söndag 2 oktober 2011

Pinsamt och bra journalistik

Bra journalistik
DN har i en rad artiklar granskat de svenska polisen. Artikelserien är ett exempel på bra och viktig journalistik. Journalistik när den är som bäst och därigenom förhoppningsvis bidrar till ett bättre framtida samhälle. Den grävande journalistiken är hotad och måste försvaras. "Den tredje statsmakten" har en viktig roll att fylla genom att bevaka makten på ett sakligt sätt. Den tragiska kvällstidningsjournalistiken leder endast till fördumning och utsätter löpande oskyldiga för en smutskastning som inte är värdigt en av världens äldsta demokratier.

20 ineffektiva miljarder!
I Sverige satsar vi drygt 20 miljarder på vår polisverksamhet. Polisverksamheten är en väldigt viktig del av vår demokrati. De allra flesta poliser gör ett fantastiskt arbete utifrån de förutsättningar de får. Det är dock pinsamt att effektiviteten är så låg inom polisens ansvarsområde. Andelen lösta brott är konstant på en oroväckande låg nivå. Det är dessutom ytterst pinsamt när polisledningen i ljuset av DNs granskning kommer med störande undanförklaringar när man försöker försköna sin effektivitetsstatistik. Att bara överväga att kalla ett olöst polisfall för "tekniskt uppklarat" när man avskriver ärendet är stötande. Den självklara rubriceringen skall givetvis vara "ouppklarade och avskrivna ärenden". Att dessutom säga att det är "svårt" att hitta vägar som leder mot bättre resultat vad gäller brottsfall och att man "försöker hitta orsaker och verkan" ger ett mycket impotent intryck. 20 miljarder kronor är väldigt mycket pengar. För 20 miljarder kronor borde vi som lever i Sverige kunna förvänta oss betydligt bättre resultat.

Utvecklingen av polisen var länge en politisk paradgren för Moderaterna. Eftersom Moderaterna har störst inflytande över den svenska polisens effektivitetsutveckling kan jag bara önska att de skärper till sin politik inom den tidigare paradgrenen och säkerställer att vi skattebetalare får en betydligt mer effektiv polisverksamhet. En polisverksamhet som inte använder sig av förskönande mätetal utan tydliga och mer relevanta mätetal som leder mot att fler brott klaras upp och att det brottsförebyggande arbetet blir bättre. Vad tycker du? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar