lördag 22 november 2014

Utan kunskaper - utan en gemensam bild

Hjärta och hjärna
Jag hoppas du hjälper till att se till så att vi får fler ledande politiska företrädare som använder både hjärta och hjärna i sitt beslutsfattande. Politiker är ju inga domare som "enbart" ska se till så att lagen följs och det handlar inte om att använda hjärtat utan hjärnan till sin fulländning. Trots det har jag fått lära mig att domaryrket inkluderar många möjligheter för kreativitet för att säkerställa att domar blir så korrekta som möjligt. En domare tar del av åklagarens anklagelser i skriftlig, bildlig och muntlig form. De tar också del av den anklagades, som oftast biträds av ett ombud (advokat), skriftliga, bilder och muntliga perspektiv på vad som hänt. Domaren avgör om processfel skett. Och domaren och nämndemän dömer till sist efter att ha bildat sig en klar uppfattning om vad som hänt. Och domen måste vara inom de ramar lagen sätter. Lagar som stiftats av politiker. Förmildrande omständigheter är bara aktuella om det finns grund för det i lagen eller i olika tolkningar som t ex Högsta domstolen gjort.

Fakta och hållbarhetstester
Igår hamnade jag i ett intressant samtal om migrations och integrationsmisslyckandet i Sverige. Samtalet handlade om hur omöjligt det är att ha en givande och hållbar väg framåt om man inte har en rimligt gemensam bild av nuläget. På vilket sätt får politiker och folket i stort en rimligt faktabaserad, objektiv, bild av hur det ser ut för de flyktingar och anhöriga vi redan hjälper på egen mark? Hur får vi en objektiv bild av hur affärsverksamheten människosmuggling fungerar? Helt klart är att 99,99% tycker saker om nuvarande situation och hållbarheten framåt MEN de har ingen aning om hur det är i verkligheten. Nästan alla som t ex bor i Nacka, Täby, Lidingö, Söder, Fålhagen och Luthagen har inte besökt våra skolor där utmaningarna syns tydligt. De har inte besökt våra ungdomsanstalter. De har inte besökt flyktinganläggningar. De har inte besökt socialförvaltningen. De har inte besökt arbetsförmedlingen. De har inte besökt våra domstolar. O s v. Precis som domaren behöver nu svenska folket och folkrepresentanter, politiker, få all möjlig fakta på bordet. Vi behöver försöka få en samsyn hur verkligheten idag ser ut. Med den gemensamma bilden kan vi sedan lägga till Migrationsverkets prognoser. Prognoser som pekar mot ytterligare 500.000 flykting och  bara under de kommande fem åren. Beroende av vilken typ av samhälle vi vill leva i får vi sedan fatta beslut som förändrar vår migrations-, integrations-, arbetsmarknads- och socialpolitik. Tänk vad enkelt det kan vara..... Precis som en domare måste vi väga olika fakta och olika berättelser mot varandra och utifrån det fatta beslut. Inte bara utifrån hjärnans perspektiv utan också med ett varmt hjärta! Gör om! Gör rätt!

3 kommentarer:

 1. "Är inte risken att du legitimerar en snålare invandringspolitik?"

  Läste unt idag med! Bra svarat. En extremt konstig fråga måste jag säga. "Legitimerar", Vi har ju yttrandefrihet här i Sverige. Då måste ju varje vinkel kunna diskuteras. Känns väldigt auktoritärt när UNT ställer frågan så.

  Men vad hade man förväntat sig? Media tror ju att de ska uppfostra folk i "den rätta läran" och inte granska.

  SvaraRadera
 2. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/invandring-het-fraga-for-ny-moderatledare_4126599.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är farligt när media inte hanterar sitt viktiga uppdrag tillräckligt ansvarsfullt. Det är inte ansvarsfullt att förtiga en debatt som är nödvändig. Det är inte ansvarsfullt att undvika att granska de stora utmaningarna i vårt samhälle. En av dessa är definitivt vår förmåga att hållbart inkludera och integrera nysvenskar in i vårt samhälle.

   Ja, både M och S kommer att ompröva sin migrationspolitik. De är vana att ta ansvar. De vet att nuvarande situation är ohållbar. Jag hoppas vi får en öppen och respektfull debatt innan de tycker sig ha de nya svaren.

   Radera