måndag 13 januari 2014

Hur säkrar vi rimlig sjukvård?

Hur många sjuka och skadade klarar vi av?

Hur mycket får det kosta?
Sjukvården blir allt duktigare på att laga oss och läkemedel och medicinteknik förlänger också våra liv. Varje sjukvårdsåtgärd och omsorg kostar pengar. Vårdvalsutvecklingen inom specialistvården har varit trög. Inte minst för att det är svårt att hitta ett ersättningssystem som inte bara kortar köer utan som också kontrollerar kostnadsutvecklingen. I Stocholms läns landsting, Norrtälje, testas bolagisering av sjukvården inom ramen för "Tiohundra"-projektet. Det går inte med vinst bara för att det nu drivs i bolagsform.... Tanken var att ett bolag som kombinerade kommunernas och landstingets ansvar skulle leda till effektiviseringar i stället för käbbel om vem som ska ta vilka kostnader. I den bästa av världar tror vissa att man kan lösa det mesta med enfald när det oftast är mångfald med tydliga spelregler och en fungerande domare som bäst löser uppgifter och till bästa möjliga kostnad. Många kommuner pressar också kostnaderna maximalt för t ex hemtjänst. Nytänkande är angeläget annars kommer kommuner och landstingen snart höja skatten. I Uppsala har den Allianledda majoriteten redan gjort det.

Att betänka är att idag betalar många företag sjukvårdsförsäkringar för sin personal. Det innebär att vi som folk betalar mycket mer för sjukvården än vad landstingets, kommunernas och statens sjukvårdskostnader visar. Jag antar att de privata försäkringarna också innebär att den offentliga vården utan dessa försäkringar skulle erbjuda ännu värre köer!

Förstatligande?
FP vill helt förstatliga skolan och KD vill förstatliga sjukvården. Tänk om det var så enkelt att lösa problem. Om det "bara" handlar om resursfördelningar i form av pengar kan säkerligen staten försöka sig på något i nuvarande system men att förstatliga verksamheten löser inte problemen med att efterfrågan och möjligheterna är betydligt högre än utbudet och pengarna vi har avsatta för uppgiften så som vården, och det runt vården, idag fungerar. Personligen är jag övertygad om att vården och omsorgen kan effektiviseras så att dagens resultat kan uppnås till 80% av dagens kostnader. Men jag tror inte förstatligande är vägen dit. Ett förstatligande tror inte jag gör att det t ex helt plötsligt blir lättare att bemanna sjukvårdsverksamheter. Jag tror också att SKL bättre kan driva benchmarkingprojekt än staten. Om jag förstått rätt använder staten redan idag riktade pengar för att styra viss specialistsjukvård till nationella centra. Det är smart både ur kostnadssympunkt och kompetenssynpunkt eftersom centerna också läggs på akademiska sjukhus.

Lära av varandra
Uppsala läns landstings hälso- och sjukvård rankas av SKL som 20:e av 21 landsting (ett index för öppna jämförelser). Det som mäts är medicinska insatser, tillgänglighet och patienterfarenhet. Om man ska tro på SKLs ranking bör man migrera till Halland om man är sjukvårdsberoende eller börjar bli gammal med krämpor, och saknar privat betald försäkring. Jag hoppas att landstingen verkligen försöker lära av varandra så att de alla börjar använda de processer och metoder som presterar bäst. Men det är viktigt att vi alla inser att även om mycket är möjligt inom sjukvården kan inte alla skattepengar användas till det. Vad är rimlig sjukvård? Lite kanske behövs till skola, socialtjänst och infrastruktur eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar