måndag 17 oktober 2011

Ekonomisk katastrof och kärnkraften

Mot ljusare tider?
Var är vi i världsekonmin? Finns det hopp eller är allt nattsvart? Tog del av den så kallade "dr Dooms" senaste utspel. Han kom rätt nära mina reflektioner i flera tidigare blogginlägg. Han var inte så nattsvart i sin beskrivning av läget som han tidigare varit. Det som är kul med honom är att han verkar vara oberoende och tala rakt ut om vad hans analyser säger honom. I korthet var hans senaste analys av världsekonomins tillstånd;

- Utvecklingsländerna har fortsatt stark tillväxtpotential och deras ekonomier har starka balansräkningar
- Globala företag har idag enormt starka balansräkningar. Bara i USA har de samlat över 2000 miljarder dollar i kontanter!!!!!!!
- Världen har allt fler invånare med betydande köpkraft
- De tekniska innovationerna fortsätter i hög takt
- Globaliseringens fördelar och flöde av idéer, varor och kapital är positiva.

Ja, det finns mycket positivt. Samtidigt återstår faktumet att vi lever i Europa och har starkast band till USA. USA tror han kommer att ha fortsatt stora ekonomiska problem. Europa tror han kommer att gå in i recession. Han är också orolig över den sociala oro som uppstår när det blir en för stor obalans mellan de som får njuta av globaliserings fördelar i förhållande till de som bara får det sämre. Kort och gott är hans övertygelse att många som lever i Europa kommer att ha en mörk period ett antal år framöver. Personligen väljer jag att se den mörka tid som stundar som en möjlighet att tänka nytt och att göra nytt som skapar bättre förutsättningar för kommande generationer. Efter regn kommer solsken.

Underhåll
Vad har hänt i Sverige avseende förmågan att underhålla våra viktiga tillgångar? Våra järnvägsspår är enorma exempel på en misshushållning. Få västländer, om något, har en så urusel spårinfrastruktur som vi. Alla andra västländer tycks fatta att järnvägarna har en väldigt viktig tillväxtroll i samhället.

En annan "sektor" som verkar ha misslyckats är kärnkraftsindustrin. Varför står så många kärnkraftverk stilla som idag? Av alla artiklar i ämnet som jag tagit del av är det pga mycket bristfälligt underhållsarbete. Hur kan det vara möjligt med tanke på de säkerhetskrav som skall gälla? Är de som drivern kärnkraftverken så kortsiktiga att de underlåter att löpande genomföra det underhåll som krävs för att inte tvingas stoppa produktionen under långa perioder. Kärnkraften är idag viktig för Sveriges elförsörjning. Det är anmärkningsvärt att berörda myndigheter inte säkrar upp dessa viktiga krafter bättre. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar