Vi har en ny världsordning
Tidigare var det USA som drev på världen mot mer öppenhet och mot globala regelverk som gjorde spelplanen för affärsutbyten, och för till exempel bekämpning av pandemier, bättre. Idag är WTO (världshandelssamarbete) och WHO (världshälsosamarbete) i gungning. Det gynnar definitivt inte mindre länder som Sverige. Tyvärr är också EU dysfunktionellt och klarar inte av att bra matcha USAs och Kinas maktpositioner.
I The Economist, kapitalismens i särklass mest kvalificerade tidskrift är det en mycket läsvärd artikel om att vi nu befinner oss i ett stort vägskäl. Coronapandemin skyndar ”bara” på de globala förändringarna i våra ekonomiska system. Teknikutveckling, handelskrig och en extremt expansiv penningpolitik ändrar spelplanen. En sak som förvånar mig i artikeln är att den inte tydligare kopplar lägre global tillväxt till faktumet att många tidigare fattiga länder redan fått stora delar av sin befolkning att nu räknas som medelklass. Också att efterfrågan hos den nya medelklassen, och västvärldens allt köpsvagare medelklass, hämmas av prisbilden på ändliga naturresurser. Det som är väldigt bra i artikeln, som inte skrivs av vänstermänniskor, är att de tydligt signalerar att dagens förmögenhetskoncentration är helt ohållbar och ekonomiskt osund. En klok modern fördelningspolitik måste bli en del av ett nutidsanpassat ekonomiskt system. Hur det säkerställs borde ingå i arbetet att skapa ett nytt ekonomiskt system, typ marknadsekonomi i en digital och artificiellt intelligent tid.
Vad gäller reglerna på kapitalmarknaden kan jag bara konstatera att den amerikanska bankkartellen FED allt mer bidrar till att driva det ekonomiska system vi har rakt in i väggen. Systemet är korrupt och riskerar att inge de flesta i falska förhoppningar om framtida pensioner och värderingar på aktieportföljer. Det är extrema skuldbördor som nationer redan har. Och de bara växer och växer. Inte minst i USA. Skulder som på många sätt byggs upp för att hålla uppe konsumtion av allt möjligt nödvändigt och onödigt. Konsumtion idag som representerar skulder som dagens barn och deras barn ska betala tillbaka. Det är inte ett uttryck för generationsrättvisa. Och banksystemet trycker ut mer och mer pengar som återigen driver på fastighetsvärden och aktievärden utan att inflationen sticker. Om fastighetsmarknaden och aktiemarknaden räknades in vid inflationsberäkningar skulle bilden bli en annan. Den stora frågan är när detta gigantiska luftslott brister och vad som då händer. Som jag bloggat om förr är det alltid medelklassen som drabbas hårdast. Det är alltid det stora flertalet invånare som får göra det stora städarbetet när bubblor spricker. Inget konstigt med det, det är både enkel matematik och förståeligt ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Personligen skulle jag uppskatta en seriös debatt om ett nytt ekonomiskt system. I vart fall i Europa borde vi kunna försöka frigöra oss ifrån den amerikanska bankkartellen FED. Det blir inte lätt men alternativen till en medveten uppbyggnad av något nytt ekonomiskt system är sannolikt en mycket smärtsam kollaps av det nuvarande systemet. Vissa tror att det går att bara låna mer och mer och mer parallellt med att de rikare blir rikare samtidigt som allt fler invånare tappar köpkraft. Det nuvarande systemet tror jag är dömt att falla hårt. När? Varje gång jag hittills trott att det ska hända lanseras ännu ett gigantiskt ekonomiskt räddningspaket. Om ett år? Om tre år? Den som lever får se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar