fredag 25 oktober 2013

Spel & blodvittring

Övervakningssamhälle
Hur länge har vi människor spionerat på varandra? Länge. Kommer spioneri att upphöra? Knappast. Katt och råttaspel tillhör verkligheten i kampen om makten inom alla mänskliga sammanhang. Den som har mest och tillförlitlig information om vad som händer har ett stort övertag.

Jag undrar om inte USA och dess regering börjar ångra att de inte försökte göra någon form av överenskommelse med Snowden för att hindra att han läcker mer och mer olustiga exempel på vad dagens övervakningssamhälle innebär även för de mäktiga. Tack vare Snowdens ständiga släpp av jobbiga fakta runt NSAs verksamhet kan vi förhoppningsvis snart ha en politisk majoritet i Europa för att hitta moteld mot dessa oacceptabla övergreppen på den personliga integriteten utan att det hindrar möjligheten att systematiskt följa utpekade terrorister och organiserad brottslighet. Gör om och gör rätt! Ett bättre skydd för enskilda människors integritet är viktigt för att försvara demokratin! Vad tycker du om Snowdens löpande släpp av NSA fakta?

Krossa Alliansen
Utan tvekan finns det partier i Sverige som har mycket att vinna på att Alliansen förlorar sitt folkliga stöd för att bilda regering. Utan tvekan tycker både Socialdemokraterna och Miljöpartiet att Centerpartiets strupe ligger vidöppen för att ge ett fatalt bett. Tidigare har S sagt att de riktat in sig på att utmana C och det särskilt på landsbygden. Nu hänger Miljöpartiet på. Om C inte klarar av att få representation i Sveriges riksdag efter riksdagsvalet 2014 har de lyckats att bryta upp en Allians som därefter garanterat blir en del av historien. Om Lööf antar Fridolins utmaningar utgår jag ifrån att hon gör det som partiledare för C och inte som företrädare för Alliansen. Precis som för MP måste C ständigt kompromissa om man ska påverka något alls. En debatt med MP måste vara kompromisslös och endast ställa MPs förslag mot Cs. Även om MP kommer att föra fram M och FP spöket som stoppklossar i vissa viktiga C frågor skulle även MP tvingas kompromissa med t ex V och S i en vänsterregering om den olyckan skulle inträffa. Framförallt tvingas sannolikt alla inse att vi sannolikt har ett starkt vågmästarparti efter riksvalet 2014. Tror du att S och MPs "bryt upp Alliansen" taktik kommer att lyckas?
http://www.dn.se/debatt/lat-oss-debattera-i-klippan-harnosand-och-lidkoping/

4 kommentarer:

  1. Nej, jag tror inte tiden är mogen för det. Att S skulle lyckas bryta sönder alliansen via C alltså.

    Eftersom socialdemokraterna befinner sig i ett känsligt utvecklingsskede där framtiden ser väldigt oviss ut. Varför skulle då C ta stor notis om kritik därifrån. Än så länge.

    Utvecklingen har nog bara börjat vad gäller att sverige anpassar sig till den globala kulturen och marknaden. Från att ha haft en lucka med positiv industriell utveckling efter andra världskriget och ett stort mått av självständighet, alltså en form av tillstånd som många identifierar som socialdemokratiskt. Till att nu varken ha en kraftig industriell tillväxt eller påtagligt stort självständighet. Jovisst, ekonomin är ganska skaplig men inte längre på vilka villkor som helst. Utan på den globala marknadens villkor. Alliansen verkar ha lättare att hantera det här. Man har inte byggt upp ett förväntansfullt arv med stora mängder förhoppningsfulla och nostalgiska sympatisörer. Utan de flesta alliansanhängare står inför utvecklingen mer nollställda än vad s-sympatisörer gör.

    Detta gör att S får svårare att manövrera sin rörelse snabbt och smidigt genom utvecklingen. En utveckling som ofta kommer i konflikt med vunna segrar och värderingar genom historien.

    I sinom tid finns utvecklingspotential och konstruktiva krafter inom S också, där man kombinerar en pragmatism med en värdegrund och dynamisk vilja till förbätring. Men den vägen är nog tungrodd och än så länge ganska jobbig. Om ytterligare ett val eller två då har vi möjligheten att se hur utvecklingen har gått för S och vilken kraft som rörelsen då levererar. Men då på andra premisser än de historiska. Kastar vi också in SD i den här ekvationen så blir det än mer osäkert. De har ju på många sätt möjligheter att grusa de flesta vägar framåt för en och annan politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar delar av det du beskriver. Särskilt att vi svenskar står inför stora individuella utmaningar att inse det du beskriver. Vi lever i en ny tid. Utan fler arbetade timmar, utan ett mer och bredare framgångsrikt lokalt och internationellt företagande och utan en bättre integrationspolitik så går de som lever i Sverige en negativ utveckling till mötes.

      Jag hoppas du har rätt och att det betyder att C överlever på riksnivå. Tyvärr känner jag mig rätt säker på att SD blir en ännu större vågmästare efter riksvalet 2014.

      Radera
  2. Svar
    1. Töntig kommentar från dig som inte vågar tala om vem du är.

      Radera