söndag 19 januari 2014

Solidaritet & underhållning

Privata försäkringslösningar?
Är Sverige påväg mot en verklighet utan en statlig generell sjukvårdsförsäkring? Är det möjligen den enda vägen framåt om politiken, oavsett vilka som har makten, inte klarar av att sätta gränser för vad vi har råd med? I det generella statliga sjukvårdsförsäkringssystemat bidrar alla skattebetalare solidariskt, ingen enskild invånare hälsoprövas innan man blir med i systemet och alla svenskar ska ha rätt till likvärdig sjukvård. Om systemet privatiseras kopplas försäkringen och dess premie mycket sannolikt initialt till en hälsoförsäkran och uppdateras löpande efter ålder. Den som har sjukdomar, lever ett hälsofarligt liv eller börjar bli gammal får krasst betala mer i försäkringsavgifter än andra eftersom risken/sannolikheten att dessa människor kostar betydligt mer än andra i sjukvårdssystemet är stor. Så fungerar privata sjukförsäkringar idag. Det statliga försäkringssystemet kan enkelt ses som vilken kollektiv gruppförsäkring som helst där jag vill minnas att inte varje enskild person granskas innan man inkluderas i försäkringen.

Finns skäl att överväga privata alternativ även om försäkringarna utformas som idag? Absolut om politiker inte kan klara av att matcha intäkter och kostnader. Absolut om inte politiker vill höja redan höga skatter. En privat aktör höjer bara premierna om plus och minus inte går ihop. En privat aktör kommer i någon form differentiera premierna utifrån den individuella risken. En privat aktör går inte till val vart fjärde år utan måste hela tiden säkerställa en produkt som kunder vill betala för och som ger ett ekonomiskt överskott. Är jag för en generell privatisering av sjukvårdssystemet? Jag måste lära mig mer om frågan innan jag tar ställning men idag är jag mycket tveksam. Det solidariskt uppbyggda sociala kontraktet mellan oss svenskar är rätt bra i jämförelse med andra system. Att överväga att göra den statliga försäkringen mer "försäkringsmässig" är nog det minsta som behöver göras. Läs gärna en av dagens ledare i UNT och SNS rapporten om ämnet. De är läsvärda och viktiga.
http://www.unt.se/ledare/socialforsakringarna-maste-vardas-2804079.aspx
http://www.sns.se/forlag/konjunkturradets-rapport-2014-hur-far-vi-rad-med-valfarden

Uppsala allt attraktivare
När en plats eller en organisation börjar bli etablerat framgångsrik har den en naturlig dragningskraft och lockar kreativa och duktiga människor inom vitt skilda kunskapsområden. I takt med att platsen växer blir den ännu mer attraktiv för många eftersom det inom många kunskapsområden växer fram en kritiska massa av människor med liknande intressen som utvecklar varandra och den positiva spiralen är i spinn. Uppsala är och har länge varit en kunskapsort. Även kulturlivet har varit intressant. Nu tar bl a Jacke Sjödins nya ide om lunchföreställningar med skämt och skönsång, på Katalin, Uppsala mot nya positiva höjder. Att Helen Sjöholm ska pendla hit och delta i showen gör den inte sämre. Kul! Bra! Jag blir så glad över att vi har allt fler kreativa invånare som vågar satsa på nya grepp som garanterat förgyller mångas tillvaro. Ska du gå? Det ska jag! Föreställningen börjar till våren.

1 kommentar:

  1. http://www.unt.se/kultur/hojdarlunch-pa-katalin-2806050.aspx

    SvaraRadera