Ingen arbetsro för att lösa växande segregationsproblem
Tänk om riksdagens politiker kunde fokusera på att Sverige ska få ett fungerande rättssystem, ett tillräckligt slagkraftigt Försvar, ett fungerande ramverk för Skolan, nationellt fungerande logistiksystem och hållbara socialförsäkringssystem. Håll med om att det borde räcka om de ”bara” fick det att fungera.
Det skulle inte heller skada om Sverige blir ännu bättre på att ta del av ledande, och tillämpad, forskning om hur man bäst bryter en oacceptabel våldsutveckling. Nedan reportage i SVT Vetenskapens värld är värt att titta på för den som vill känna hopp om hur vi bättre kan bryta den kraftiga grova brottsutveckling vi har i dagens Sverige. En brottsutveckling som också tydligt går att koppla till en kraftig ökning av narkotikaförbrukning i Sverige. En narkotikaproblematik som tyvärr ökar bland högstadie- och gymnasieelever. Den som med glädje hurrar för att ungdomar dricker mindre alkohol idag än förr borde engagera sig i det frivilliga arbetet att bekämpa narkotikans framfart. Det är en farlig utveckling att ta på största allvar. Tyvärr har riksdagen en historia av att inte i tid inse vad som händer i samhället och därför reagera väldigt sent. Rättssystemets förmåga är till 100 procent ett ansvar för Sveriges riksdag och regeringen. Skärp er!
Malin Siwe, Expressen, avslutar nedan artikel mycket läsvärt: "Rikspolitiken bör koncentrera sig på sitt, som att: strama åt migrationspolitiken och få ordning på rättspolitiken."
"Riksrevisionen konstaterar att det finns ett 30-tal specialbidrag för kommunerna att söka. Alla med sina egna regelverk, som gör att en stadsdel ena gången räknas som tillräckligt segregerad för att kvala in och andra gånger inte. Granskarna åkte till Angered i Göteborg för att kolla läget. Där konstaterade man att lokalpolisernas närvaro knappast ökat trots order från regeringen i regleringsbrevet."
"Varken poliserna själva eller omgivning upplever att det skulle ha skett något nettotillskott. Angered är ett av de 23 ”särskilt utsatta” områdena på polisens lista. Det finns ”utsatta” och ”riskområden” också i totalt 28 kommuner. Regeringen räknar 32 kommuner som varande i segregerat trångmål. På deras lista finns även småkommuner som Filipstad, Perstorp och Åstorp. Det gör att de har kunnat söka statsbidrag från Tillväxtverket och i praktiken använda lite som de vill, vilket i sig är en fördel. I Göteborg har man använt det för att finansiera nio processledare som ”inte arbetat operativt utan haft ett fokus på att ge stöd i att integrera jämlikhetsarbetet och strategierna in i kommunens ordinarie arbete”."
"De riktade statsbidragen styr dessutom ofta fel. Sommarlovsskola för elever i åttan och nian som riskerar att inte klara gymnasiebehörighet kan låta bra. Men vore det inte bättre ge låg- och mellanstadiebarn möjligheten? På den nivån kan studenter och gymnasister rycka in som lovlärare och stärka de smås läsning, skrivning och matte. Det som är grunden för att klara högre årskurser. Det är mycket som brister i den kommunala styrningen. Men där är ändå pejlen bättre på vad som behövs i olika stadsdelar än vad den är i regeringskansliet. Rikspolitiken bör koncentrera sig på sitt, som att: strama åt migrationspolitiken och få ordning på rättspolitiken."
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/staten-maste-sluta-goda-segregationen/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar