måndag 14 oktober 2013

Tillgänglighet & förnyelse

Ständiga förändringar
Värderingar och grundideologier är långsiktiga och viktiga ankare i allt politiskt arbete. All politik och politisk utveckling tar i de bästa av världar sin utgångspunkt i dessa ankare när realpolitiken utformas. Realpolitik är att koppla politiska ambitioner till nuläget och de framtidsbilder man ser som önskvärda och ställa de samma mot det man absolut inte ser som önskvärt. Eftersom världen ständigt förändras måste politiker och politiska partier upplevas som tidsenliga och relevanta. Vem vill rösta på något förlegat?

Moderaterna är duktiga på kommunikation. Nu använder de sig av tag-linen "arbetarnas parti" vilket tydligt ska särskilja dem från framförallt Socialdemokraterna som är partiet för dem som inte arbetar (underförstått). Tidigare markerade de sin relevans genom att lägga till "nya" med bibehållna ankare. Nu får "nya" vara kvar men Moderaterna byts ut mot M. M kanske kan stå för moderna eller vad tror du? Personligen gillar jag greppet. Jag motionerade faktiskt inom Centerpartiet om att ersätta partinamnet med C. Motivet var att det skulle vara nytt och associerar både på svenska och engelska till något positivt dvs att vi ser verkligheten och vi föreslår förbättringsvägar. Tiden var inte mogen inom C för ett byte. Vad tycker du om M greppet? Tycker du som jag att C skulle vara ett modernt och upplyftande namn på Centerpartiet? Eller bara en ständig förkortning med ett tydligt budskap.
http://www.moderat.se/

Snöröjning
Idag har jag gått med rollator, åkt rullstol och upplevt utmaningarna för blinda när snöröjningen sköts dåligt. Kommunens nya utbildningsprogram för snöröjare är toppen. Alla snöröjare fick uppleva hur funktionshindrade har det om det snöröjs dåligt. Hoppas denna nya satsning ger bra resultat i vinter. Tror du det blir bättre om man utbildar snöröjarna på detta sätt?

2 kommentarer:

 1. Att "utbilda" eller i alla fall låta snöröjare testa hur det känns i vardagen om man har det lite svårt låter bra. Alltid bra att undvika ett generaliserat tänkande. Ackordshets och rutinmässigt beteende bland alla som utför serviceupgifter. Och förmodligen även bland oss alla. Lätt att bli rutinblind och se det mesta som jobbigt bara, problem, och tidsödande. Istället för att känna glädjen med att verkligen lösa problem ordentligt med ett gediget arbete för folk. Kunde nog vara en tanke för andra servicefunktioner och dess chefer eller beställare också.

  Moderaternas makeover låter inte något vidare i ett öppet och allomfattande perspektiv. Varför kalla sig för en enskild grupps parti? Vem vill göra det frivilligt? När dessa rörelser baserade på gruppmentalitet och primitiva kategoriseringar växte fram var det ju under industrialismens framfart. Då nya strukturer i samhället frigjorde stora pengar till de som råkade befinna sig strategiskt positionerade. Kanske mycket av en slump. Vilket utlöste avundsjuka, missundsamhet, rättmätig ilska och förståelig vrede. Vilket gynnade kommunism- och senare fascism rörelser. Där man med förenklade tilltal förledde stora folkmassor till vansinnes sympatier. (Fascism fungerar visserligen i praktiken till skillnad från kommunism, men till priset av kraftigt minskad öppenhet i debattklimat och med stor risk för en övermodig gruppchauvinism). Det verkar vara ett extremt vanskligt sätt att ta avstånd från alla eventuella liberala grundvärderingar. Jag hoppas det är en tillfällig blackout.

  Alla partier i Alliansen borde ha som en gemensam grundprincip att ambitionen alltid är en inkluderande politik för alla grupper i samhället. Att alla kategorier av människor skall få det bättre. Att ingen specifik grupp skall prioriteras på någon annans bekostnad. Totalt sätt och i ett längre perspektiv. Men att det kan prioriteras olika. Framförallt i tidsperspektiv men också att olika åtgärder kan gynna vissa grupper mer än andra ifall det samtidigt gynnar alla och landet som helhet. Vilket då får kompenseras bäst möjligt enligt olika prioriteringar partierna emellan. Men att tilltala specifika grupper övergripande och på bekostnad av andra, det känns verkligen inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte heller valt en liknande slogan men den polariserar mot S på ett sätt som jag tror M vill. Inte minst för att engagera de egna leden att ställa upp i tröttsamt och under 2014 särskilt långt valarbete.

   Du uttrycker dig intressant. Stundtals med filosofiska inslag. Jag skulle gärna träffa dig. Du kanske är någon jag har förmånen att träffa lite då och då?

   Radera