söndag 9 oktober 2011

Fler politiker med mer "skit under naglarna"

Kvaliteten måste bli bättre
Kvalitet och konkurrens hänger starkt samman. När det finns tuff konkurrens blir nästan alltid kvaliteten mycket bra. Det gäller inom fotboll. Det gäller inom näringslivet. Det gäller inom musiken. Det gäller överallt. Det gäller självklart även inom politiken. Tyvärr är dock konkurrensen om de ledande uppdragen inom politiken för dålig. Det är allt för få medborgare som är politiskt engagerade. Det dåliga politiska engagemanget bidrar till att basen för duktiga kandidater med stora ambitioner blir för liten. En för liten bas gör att det blir för tunnt i toppen.

Vitalisering behövs
Jag tror att alla partier behöver vitalisera sig med betydligt mer blod från verkligheten. Det blir allt viktigare att hitta metoder som öppnar upp partierna för engagerade och ambitiösa personer oavsett tid inom partiet. Genom att öppna upp mycket mer skulle självfallet möjligheterna att attrahera riktigt kompetenta och ambitiösa personer öka. Politik är ju trots allt ett uppdrag att tjäna och värna medborgarna. Det uppdraget bör inte kopplas allt för hårt till hur länge en person varit partimedlem.

Mindre fokus på bifrågorna!
I min värld skall inte politik vara en karriär utan det skall i sina bästa former vara något som erfarna personer engagerar sig i för att utifrån sina erfarenheter bidra till att samhället utvecklas i en bättre riktning. Särskilt i tuffa ekonomiska tider som nu är livserfarenhet och en gedigen arbetslivserfarenhet utanför politiken värdefullt. Jag tror att de partier som kan förnya sig genom att få med flest engagerade nya medlemmar med "skit under naglarna" kommer att bli väldigt framgångsrika. Framförallt partier som lyckas rekrytera personer som också har förmågan att tänka långsiktigt. Eftersom politiska frågor tenderar att ta tid att genomföra är det bra om man kan förutse riktningen och därigenom föreslå saker idag som visar sig väldigt rätt i morgon. Jag tycker också att det skulle vara bra om fler politiker uppvisar mod och vågar tala om de stora utmaningar som finns i vårt samhälle. Allt för ofta tenderar debatterna att handla om psebdofrågor eller i vart fall bifrågor. Mer fokus på huvudfrågorna! Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar