torsdag 16 januari 2014

Det politiska uppdraget

Olika uppdrag

Platser är centrala för det politiska arbetet. Det som närmast berör oss, och som påverkar hur just vår boplats utvecklas, är våra kommuner. Där hanterar vi praktiskt barnomsorg, skola, äldreomsorg, omsorg av funktionshindrade, socialtjänst, byggplaner, parker, vägar, broar, idrottsanläggningar, stimulera näringslivsutvecklingen, kulturstöd och mycket mer.

I större kluster av kommuner har vi lagt frågor som kräver att fler invånare är med och betalar för att det ska vara ekonomiskt hållbart, dessa kommunkluster kallar vi Landsting. Landstingen ska framförallt säkra den sjukvård och den kollektivtrafik vår landstingsskatt räcker till.

Alla kommuner bildar det vi kallar Sverige. AB Sverige ägnar sig åt för mycket som med fördel skulle kunna göras av t ex regioner eller företag. Det framförallt Sverigepolitiker borde ägna sig åt är att anpassa EU lag till svensk samt att utveckla de lagar vi själva får en majoritet för.

Vad innebär ovan? I min värld innebär det att om varje kommun maximerar sin positiva utveckling blir helheten bättre. Det är som med vilket lag som helst. Ett fotbollslag kan liknas vid kommuner som tillsammans bildar laget Sverige. För att Sverige ska kunna vara bland de bästa lagen i världen måste deras olika kommuner, utifrån sina förutsättningar och styrkor, bidra till att summan av laget skapar det generella välstånd vi önskar. Varje nivås politiker får ta sitt ansvar för att de lägger ner maximal kraft på att det egna uppdraget, att förbättra för de egna invånarna, lyckas så bra som möjligt. AB Sveriges framgångar eller misslyckanden avgörs av oss människor i våra kommuner. Bara så kan helheten bli riktigt bra. Håller du med?

Vad handlar politik om?
Politik kan nog trots allt liknas med samhällsingenjörskonst. Trots att vissa politiskt aktiva absolut inte tycker att politiker ska bestämma ramarna utan det ska marknaden anarkistiskt lösa.... En väl fungerande politisk rörelse menar jag klarar av fyra faser i sitt politiska arbete;
1) ett relevant, och brett, ideutvecklingsarbete som producerar förslag på lösningar på de större samhällsutmaningarna (Produktutveckling)
2) kommunicera idéerna/förslagen med invånarna (kräver målgruppsanalyser, lämpliga budskapsbärare, aktiv närvaro i sociala medier, goda kunskaper om medialogiken och inte minst aktiva medlemmar som bidrar med budskapsspridningen - marknadsföring & PR)
3) Förmåga att lyckas få stort stöd bland väljarna för de egna idéerna och förmågan i val (sälja)
4) Förmåga att rimligt mycket kompromissa dvs vara regeringsdugliga (partnerskap)

Partierna är sannerligen olika bra på dessa fyra viktiga politiska verksamhetsgrenar. Den viktigaste verksamheten, precis som inom t ex ett företag, är idéutvecklingsarbetet. Det är det arbetet som skapar relevans och engagemang bland medlemmar. Det är runt idéerna och lösningsförslagen som all annan verksamhet kopplas. Svensk politik skulle må bra av att många fler företagare engagerar sig politiskt. De flesta företagare lever med dessa faser varje dag och kan därför coacha resten av våra engagerade partiaktiva väl. Svensk politik behöver många fler idéer som kan debatteras, inte färre. De partier som lyckas bäst att få stort folkligt stöd är operationellt bäst på 1) -->4). Så "enkelt" är det. Håller du med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar