik. Tänk om ledande S-politiker hade intagit en något ödmjukare hållning redan på 1990-talet, när segregationen började märkas allt tydligare. I stället agerade man länge broms.”

Socialdemokraternas nya offensiv sätter åtminstone ljus på problemen. Det spelar roll vad Sveriges största parti säger och gör. Partiet har ett starkt stöd, och därmed inflytande, i invandrartäta förorter. Det är alltså inte en oviktig kursändring att S-företrädare som Lawen Redar talar om ökade krav på människor. Förväntningarna på folk som kommit hit har under flera decennier varit för låga. Resultatet ser vi i form av dåliga kunskaper i svenska, hög arbetslöshet, bevarade klanstrukturer och hedersförtryck.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/om-s-slutar-agera-broms-ar-bara-det-vart-en-applad/lw4dooyr



söndag 23 juni 2024

Den vackraste sporten

Ett lag fullt av divor som kan prestera ihop

Fotboll är den vackraste sporten tycker jag. Den är vacker på många sätt. Spelsystemet, farten och priset när lagledaren inte lyckas få många divor att prestera som ett lag. Ett lag där divorna ändå får utrymme att glänsa utan att det går ut över lagets förmåga att gemensamt prestera. Som metafor för vilken organisation som helst är fotbollen fantastisk. Och ledarskapets betydelse blir extremt tydlig. Inför öppen ridå får vi se vilka lagledare som lyckas sätta ihop fungerande lag och vilka spelare som klarar av att låta laget gå före jaget. Fotbollen är vacker när den spelas på högsta nivå. När man varit på en match på den högsta nivån vet man också hur enormt snabbt spelet är. 

Idrott, inte minst fotboll, är storpolitik. Hur mycket man än påstår annat görs fotbollen och andra idrotter till pusselbitar i kamper mellan länder och tjänar som egotrippar för extremt rika att äga. Att idrottarna försöker stå utanför politiken är klokt. Samtidigt håller jag med David Lagerkrantz som skriver en krönika i Expressen nedan om Mbappé som tar ställning för tolerans och öppenhet. Den som tror på demokrati och rimlig jämlikhet får börja inse att vi är i en farlig tid.

Kylian Mbappé, min hjälte, må ditt näsben läka snabbt. Du ger fotbollen ny glans och då tänker jag inte på din virtuositet på plan.”

”Vi ser att extremismen knackar på dörren till makten, men vi har själva makten att forma vårt lands framtid”, sa han. Orden formulerades strax innan han gick ut på plan i matchen mot Österrike, och uttalades med anledning av det förestående franska nyvalet som Macron utlyst sedan det främlingsfientliga och Kremlkramande partiet Nationell samling rusat i EU-valet. Kylian Mbappé uppmanade unga att rösta och engagera sig för människors lika värde, och för mig blev det inte bara till ett kraftfullt inlägg i en värld där vårt statsskick hotas av auktoritära krafter, och freden i Europa hänger på att vi stöttar Ukraina.”

 https://www.expressen.se/kronikorer/david-lagercrantz/mbappe-ar-inte-som-zlatan-och-de-andra/



lördag 22 juni 2024

Ett hälsosammare liv

Enkla rutiner för ett hälsosammare liv

Enkla regelbundna klappningar på din egen kropp kan göra stor positiv nytta. Idag är en utmärkt dag för att klappa på kroppen efter mycket dans runt midsommarstången, många spelkamper och god mat. Midsommarvädret blev fantastiskt. Mina barn, min systerson och mitt barnbarn trivdes som ”fiskar i vattnet” och spred mycket glädje runt sig. Det är onekligen hälsofrämjande att umgås med nära och kära. Det är sorgligt att det finns så många ensamma människor på en jord överfull av människor. Även om man lever ensamt kan man klappa på sin kropp och förhoppningsvis må bättre. Inget att vänta på, bara att börja smeka och klappa på kroppen enligt råden nedan. 

BBC bjuder på hur du enkelt kan behandla dig själv för att må bättre. 

 A simple on the go therapy could help ease anxiety, stress and reduce the impact of traumatic memories. It’s called emotional freedom technique, or EFT for short, and involves using your own fingers to tap pressure points in your body.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0j401h6/how-tapping-therapy-can-help-calm-your-mind





fredag 21 juni 2024

Korruptionsjakten

Korruptionen och missbruk av allmänna medel måste stoppas

Mycket står på spel om Sverige misslyckas med att försvara sin ordning som ett väl fungerande samhälle med liten korruption, stark individuell trygghet och stor individuell frihet. Att vi lyckas vara ett land för alla och ett land där alla har en ojämförbar chans att nå sina drömmar oavsett vilken storlek på plånboken familjen har.

Svenska värderingar är hotade av organiserad brottslighet som inte ”bara” säljer knark och stjäl från våra skattepengar som ska gå till barn, elever, funktionshindrade och sjuka. Vi har inte råd att bjuda dessa samhällsfarliga krafter på att inte korruption i olika former jagas även inom Sveriges elit. Symbolvärdet som Anna Kinberg Batra representerar är större än vad t ex Ulf Kristersson tycks förstå. Hur många ledande politiker i Göteborg har blivit avsatta kopplat till mutaffär efter mutaffär som avslöjats? Och i Botkyrka fortsätter mycket av det sämsta i dagens Sverige visa sig. Korruptionen måste motverkas kraftigare i Sverige. Nedan ledare i Expressen är mycket läsvärd.

Hur ska gängkriminella stoppas när till och med kommunen ägnar sig åt bidragsfusk? Botkyrka måste bli lagom.”

https://www.expressen.se/ledare/alla-gangstrar-i-botkyrka-kommunen-ocksa/

Nedan debattartikel är intressant. Alla företag ser till sitt eget bästa. Det ska de göra. Det är så marknadsekonomin ska fungera. Det som är anmärkningsvärt är att staten utser utredare till statliga utredare som bär på ideologiska låsningar. När man bär på starka ideologiska låsningar är det sannolikt svårt att ”nyktert” se till invånarnas bästa, allmänintresset.

Anna Kinberg Batra har hamnat i blåsväder för sina rekryteringar av vänner till toppositioner inom länsstyrelsen i Stockholm. Anklagelser om nepotism och toxiskt ledarskap har lett till krav på hennes avgång. Granskningsinstitutet Klägget har samlat in 15 000 namn för att hon ska sparkas och JO har gått vidare med en utredning. Det är enkelt att förstå varför hennes agerande väcker ilska: att använda sin maktposition för att ge vänner högavlönade jobb på skattebetalarnas bekostnad är fel. Det riskerar att undergräva förtroendet för myndigheterna.”

Anna Kinberg Batra var nyligen ansvarig för den statliga betalningsutredningen. Den skulle ta ställning till om Sverige ska börja ge ut en digital e-krona i konkurrens med storbankerna. Resultatet? En rapport från Positiva pengar visar att utredningen osar av storbankernas inflytande och riskerar att säkra deras övervinster många år framöver.”

Om folk i stället betalar varandra med statligt utgivna e-kronor skulle Sverige slippa hyra in hela penningmängden på ca 4 000 miljarder från privata banker. Och det skulle bli avsevärt billigare att göra betalningar när man slipper bankernas dyra transaktionsavgifter. Men Kinberg Batras utredning vill inte att bankerna får konkurrens. De skriver att ”det samhällsekonomiskt optimala antalet aktörer är begränsat”, att det är motiverat att bankerna får avkastning på sina investeringar och att ”staten ska inte finansiera verksamhet som är företagsekonomiskt lönsam”. Visst vore lönsamt att äga motorvägar, trottoarer, järnvägar, domstolar, polis, landets valuta, betalsystem med mera. Men att storföretag skulle kunna tjäna pengar är inget bra argument för att privatisera central infrastruktur.”

Anna Kinberg Batras skandaler är värda kritik. Men det är mycket värre att hon går storbankernas ärenden och försvarar deras övervinster. Hennes utredning är ett tydligt exempel på hur banklobbyns inflytande kan påverka politiska beslut på bekostnad av allmänhetens bästa. Om Sverige infört ett riktigt lobbyregister som andra länder skulle vi haft en tydlig dokumentation av hur det gick till.”

”Det är hög tid att media riktar blicken mot dessa djupare strukturella problem. Kinberg Batras kompisrekrytering och middagar går löst på mindre än två miljoner per år. Att hon går banklobbyns ärenden kommer att kosta oss miljarder.”

https://www.expressen.se/debatt/felet-med-batra-ar-inte-att-hon-anstaller-vanner/

När vi dansar runt majstången idag kan vi till dansen ”små grodorna” ersätta ”koackaka koackaka koackakakaka” med ”krossa korruptionen”. För att inte sabba en rolig tradition tycker jag vi avslutar ”krossa korruptionen” kvackkvackkvack! Trappan måste sopas uppifrån!





onsdag 19 juni 2024

Utvecklande arbetsmiljö

Ordning och reda

Det borde vara en självklarhet att skolan måste vara en attraktiv arbetsmiljö både för elever och lärare. Det är beklagligt ur många perspektiv att det inte är så i väldigt många skolor. En dålig arbetsmiljö för elever och lärare innebär att Sverige tappar konkurrenskraft jämfört med andra länder. Kunskap är makt och utan många elever som vallas igenom skolsystemets teoretiska och praktiska program, med så höga betyg som möjligt, blir inte framtiden ljus. Den globala konkurrensen är hård och skoningslös. Basinfrastrukturen för framgångsrik konkurrens är konkurrenskraftig arbetskraft. Så enkelt är det.

Nedan ett SVT reportage med skolminister Lotta Edholm. Skönt att hon inte säger som de brukar att "vi har varit naiva". Den här gången har beslutsfattarna "bara" varit "mesiga"....

"Svenska skolor är sämst i Europa vad gäller disciplin i klassrummet, visar Utbildningsdepartementets analys av data från internationella mätningar."

"Buller, stök och otrygga elever. Bilden som regeringen målar upp av svensk skola är minst sagt mörk. Enligt Utbildningsdepartementets analys hamnar Sverige, tillsammans med Nya Zeeland och Chile, i botten vad gäller disciplin i klassrummen."

"För att gå till botten med problemet krävs att politiken träder in, menar Edholm, som uttrycker att politiker hittills varit ”för mesiga” vad gäller lagstiftning."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-oro-svenska-skolor-samst-i-europa-pa-studiero

Det en kommun kan göra för att säkra mycket bättre arbetsmiljö på våra skolor måste göras. Det brådskar. Mesighet och felprogramerad ”politiskt korrekthet” får inte hindra denna nödvändiga förbättring. 



tisdag 18 juni 2024

Historielöshet

Bara bättre men allt fler

Då och då saknar jag Hans Rosling. Varför? Han var på goda grunder optimistisk. Han var också ärlig och sa ”som det är”. Det gjorde han till exempel när ”flyktingkrisen” var som störst och han varnade för samhällskonsekvenserna. Han gjorde det även kopplat till miljö- och klimatutmaningarna. Med hans forskarperspektiv skulle människan på jorden inte bli fler än tio miljarder människor och sedan plana ut. Vi får se. Optimist var han och med sina bubblor beskrev han på område efter område hur nästan allt blivit bättre för många människor på jorden. Ändå gnäller många. Inte minst på Uppsalas kommunfullmäktige gnälls det för fullt. Som om det är nödvändigt för oss människor att gnälla. Ett positivt perspektiv på gnället kan vara att vi aldrig är nöjda. Alltid bättre är mantrat och leder till att Roslings bubblor enkelt visar att jämfört med förr blir människans tillvaro bara bättre och bättre. Självklart gäller inte det dem som lever i krig eller kraftigt drabbas av smärtsamma naturförändringar. Rosling är saknad. Nedan ett TED-talk av Hans Rosling. Titta, reflektera och känn i vart fall en stunds optimism inför framtiden. Även människans utveckling har bra och dåliga dagar, men långsiktigt är det bara generellt bättre. Särskilt för människor i samhällen som ständigt har ambitionen att bli bättre och som byggs så jämlikt som våra individuella olikheter tillåter. 

https://youtu.be/fTznEIZRkLg?si=nsGbSWMKpqIRFodk

Doktor Mouna har försökt axla Roslings roll och dök under ett tag ständigt upp i TV och pratade om hur ”allt blir bättre”. Bra, men hon är ingen Rosling. Han var också Uppsalabo, det är inte Dr Mouna. 

Vi behöver fler optimister som faktabaserat och realistiskt ger historiska perspektiv och sätter ord på det positivt möjliga. Historiskt har tyvärr även de värsta av maktens män haft stor betydelse för teknikutvecklingen på jorden. 

Optimist javisst. Naiv, nej. När väl åtminstone västvärlden fattar att vi behöver Marknadsekonomi 2.0 går människan i den mer fria världen åter mot bättre och mycket mindre naturbelastande tider. Yes we can!





måndag 17 juni 2024

Konkurrensmotstånd

Maktkoncentration

Det är tveklöst viktigt att på allvar komma på hur man kan konkurrera mot de stora globala techbolagen och överleva. Måste man göra som i Kina att staten med lagar backar upp alternativ till de mer eller mindre monopolister som några amerikanska techjättar blivit? Centralisering av makt blir allt vanligare. Frågar du mig är det alltid dåligt av många skäl. Det är hög tid att börja göra ordentligt motstånd mot denna enorma maktkoncentration som äger rum i våra samhällen. Inte minst inom politiken i demokratier koncentreras allt mer makt till partiledningarna. Och globala techjättar kan lätt bygga kraftiga konkurrenshinder när inte lagstiftarna står på tå och säkrar viktig konkurrens. Marknadsekonomier fungerar bara bra om det finns gott om konkurrens mellan möjliga leverantörer.

New-York Times publicerar nedan en mycket läsvärd artikel om hur "Big tech" dödar innovation genom att köpa upp bra idéer som har stor potential men som kanske bara anses hota till exempel Apples eller Amazons affärsmodell. Vad skulle du göra om du startat ett företag, tjänar fem miljoner per år och har aktier värda 400 miljoner kronor och Amazon lägger ett bud som gör att du kan få 800 miljoner på banken?

"Silicon Valley prides itself on disruption: Start-ups develop new technologies, upend existing markets and overtake incumbents. This cycle of creative destruction brought us the personal computer, the internet and the smartphone. But in recent years, a handful of incumbent tech companies have sustained their dominance. Why? We believe they have learned how to co-opt potentially disruptive start-ups before they can become competitive threats."

"Just look at what’s happening to the leading companies in generative artificial intelligence. DeepMind, one of the first prominent A.I. start-ups, was acquired by Google. OpenAI, founded as a nonprofit and counterweight to Google’s dominance, has raised $13 billion from Microsoft. Anthropic, a start-up founded by OpenAI engineers who grew wary of Microsoft’s influence, has raised $4 billion from Amazon and $2 billion from Google."

"Today’s tech giants were once small start-ups themselves. They built businesses by figuring out how to commercialize new technologies — Apple’s personal computer, Microsoft’s operating system, Amazon’s online marketplace, Google’s search engine and Facebook’s social network."

"An incumbent with a large market share has less incentive to innovate because the new sales that an innovation would generate might cannibalize sales of its existing products. Talented engineers are less enthusiastic about stock in a large company that isn’t tied to the value of the project they are working on than stock in a start-up that might grow exponentially. And incumbent managers are rewarded for developing incremental improvements that satisfy their existing customers rather than disruptive innovations that might devalue the skills and relationships that give them power."

"When Microsoft was on trial for antitrust violations in the late 1990s, it was valued in the tens of billions. Now it’s over 3 trillion. In addition to their money, the tech giants can leverage access to their data and networks, rewarding start-ups that cooperate and punishing those that compete."

"The tech giants also cultivate repeat-player relationships with venture capitalists. Start-ups are risky investments, so for a venture fund to succeed, at least one of its portfolio companies must generate exponential returns. As initial public offerings have declined, venture capitalists have increasingly turned to acquisitions to deliver those returns. And the venture capitalists know that only a small number of companies can acquire a start-up at that kind of price, so they stay friendly with Big Tech in hopes of steering their start-ups to deals with incumbents. That’s why some prominent venture capitalists oppose stronger antitrust enforcement: It’s bad for business."

"Finally, the government should identify a list of potentially disruptive technologies — we’d start with A.I. and virtual reality — and announce that it will presumptively challenge any mergers between the tech giants and start-ups developing those technologies. That policy might make life difficult for venture capitalists who like to give talks about disruption and then get drinks with their friends in corporate development at Microsoft. But it would be good news for founders who want to sell products to customers, not start-ups to monopolies. And it would be good for consumers, who depend on competition but have spent too long without it."

https://www.nytimes.com/2024/06/13/opinion/big-tech-ftc-ai.html



söndag 16 juni 2024

Klimatkampen

Barnafödande och krig

Elefanten i rummet när vi talar om människans rovdrift på jordens natur är mängden människor. Mängden människor på jorden har kraftigt ökat sedan mitten av 1800-talet. Istället för att se minskat barnafödande som positivt för klimatet sprids desperationen i vissa länder över att nativiteten kraftigt sjunker och befolkningen i en geografi minskar. Ur ett miljö- och klimatperspektiv är det toppen. Ur dagens syn på tillväxt, marknadsekonomi och pensionssystem är det kris. En kris som i Ukraina gör att även döda ska kunna bli föräldrar med hjälp av modern teknik. Nya människor ska fram. På ett eller annat sätt för att hjulen ska rulla. 

Omställningen från fossil energi till det elektrifierade samhället är ett intressant skådespel. Ett skådespel som visar att ”makten” är oförmögen att på allvar inse behovet av ett nytt ekonomiskt system, Marknadsekonomi 2.0. Om du tänker till lite mer än vanligt inser man att omställningen till ett elektrifierat samhälle driver på många samhällens ekonomier men ändrar den människans kraftiga rovdrift av begränsade naturtillgångar särskilt mycket? Nej. Billig ändlig energi i form av olja ska ersättas med elektricitet framställt på en mängd olika sätt. Men vi människor ska fortsätta att leva och konsumera som vanligt. De ekonomiska hjulen ska snurra. Då finns inte utrymme för ändrad livsstil eftersom det ekonomiska systemet inte är riggat för det som krävs om människan i betydligt större utsträckning ska leva i harmoni med naturen omkring oss. 

En person som kommit mycket långt i sina tankar om vad som är grundfel i dagens västerländska system är Thomas Piketty. Än en gång en kraftfull samhällsutvecklande hjärna från Frankrike. Hans senaste bok är mycket aktuell och heter . Tidigare har han skrivit böckerna ”Kan vi rädda Europa”, ”Kapitalet i det tjugoförsta århundradet”, ”Kapitalet och ideologin” och ”En kort historik om jämlikhet”. Vad är rättvist? En sak är säker, våra politiska partier är inte längre tillräckligt bra på klok fördelningspolitik. De som äger mest kommer inte att förändra samhällssystemet till det bättre för naturens och det stora flertalet människors bästa. Det tycks vara ”en naturlag”. Nedan en liten sammanfattning av Pikettys senaste bok:

”Piketty visar hur det vid sidan om kriser, våld och tyranni hela tiden förs kamper förcrättvisare inkomstfördelning, starkare rättigheter och minskad ojämlikhet”

Naomi Klein och vår svenska Andreas Cervenka har också i bokform och sommartal tydligt beskrivit hur dåligt vårt ekonomiska system blivit. Det systemet är skapat av människor. Det systemet behöver byggas om till Marknadsekonomi 2.0.

Ja, ja som det rullar på nu tycks naturens övre krafter lösa problemet med för många människor åt oss. Lågt barnafödande och förödande krig kan snabbt minska antalet människor och kyla av världen….

Intressant att de gröna havererade utanför Norden men inte här! Vi får se hur det går i valen 2026.