söndag 17 september 2023

Stoppa väst

Nya tider

Det är sorgligt att bevittna hur rörigt och politiskt konfliktfyllt det är i USA och Europa. Geografier som klassas som de mest demokratiska i en värld där totalitära och korrupta regimer breder ut sig allt mer. I tider där demokratierna är på dekis och västvärlden får en allt tuffare utmaning om vad som är rätt och fel i relationer mellan människor borde vi kunna samlas istället för att splittras. Är det krig som är lösningen för att ena västvärlden? Det är inte första gången som den metoden används om det blir fallet. Vilka hamnar i så fall i krig med varandra? Ryssarna anser tydligen inte att de är i krig med Ukraina, de anser sig vara i krig med NATO. Och ryssarna kommer att kämpa länge för att säkra bra tillgång till Svarta havet. Det vet västvärldens kunniga inom geopolitik. Kineserna kommer, förr eller senare, ta full kontroll över Taiwan. Det vet västvärldens kunniga inom geopolitik, kinesisk historia och kinesisk politisk retorik. Nu när Kina gått in i tuffa ekonomiska tider är frågan om de väntar tills väst byggt upp extremt viktig halvledartillverkning på egna territorium. Det är inte säkert. Då dras NATO in i en konflikt som kan bli 3:e världskriget. Säkerhetsläget i världen är minst sagt bräckligt nu.

När till exempel den svenska försvarsministern säger att vi inte haft ett så farligt säkerhetsläge sedan andra världskriget, som nu, är det helt rätt. Om det brakar igång ett uttalat krig mellan NATO och Ryssland, vad händer då? Vad händer om Kina redan nu bestämmer sig för att tiden är rätt att helt ta tillbaka Taiwan? USA har just nu en lag som innebär att de då ska hjälpa Taiwan. Om det händer kommer NATO garanterat inkluderas i den väpnade konflikten. Krasst, vilka har mest att vinna på ett nytt världskrig? Vilka har mest att förlora? Vapenindustrin har redan högkonjunktur. Tro aldrig att ett nytt världskrig inte kan hända. Det var inte länge sedan som Reinfeldt och Company kraftigt försvagade det svenska försvaret. De trodde vi nått en tid av evig fred… Moderaten Mikael Odenberg avgick som försvarsminister i protest mot nedskärningarna. Det hedrar honom. Och den han kallade ”tomhylsan”, Sten Tolgfors (M), fick ta över den kraftiga nedskärning av försvaret som genomfördes. Det är inte länge sedan….

BRICS expanderar. Är BRICS snart även ett samarbete kopplat till väpnade konflikter? Titta gärna på nedan korta SVT reportage om BRICS möte i Sydafrika. BRICS har en uttalad ambition att stoppa västvärldens dominans över det finansiella systemet och är less på de liberala värderingar som ligger till grund för den officiella linjen vad gäller mänskliga rättigheter. Det är inte osannolikt att de även försöker inkludera ett militärt samarbete. Ur deras perspektiv anser de nog att NATO behöver balanseras med någon ny variant av Warszawapakten. 

Den som inte förstår att vi har en extrem förändring kopplat till maktförhållanden i världen har dålig koll på vad som händer på vår jord. Titta gärna på nedan SVT-reportage om BRICS om du gillar att försöka förstå vad som händer utanför våra små ”bubblor”.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/brics-vaxer-sex-nya-lander-bjuds-in 

https://www.so-rummet.se/kategorier/warszawapakten

Trycket på Sverige att förbjuda övergrepp mot religiösa skrifter är ytterligare exempel på attacker mot väst. Hur hanterar USA bränningar av religiösa skrifter? För mig räcker det att Polisen får befogenheter att självklart välja bort direkt konfrontatoriska platser för bränningar eller andra starka missnöjesyttringar. För den som vill bränna en helig skrift är det fritt fram att göra det och sprida den på Internet. Nu tillåts dessa personer skapa mångmiljonkostnader när stora polispådrag och stor förstörelse följer dessa handlingar.

Danmark förbereder att återskapa sitt blasfemiförbud. Victor Malm varnar för sprickorna i demokratins mur.”

https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/kan-vi-lita-pa-kristersson-om-en-bomb-smaller/

Jag är fredsälskare. Jag hoppas vi slipper ett tredje världskrig. Med det sagt anser jag att EU och USA som likvärdiga parter måste stärka sitt samarbete för att balansera andras intressen. Dagens EU bygger på två starka gemensamma grunder. Kristna idétraditioner och värderingar samt marknadsekonomiska principer. Det är utifrån de grunderna som stora delar av våra lagar formats. Och än så länge styrs i stort både EU och USA utifrån lagar som gäller alla invånare jämlikt. Det gillar jag. Det är rättvist. Kom ihåg att flera miljarder människor i till exempel Kina, Indien, Pakistan, Bangladesh, Indonesien, Nigeria och arabländerna byggts på andra grunder än våra. Det är viktigt att förstå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar