fredag 22 september 2023

Valet till EU-parlamentet viktigt

Stötta partier som vill att EU styr rätt saker 

EU kan sägas styras av ett tvåkammarsystem. I den övre kammaren ingår statsministrar och premiärministrar från EU länderna. I den andra kammaren, Europaparlamentet, ingår invalda partister från medlemsländerna i antal som speglar landets befolkning. Även om Sverige är ett land med en liten befolkning är det viktigt att våra svenska företrädare i Europaparlamentet är så duktiga som möjligt att företräda både gemensamma EU-intressen men särskilt svenska intressen. Om det inte är så, varför ens skicka svenska politiker till "Bryssel"? 

Sveriges riksdag har allt mindre makt. Mer och mer makt flyttas från Sveriges riksdag till EUs två kammare. Det är ett faktum. Därför tycker jag att det är viktigt att vi svenskar 1) förstår att det är så 2) röstar i valet till Europaparlamentet. Personligen hoppas jag också att vi röstar på partier och kryssar enskilda kandidater som tydligt vill begränsa EUs överstatliga makt. Det är inte en bra ordning att EU-lagar och direktiv styr hur Sverige organiseras i allt större utsträckning. Det är hög tid att säga STOPP. 

I Uppsala deltog endast 60 procent av väljarna i valet till Europaparlamentet år 2019. I ljuset av att många fler deltog i valet till Sveriges riksdag är det dåligt eftersom vi, återigen, allt mer styrs av EU-byråkratin snarare än Sveriges riksdag. För Utvecklingspartiet demokraterna är det därför inte bara demokratiskt viktigt att Uppsalaborna den 9/6 får en chans att rösta om en inriktning i den kommande Översiktsplanen, vi hoppas också att en lokal fråga som engagerar bidrar till att minst 70 procent av Uppsalaborna röstar i valet till Europaparlamentet år 2024. 

Nedan bjuder GP, Karin Pihl, på en läsvärd artikel om hur illa det kan bli när vi inte själva får bestämma hur vi organiserar oss. Det är inte ok att EU bidrar till sjukvårdens förfall i landet Sverige! Detta är vansinnig styrning som inte minst i en misskött Region Uppsala kommer att leda till ännu sämre vårdkvalité och ännu sämre ekonomi. Du vet väl att Region Uppsala prognosticerar ett katastrofalt underskott på hela 1.000 miljoner kronor i år? Så illa är det! Det är inte bara spårvägsfrågan som M, C, KD, L med stöd av SD missköter. Det är dessa partier som styr Region Uppsala och nu går mot brakförlust. Nästan 500 miljoner har det kostat med att ta in hyrpersonal på grund av bland annat en usel personalpolitik....

"Nu börjar människor lämna sina jobb i välfärden. Runt om i landet – inte minst i glesbygdskommuner där många har många mil till jobbet – säger kommun- och regionanställda upp sig. Bakgrunden är att EU:s regler för dygnsvila införs den 1 oktober. Hädanefter kommer det inte längre att vara möjligt att arbeta långa jourpass med längre kompensation efteråt."

"Alla arbetstagare ska ta ut elva timmars vila per dygn, vilket även gäller anställda som hellre är i tjänst och har sovande jour för att sedan kunna vara lediga med familjen. De som drabbas är alltifrån ambulansförare och brandmän till LSS-personal, sjuksköterskor och läkare."

"Vad reglerna kommer att leda till är tydligt. Det blir en kostnadschock för skattebetalarna. Det blir svårt att rekrytera personal. Risken för att akut sjuka, inte minst på landsbygden, måste vänta farligt länge på en ambulans ökar. Risk för liv och hälsa uppstår även om brandbilen inte kommer fram i tid. Och väntetiderna på akuten blir ännu längre."

"Bakgrunden är att EU-kommissionen fått nys om att Sverige inte följer arbetstidsdirektivet. Det är EU:s bindande regler för arbetsmarknaden och har funnits i sin nuvarande form i 20 år. Bland annat regleras semester, övertid och alltså dygnsvila. Arbetsdirektivet är en del i EU:s socialpolitik som syftar till att alla EU-medborgare ska ha drägliga arbetsvillkor."

"Problemen är stora i den svenska välfärden som det är. Vi behöver inte EU:s ”hjälp” att förvärra dem."

https://www.gp.se/ledare/stoppa-eu-direktivet-som-slaktar-svensk-v%C3%A4lf%C3%A4rd-1.110193667

Utvecklingspartiet demokraterna vill stärka den lokala demokratin. Det är uppenbart att inte alla partier som finns i Uppsala kommunfullmäktige vill det. Nedan gnäller Moderaterna om att UP vill ge Uppsalaborna en chans att i en folkomröstning påverka politiken när en ny Översiktsplan ska beslutas om framöver. Den moderata företrädaren spyr fram sin avsky mot att folkets röst ska få höras tydligare. UP och Moderaterna har tydligt olika syn på hur vi bättre kan förankra stora beslut som ska fattas i Uppsala kommunfullmäktige. Vi anser att bland annat Moderaterna fullständigt körde över Uppsalaborna när man tecknade det extrema byggavtalet "Uppsalapaketet" eller som också kallas "Fyrspårsavtalet". "Alla verktyg" skriver den moderate företrädaren, men inte en folkomröstningsfråga som ger Uppsalaborna en chans att till vissa delar påverka hur Uppsala långsiktigt ska byggas ut...

"Alla verktyg för förbättrad medborgardialog välkomnas av oss moderater och det är därför sorgligt att se att styret med S, V, MP och UP inte ens försöker. Att nu föreslå en obegriplig folkomröstning är fel väg att gå. Om en folkomröstning bestämt ska äga rum så vore ja eller nej till spårväg en rimligare frågeställning. Varför har UP lämnat det spåret och röstar fram en budget som de kommande tre åren kommer att bränna 1,9 miljarder på spårväg?" 

https://unt.se/debatt/replik/artikel/hemliga-avtal-och-uppgorelser-m-kritik-mot-folkomrostningen/r2o9xxvl

Det är intressant att inte Moderaterna kan lägga sin lokala valförlust 2022 bakom sig och konstruktivt gå vidare. Det finns viktiga sakfrågor att fokusera på i oppositionspolitiken. Att spy galla över försök att stärka det lokala invånarinflytandet är fel prioritering. Även Moderaterna borde vilja att fler Uppsalabor än 60 procent också röstar i valet till Europaparlamentet 2024.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar