lördag 18 januari 2014

Kloka flygsatsningar

Flygplatser i Mälardalen
Tänk vad olika sakuppfattningar man kan få av att läsa en och samma tidning. I UNT kan man både läsa en debattartikel från Handelskammaren i Uppsala och ett reportage om Arlanda flygplats planerade utveckling. Det känns onekligen som att Arlandas planerade utveckling under lång tid kan säkra önskat regionalt kapacitetsbehov. Det är bra.
http://www.unt.se/sigtuna/arlanda-siktar-mot-50-000-anstallda-2802291.aspx

Inte så enkelt
Tänk om ett samhälles positiva utveckling enbart handlade om en eller två förvaltnings och utvecklingsfrågor. Uppsalas positiva utveckling står och faller givetvis kopplat till kommunens förmåga att uppmuntra och nära företagsamhet och att den insatsen bidrar till blomstrande små och stora företag. Men att hävda att en civil flygplats i Uppsalas centralort skulle vara mer eller mindre avgörande för att göra Uppsala attraktivare som näringslivskommun är att kraftigt överdriva. Det skulle definitivt försämra Uppsala centralorts attraktion som bostadsort. Jag är övertygad om att Uppsalas näringsliv kommer att utvecklas väl, ur ett flygkommunikativt perspektiv, även med ett förstärkt Arlanda och en större satsning på Västerås flygplats. Uppsalas centralort kommer att utvecklas mer attraktivt utan en kommersiell flygplats som belastar innerstadens redan ansträngda vägnät med massa ny trafik.
http://www.unt.se/debatt/arna-banar-vagen-2799476.aspx

Stad mot land
Konflikten mellan stadsbors perspektiv och önskemål på ena sidan och landsbygdsbornas på andra sidan rasar i Thailand. Som alltid är det svårt för grupper med helt olika livsförhållanden och ofta olika utbildningsnivåer att förstå varandra. Förhoppningsvis hittar Thailand en fredlig och inte allt för korrupt väg framåt. Förhoppningsvis har landsbygden företrädare som bara ger löften för att vinna röster men som inte levererar de förbättringar som säljs. Även i Thailand behöver stad och land samarbeta hand i hand. Även i Thailand kommer snart stadsbefolkningen dominera bland dem som röstar. Att tänka långsiktigt och att ta ett ansvar nu för att även kommande generationer ska få det bättre är inte självklart för alla.
http://www.unt.se/ledare/bara-valresultat-galler-2803576.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar