måndag 20 januari 2014

Min privata värld

Personlig frihet
Vad innebär personlig frihet? Inkluderar det att du och jag måste få ha rätten till vårt egna stängda rum (inom vilket självklart våra lagar fortsatt gäller) där inte staten eller andra enkelt ska få bevaka och dokumentera allt jag gör. I dagens elektroniska värld är det enkelt att följa alla människor och nästan omöjligt att komma undan om man inte väljer att leva som en eremit. Din och min personliga integritet måste försvaras bättre. Det är inte bara viktigt för oss enskilt utan även för att skydda vår demokrati. Utan att så kraftigt som nu inskränka den personliga integriteten kan vi använda all möjlig övervakningsteknologi för att på goda grunder och riktat bekämpa terrorism och organiserad brottslighet. Det ska vi självklart göra.

Det är pinsamt att Obama och USAs regering inte slutar peka finger på Snowden och bara fortsätter att mena att han förbrukat alla sina rättigheter som amerikan. Det är positivt att Obama och hans administration, i Snowdens efterdyningar, nu vill reformera underrättsorganisationen. Det borde också vara hög tid att hitta argumenten som gör att även den amerikanska staten kan undvika att förlora ansiktet vid en uppgörelse med Snowden. Är inte faktumet att Snowden bara fortsätter att släppa besvärande fakta tillräckligt för att göra en överenskommelse? Han har tydligt fått världens medvetna människor att kraftigt börja ifrågasätta all generell övervakning. Ge Snowden en fristat i Sverige.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/svaret-duger-inte/

Nyligen kunde vi ta del av nyheten att Snowdens föregångare trätt fram efter att under inledningen av 70-talet brutit sig in i ett av FBI chefen J. Edgar Hoovers kontor och stulit dokument om deras övervakning av folket. Bl a oacceptabel övervakning och hot kopplat till densamma kopplad till Martin Luther King. Tack vare den insatsen och att dokumenten läcktes ut via media bröts Hoovers svarta grepp över USA.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/vetmer/article18183908.ab?teaser=true
Gör om! Gör rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar