söndag 20 oktober 2013

Hjälp

Mycket komplext
Jag har precis avslutat några dagars ledarträning och nätverkande i Göteborg bland erfarna och nybörjare i ledarskap. Som i allt annat är erfarenhetsutbyten mellan människor med liknande erfarenheter väldigt givande. Bara den som varit tvungen att säga upp någon vet hur svårt och jobbigt det är. Bara den som varit tvungen att lägga ner satsningar som kostat massor av pengar vet hur svåra sådana beslut är. Bara den som anställt någon vet hur svårt det kan vara att matcha kompetens, personkemin och kultur så att en ny medarbetare passar in i etablerade grupper. bara den som varit med om att spelplanen ändrats och företaget måste ställa om vet hur svårt det är osv.

Helt klart är att många ledande politiker saknar praktisk linjechefserfarenhet. Det tycker jag är en brist som landets partier borde råda bot på genom ledarutvecklingsprogram som inkluderar praktiskt chefskap. Om den träningen blir en verklighet är jag övertygad om att våra skattepengar kommer att hanteras mycket bättre. Broilerpolitiker skulle också kunna kvalificera sig till operativa ledaruppdrag. Det politiska ledarskapet är mycket mer komplext än inom ett företag, en förening eller offentlig verksamhet. Tro mig, jag vet. Jag har haft ledande roller både inom stora företag, föreningar och inom politiken. Jag har också i omgångar varit egen företagare. Politik är svårast. I dagens Göteborgsposten skriver ledaren om politikernas utmaningar. Ledaren rubriceras "Djävulen sitter i genomförandet". Om ledande politiker tränas i praktiskt chefskap tror jag, som sagt, att de generellt kan bli bättre på att genomföra.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2146898-djavulen-sitter-i-genomforandet

Solsidan
Har du sett tv-serien solsidan? Det har jag. Den är rolig med sina stereotypa personlighetstyper och deras ständiga livskamp. Språket är väldigt dåligt men det bidrar nog till att tittarsiffrorna är höga. "Sex, drugs and rock and roll" säljer.... Nu börjar en ny serie av Solsidan sändas. På något sätt har min dotter hamnat framför skärmen och sett några delar av solsidan. Hon är på tok för ung för det innehållet men självklart blev hon snabbt beroende. Jag är helt säker på att hon kommer att komma på att Solsidan nu sänds på TV. På tok för tidigt! 20:00. TV bolagen har ingen respekt för föräldrars utmaningar att hålla sina barn borta från karaktärsförstörande konsumtion...... Tar tacksamt emot metoder för att kriget om att få titta mot att göra något bättre ska sluta med något bättre utan massivt gråt och tandgnissel. Vi är säkert ensamma om liknande verkligheter men jag måste ju prova om någon klok där ute har goda råd.

2 kommentarer:

  1. Jag tror att förutom erfarenhet av ledarskap så vore det bra om fler politiker hade erfarenhet av att driva företag. Det tror jag också skulle leda till att våra skattepengar användes bättre. Dessutom skulle kanske villkoren för småföretagare bli bättre då, utan att man samtidigt gynnar storföretagen som man oftast gör idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig! Våra stora företag är viktiga men de små är viktigare vad avser att minska krångel etc. De stora har oftast största problem med sina konkurrenter och sin egen förmåga att förändra sig i tid. De stora har horder av administratörer som kan hantera nödvändig byråkrati. De stora leds sällan av en företagare/entreprenör. Samtidigt är det viktigt att våra stora företag också är innovativa och aktivt deltar i lokalsamhällets utveckling.

      Radera