tisdag 5 september 2023

Kulturen är viktig

Mycket är viktigt

Det är inte lätt att vara människa. Strindberg uttryckte det väl, "Det är svårt att vara människa". Vem Strindberg är vet en och annan kulturintresserad svensk. Drygt 8 miljarder av jordens befolkning vet inte vem han var. Strindberg är en liten del av den historia jordens befolkning bär på. Så är det. Men åtskilliga mycket mer kända personer i andra delar av världen håller med, "det är svårt att vara människa". Strindberg räknas som en av modern svenska historias mest kända kulturpersoner. Är det han tyckte och det han gjorde stort i jämfört med andra författare och kulturpersonligheter i världen? Nej. Men han var en del av en svensk tid som var geografiskt isolerad och en tid där det stora flertalet svenskar knappt var dugliga på svenska. Men svensk kulturperson klassas han som.

Är kulturen viktig? Frågar du mig, ja. På många sätt. Den är i allra högsta grad en del av vår historia. De som kallar sig kulturarbetare bidrar tveklöst till kreativiteten i våra samhällen. Det vill säga ofta "vildhjärnor" som tänker nytt och som betraktar världen på nya sätt. Men är dessa personer viktigare än lärare och sjukvårdspersonal? Inte i min värld. Är kulturarbetarna viktigare än många av de onödiga bestämmelser och uppdrag som skapar på tok för mycket administration, bland annat som driver på allt för många så kallade kommunikatörer? Ja. 

Peter Santesson, Expressen, har rätt. "Typ" 80 procent av svenskarna prioriterar inte kulturen före skola, äldreomsorg och sjukvård. Samtidigt är den viktig för de allra flesta av oss utan att det är något vi tänker på. Det är i tider som nu när "kulturkrig" anses pågå som vi på allvar tänker på vad vi själva gillar och ogillar.

"Varför blir tonläget så högt om det inte är pengar eller politik som är problemet? Jag tror det handlar om att de som vill värna kulturanslagen egentligen anar att kommuner skulle kunna skära en hel del mer än två procent utan att allmänheten skulle bråka särskilt mycket. Synd, men så ligger det till. I undersökningar av väljarnas prioriteringar i den kommunala verksamheten hamnar kulturanslagen återkommande i bottenskiktet, även bland dem som röstar rött." 

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/vanligt-folk-grater-inte--nar-kulturen-slaktas/

Med ovan sagt är det värdefullt att reflektera över några av Churchills bevingade ord. Under brinnande andra världskriget fick Winston Churchill, premiärminister i Storbritannien, kritik för att han fortsatte att försvara medel till kultur. Churchill svarade då: "Vad har vi annars att slåss för! Har vi ingen konst eller kultur har vi inget att försvara!". Jag kan också påminna om den guruförklarade managementkonsulten Peter Drucker som uttryckte följande: "No matter how great your business strategy is, your plan vill fail without a company culture that encourages people to implement it." Inte minst kopplat till den integrationspolitik Sverige behöver har kulturen en central roll. Vi behöver på ett klokt sätt få invandrare från helt andra kulturer att uppskatta den demokratiska, marknadsekonomiska, utvecklingsinriktade och flitiga kultur som framgångsrikt byggde Sverige starkt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar