måndag 18 september 2023

Inavel och kontraster

Inte bara taskigt för dem som föds med många fel

Idag satt polischef Jarle Poljarevius åter i TV och talade om den grova brottslighet som härjar i Sverige. Tyvärr beskrivs läget av poliser som ”systemhotande”. Ta in det ordet igen. Det massiva grova våldet är ”systemhotande”. Naivitet och feghet har fört oss hit. Tänka sig att alla miljarders miljarder kronor som svenska skattebetalare lagt ut på att hantera ansvarslös migrationspolitik hittills nu också kostar miljarder även kopplat till brottsbekämpning. Priset för en allvarligt skadad Sverigebild motsvarar sannolikt också många miljarder kronor i förlorade intäkter. Usch!

En del av problemet är att inavel leder till att många barn och unga får livslånga sjukdomar och begåvningsproblem. Utan att vetenskapligt kunna belägga det tror jag att inavel bidrar till det grova våld vi nu upplever. Naiviteten bland politiska beslutsfattare tycks aldrig ta slut i Sverige. Inte minst märks effekterna av släktäktenskap på barnavdelningarna på Akademiska sjukhuset. Det är hög tid att tydligt säga stopp för äktenskap inom släkter i Sverige. De som har problem med det kan med fördel söka sig till samhällen som tycker det är ok. 

Inte minst problemen med hederskultur i Sverige är kopplat till att familjer bestämmer vilka deras barn ska gifta sig med. I en hel del kulturer har det bland annat med hur klaner sköter sin interna maktpolitik. Det borde politiker som verkar nationellt ha lärt sig år 2023. Nedan artikel i Expressen beskriver tydligt att vissa politiker inte vill ta i ett verkligt problem.

"Enligt Strandhäll är kusingifte en ”skitfråga” i paritet med dansförbud på krogen, och hon tror – eller låtsas tro – att hon vet varför högern driver detta, egentligen. I ett meningsutbyte med denna ledarsidas fristående kolumnist, Sofie Löwenmark, skrev Strandhäll: ”Det som denna typ av frågor piskar upp mot vanliga muslimer som försöker skapa ett schyst liv är helt oproportionerligt. Ni går högerextremisternas ärenden. Jag kommer aldrig acceptera det.”"

"Hur är det möjligt? Det har gått 21 år sedan den första famlande, hetsiga debatten om hederskultur utbröt i Sverige, efter mordet på Fadime Sahindal. Ett dåd som utfördes av hennes far för att hon vägrat att gifta sig med en kusin."

https://www.expressen.se/ledare/strandhall-och-s-blundar-fortfarande-for-hederskulturen/

Johan Rudström, UNT, skriver om hur gangsterkriget i Uppsala fläckar ner vår fina stad, kommun och Region. Allt heter Uppsala. Uppsala är fortfarande, jämfört med många av världens samhällen, mycket positivt att leva i. Att vi kraftigt drabbas av faktumet att den organiserade brottsligheten tillåtits bli allt starkare i Sverige är bedrövligt. Inte minst har bidragsfusk på flera sätt skyfflat miljarder till dessa kriminella nätverk utöver alla knakpengar som tjänas. Vägen mot att få stopp på denna negativa utveckling inkluderar att även tydligt försöka få stopp på äktenskap mellan släktingar.

Efter sommarens våldsvåg och den senaste veckans eskalering diskuteras bilden av Uppsala flitigt och många tror att den kommer att förändras (UNT 14/9). Universitetsstaden med låg arbetslöshet och framåtanda kommer att få kämpa mot bilden av staden där tonåringar dödar och dödas. Det är förstås djupt orättvist men sannolikheten spelar rädslan i händerna.”

Gängbrottsligheten har hållit Sverige i ett grepp under många år. Det finns en djupt liggande önskan hos många att kunna säga att det skjuts där, inte här. Sedan har invånare i Rinkeby, Angered, Rosengård och Gottsunda fått kämpa med bilden av sina samhällen så gott de kunnat. Gottsundaborna har verkligen kämpat i 50 år, det vet alla vi som jobbat på UNT. Varför skriver ni bara om det negativa?! Här händer så mycket bra. Det stämmer förstås, men som alla vet finns det också parallella strukturer som varit mycket skadliga för de nya generationer som växer upp.”

Det betyder att gängbrottsligheten lyfts till en nationell nivå, efter att i decennier varit inkapslad i utsatta förorter. Det betyder också att det äntligen blivit slut med skygglapparna. Det skjuts ”här”, i Sverige. Regeringen måste bekämpa detta som ett hot landet, med de resurser och åtgärder som krävs. En början är definitivt att få Rawa Majid, Kurdiska räven, utlämnad från Turkiet. Regeringen måste reparera bilden av landet.”

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/bilden-av-uppsala-ar-ett-nationellt-problem/jdd5d11j

Det finns dock fortfarande hopp om att Sverige och dess delar åter kan bli ett föredöme i världen. Mot ovan kan läggas kontrasten att Armand Duplantis återigen slagit världsrekord i höjdhopp och än en gång är Sverige europamästare i pingis. Nu måste vi sätta tydliga och höga målsättningar om vad Sverige åter ska bli. Det kräver mod och hårt inkluderande arbete. Vi kan mycket bättre än nu. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar