tisdag 8 oktober 2013

Bröstcancer

Förebyggande arbete och forskning
Cancer fortsätter att ta våra liv. För de flesta, förr eller senare. Själv har jag nära varit med om att under några år kämpa mot en dödlig cancer, akut myelomisk leukemi. Som tur är gick det bra. Jag hade också en nära medarbetare som jag under en längre tid hade gråtande samtal med i takt med att hans unga fru blev allt sämre med en levercancer som inte gick att bota. Tyvärr dog hon allt för tidigt.

För att förbättra våra möjligheter att förebygga ohälsa, och för att förbättra våra chanser att bli friska vid sjukdom, behövs mer resurser till både det förebyggande hälsovårdsarbetet samt forskning. Inte minst bröstcancer drabbar många kvinnor och några män varje dag. Jag utmanar alla andra politiker att denna vecka också skänka 1.000 kronor till bröstcancerfonden. Bröstcancer är särskilt utbrett och slår mot alla åldrar. Vi kan göra mycket mer för att förebygga och bota bröstcancer. Det kräver mer ekonomiska resurser. Även du får gärna också skänka några viktiga kronor för att stärka arbetet mot bröstcancer.
http://www.brostcancerfonden.se/

Mönstring
Läste en artikel i morse om att några inom Socialdemokraterna tycker att mönstringen (lämplighetstestet som alla under tidigare värnplikt var tvungna att genomgå innan man tvingades genomföra militärtjänst) åter ska införas. Tanken är ur ett förebyggande hälsoperspektiv lysande. Förra veckan kunde vi läsa om studien av övervikt och fetma kopplat till gravida kvinnor. Studien visade på en negativ utveckling. Om vi åter börjar testa de allra flesta 17-18 åringar finns massor att vinna. Både för den enskilde och för samhället istort. Vinster som friskare invånare, värdefullt stöd till forskningsprojekt, medicinsk produktutveckling etc etc. Tycker du att vi ska införa en generell mönstring igen?

2 kommentarer:

 1. Nej.

  Däremot så kanske det kan vara bra att skicka ut inkallelser till hälsokontroll för alla svenska medborgare vid ungefär den åldern i livet och sedan någon ytterligare gång kring 60-strecket kanske. För att som du skriver ha en bra koll på läget vad gäller hälsa och utveckling där. Samt som hjälp till individer. Hittar man varningstecken hos enskilda så kan dessa därmed kallas in vid flera tillfällen osv. Som en förebyggande åtgärd.

  Just mönstringen däremot mäter ju och testar så mycket annat. Som med hägrande militärplikt kan innebära att man avsiktligt dummar sig för att slippa bli utvald till något ansträngande. Plus att registrering överhuvudtaget ju alltid är vanskligt.

  Att socialdemokraterna plötsligt vill tvångsinkalla medborgare till militärtjänst eller olika offentliga tjänster vid vägran får väl mest ses som taktik för att med skattepengar snabbt få ner arbetslösheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver definitivt förbättra det förebyggande hälsoarbetet. C har många bra förslag : ). Jag tror inte Sossarna vill dölja arbetslöshet. Jag tror de inser att vi måste aktivera alla som idag är arbetsföra men som i allt större utsträckning lever i ett destruktivt utanförskap.

   Radera