onsdag 12 november 2014

Vad får vi välja?

Kvalitetskrav
Nästan alltid när nya reformer genomförs uppdagas kvalitetsbrister i tänket när teori omsätts i praktik.  Inget konstigt med det. Så är det även i byggbranschen när en arkitekts ritning omsätts i en verklig byggnad. När bygget startat och det visar sig att ritningen inte helt håller så ändrar man i ritningen och bygger färdigt därefter. Självklart borde samhällsbygget fungera på samma sätt. Jag blir lika förvånad varje gång jag hör om politiker som låst fast sig vid något som uppenbarligen inte levererar den kvalitet samhället i stort kräver. Istället för att t ex försvara brister i ett vårdvalssystem är det självklart klokast att aktivt verka för att rätta till styrmekanismer som lett fel. Då kan goda intentioner förverkligas och återställare hindras. Jag vill ha valfrihet och mångfald även inom omsorgen och vården men kräver att det som levereras håller hög kvalitet och att det erbjuds jämlikt. Tråkigt att inte alla politiker inom alliansen agerar så. Nu riskerar vi återställare mot enfald och ineffektivitet. Tänk att vi riskerar återställare trots att svenska folket inte alls gett vänstern ett liknande mandat....
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article19844010.ab

Sjukvårdens huvudproblem är inte vårdvalsmöjligheter eller ej. Huvudproblemen är 1) prioriteringsoförmågan kopplad till när och om vi ska få behandling eller ej 2) hur vården är organiserad. Både 1) och 2) kanske kan förbättras avsevärt om t ex en verksamhet som Akademiska sjukhuset får en professionell styrelse med tydliga ägardirektiv. Då kan vi garanterat få mycket bättre sjukvård för alla våra skattepengar.
http://www.unt.se/asikt/debatt/en-styrelse-saknas-3453997.aspx

Fri etableringsrätt
Kan Sverige försvara det generella välståndet om alla som vill får ta sig till Sverige och när de väl är på svensk mark så blir det det svenska samhällets skyldighet att ge dem samma rättigheter som alla andra? Självklart faller ett sådant samhälle samman och den generella välfärden blir en kort historisk parantes. Tiggare från andra delar av EU kommer till bl a Sverige och utnyttjar sin rätt att inom EU fritt resa samt sin rätt i Sverige att tigga. I övrigt har de tidigare inte haft några rättigheter förutom möjligheten att söka arbete. Andra eventuella rättigheter åligger deras hemländer att erbjuda. Den ordningen inom EU syftar till att erbjuda EUs olika länder möjligheten att hållbart kunna erbjuda sina medborgare olika sociala skyddsnät. Det är en fin tanke att Sverige ska bekämpa världens fattigdom. Vi får se hur det går.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19843553.ab

Olika perspektiv
Igår kunde vi se på nyheterna hur barn till romer som tigger i Uppsala varje dag lämnas på muséet Biotopia. I reportaget framställdes Uppsala kommun som hemska som inte ordnar så att barnen får gå i skolan. Mamman till barnen sa också att hon vill bosätta sig i Sverige och få del av det svenska systemet. Alla EU invånare har möjligheten att under tre månader försöka bli självförsörjande på en annan ort. Klarar man inte det ska man åka hem och få stöd av sitt hemland/sin hemkommun. Det är fortfarande en fin tanke att Sverige ska ta hand om världens fattigdomsbekämpning men det är naivt och omöjligt. Och väldigt fort kommer vi inte ha råd med ett generellt välstånd i Sverige. Reportaget framställde det som en självklarhet att barnen ska få rätten att gå i svenska skolor. Det kan man tycka eftersom de är barn och inte själva valt att komma hit. Tänk om det var så enkelt. Ingen skuld ska läggas på människor som tar sina chanser och som försöker få det bättre för sig och sina barn. Samtidigt handlar utmaningen om hur olika samhällen klarar av att utveckla just sitt drömsamhälle och då innebär det att man måste försöka upprätthålla system som bygger på tydliga spelregler.

Mot medias reportage om barnen på Biotopia kan ställas en verksamhetschefs beskrivning av situationen;
- Stora delar av Vasaparken, inklusive vaktmästarbostadens trädgård, används som toalett. Vi får ofta börja arbetsdagen med att sanera för att komma in till vår arbetsplats "torrskodda". Detta har medfört att vi tvingats att ställa in all utomhusverksamhet i parken eftersom den är omöjlig att genomföra under rådande förhållande.
- museet används som uppehållsrum/värmestuga. Ett ständigt spring hela dagarna för toalettbesök, hämta vatten, värma vatten, ladda mobiler, surfa på internet o.s.v
- barnen verkar lämnas vind för våg och vistas i museets lokaler utan tillsyn av någon vuxen. De stör inte bara våra egna lektioner och guidningar, utan även övriga besökare. Även stölder och skadegörelse förekommer, bara den  senaste veckan har fyra surfplattor utsatts för skadegörelse/stöldförsök.

Jag tycker inte att dessa svåra migrationsfrågor ska få utvecklas av sig själv. En öppen demokratisk debatt krävs inom alla demokratiska forum för att folkets företrädare, som alla berörs, balanserat kan väga för och emot med olika vägval. Det är klart att vi ska fortsätta att vara solidariska och generösa mot varandra. Men då krävs en hållbar politik och vi måste öppet och respektfullt kunna debattera vad den hållbarheten innebär.






2 kommentarer:

  1. Bra skrivet rakt genom! Om vården och om tiggarna. Jag kanske inte kommenterar så ofta men jag följer din blogg varje dag :).

    SvaraRadera