onsdag 30 oktober 2013

Från ord till handling

Politisk asyl inom EU
Självklart spioneras det i stor utsträckning runt om i världen. Den amerikanske generalen som leder NSA hymlade inte om det utan sade i senatsförhören rakt ut att USA, precis som övriga länder, spionerar på bl a andra länders ledare. Visst är det ett underbart bevis på att USA, till skillnad från andra stormakter, är ett öppet och demokratiskt land. Det är viktigt att komma ihåg. Tror du liknande öppna förhör äger rum i Ryssland eller i Kina?

Om nu de Europeiska ledarna som säger sig vara upprörda över NSAs avlyssningsaktiviteter i deras länder menar allvar måste de gå från ord till handling. Vad kan de göra? Till att börja med tycker jag att EU kan fatta ett gemensamt beslut om att Snowden får politisk assyl inom Europafamiljen. För att inte formellt snubbla på formalia kan det EU land som varit sämst på att stötta asylsökande flyktingar formellt ge honom rätten. I utbyte mot att han inte mördas av någon spiongrupp kan han säkerligen sluta läcka mer information om hur NSA jobbar. Jag tror det blir Win/win/win. Snowden har fått världen att inse att den personliga integriteten är helt satt ur spel och moteld kommer sannolikt. USA vill få stopp på fler tidskrävande och dyra informationssläpp. Europas ledare får markera sitt missnöje i handling mot USA. Låt demokratin segra!

Reformer behövs
Det kanske är dax för en omställningsregering i Sverige. Om vi ska klara att försvara och gärna utveckla det generella välståndet måste samhällssystemet ställas om för att leva i harmoni med den verklighet som internet och tjänsteekonomin innebär. Varför tycks det så svårt att fatta? Sverige närmar sig demografiskt svåra år. Sverige tycks närma sig en permanent arbetslöshet runt 6% där de flesta är strukturellt arbetslösa. Med strukturellt menar jag att de allra flesta som varit arbetslösa över ett år blir livstidsarbetslösa. Det behöver inte bli så men då krävs reformer, inte minst på arbetsmarknaden. Om vi inte blir mer företagsamma och skapar fler jobb inom näringslivet, anser du då att dagens samhällsstöd ska försämras eller ska redan höga skatter åter höjas?
http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/uppsala/reformer-for-battre-foretagsklimat_205164.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar