lördag 16 september 2023

Partiledare

Ett politiskt urspårat Sverige och partiledarstrider

Ett politiskt urspårat land

Sverige är litet. Att jag skulle bli politiker var inte en del av mina planer i min ungdom. Under drygt tio år har det dock varit mitt fokus. Och vem kunde ana att en som spelade i mitt fotbollslag kanske blir en av Miljöpartiets språkrör. Och en av mina kursare på Uppsala universitet blev statsminister. Och en av kommunalråden som jag styrde Uppsala ihop med blev vice statsminister. I ett land som kraftigt spårat ur. Och där spår i en snabbt föränderlig värld inte alltid är det bästa när flexibilitet blir allt viktigare. Vad lärde vi oss av Charles Darwins lärdomar? 

Kan den kraftiga urspårningen vara mitt fel eftersom den inleddes 2011? Det tycker säkert några 😂. År 2011 började jag tydligt propagera för en mer ansvarsfull politik. Jag minns också ett Rotarymöte 2012 där Polisen talade om brottsutvecklingen. Jag frågade om det inte var dags att ta den organiserade brottsligheten på större allvar. Svaret var ”Det är inget stort problem”. Och våren 2015, innan ”flyktingkrisen”, växlade jag upp den retoriken. Det efter att jag gjort en egen ”utanförskapsturné” i Malmö, Göteborg, Södertälje och Stockholm. Allt finns dokumenterat på min blogg. 

Miljöpartiets naiva politik har förstört mycket i Sverige. På individnivå har jag lärt känna flera kloka miljöpartister. Tyvärr har de återkommande visat att de kollektivt i stor utsträckning landar i dålig politik. Ur mitt perspektiv sett dålig när social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet ska balanseras. Och usel vad avser migrationspolitiken.

Delat partiledarskap med en inom Europaparlamentet

Nedan ett reportage från Aftonbladet om den maktstrid som nu rasar inom Miljöpartiet. Pär Holmgren är min gamla fotbollskompis. Och i sak är det rätt tänkt att om man har ett delat partiledarskap att den ena finns i Europaparlamentet och den andra i riksdagen. I den verkliga verkligheten är snart Sveriges riksdag som en kommun som helt får anpassa sig efter EUs lagar och direktiv. Det blir väl lite för tydligt att massor av makt centraliserats till EU om han blir det könstänkande manliga valet…

Hemliga listor, maktkamp och krossade drömmar - Miljöpartiets språkrörsstrid är igång. Inte ens det snällaste parti tar sig oskadat ur en partiledarstrid. Och för MP är striden större den här gången, den handlar om var makten ska landa. Sittande språkrör Märta Stenevi vill både äta kakan och ha den kvar.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/abxQ54/my-rohwedder-miljopartiets-sprakrorsstrid-ar-igang

Politik är ett nollsummespel

Att starta ett parti från grunden är ett enormt arbete. Att dessutom lyckas komma in i ett fullmäktige i en större kommun är inte lätt. Att vara partiledare är extremt krävande. Särskilt i en värld där tyckande och maktspel är hela luften som de aktiva politikerna andas. Och särskilt i en tid där sociala medier gör dig direkt tillgänglig för attacker som kan vara berättigade eller bara konstruerade på grund av dumhet eller i kampen om väljarna i det nollsummespel som politiken är.

Ett nollsummespel där inte ens Centerpartiets en miljard kronors bortslösade kampanjer för att stärka Annie Lööf gav positiv väljarutdelning. En miljard kronor som slutade med att Centerpartiet i den senaste opinionsmätningen ligger väldigt nära riksdagsspärren på 4 procent. Partiledaren har stor betydelse för hur det går. Precis som VD har stor betydelse för hur ett företag går. Partier som kallar sig liberala får tillsammans inte ens 7 procent av väljarstödet…

https://demoskop.se/valjarbarometer-september-2023/

Nya tider kräver moderna demokratiska metoder

Ja, ja… Jag är demokrat. Jag vill stärka demokratin och är en övertygad decentralist. Jag är inte vänsterorienterad. Jag är övertygad om att marknadsekonomin skapar de mest positiva tillväxt och fördelningspolitiska fördelarna. Politiskt finns en hel del jag inte delar med Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Av dessa är det baea S, C och MP som historiskt kan klassas som ”folkrörelsepartier”. Tyvärr har mycket av det gått förlorat i takt med att färre än 3 procent av Sveriges befolkning är med i ett politiskt parti. Vi lever i en ny tid som kräver modernare demokratiska inkluderingsmetoder. Folkomröstningar är en av flera sådana metoder som jag är övertygad kan hjälpa Sverige in på en ny framgångsväg. Johanna Färlin, UNT, värven intressant betraktelse av Uppsala i nedan artikel. Hon har dock fel. Det finns många fler grupperingar och ”bubblor” i en stad som Uppsala än två. Och varje individ bland snart 250.000 individer lever i sin mer eller mindre stora bubbla.

En annan förklaring är att vi lever i två helt olika städer. "Känner du dig orolig över att bo i det Uppsala som inte längre är en lugn studentstad?" sms:ar min mormor. Det korta svaret är att studentstaden står kvar, inga problem. Men Uppsala har två ansikten. Det har sällan varit så tydligt som nu.”

https://unt.se/kronika/artikel/det-finns-tva-olika-uppsala-det-blir-tydligt-nu/rgvdv5mr

Urspårat är Sverige, det kan vi laga! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar