torsdag 20 oktober 2011

Administration, inte ledarskap

Är politik tråkigt?
Många tycks tycka att politik är tråkigt. Jag förstår det om man inte förstår att politik i grunden handlar om att göra sin röst hörd och att försöka få så mycket av det man företräder som möjligt. För det krävs i en demokrati att man får majoritet bakom sig. En majoritet ökar chanserna att det skall bli som man själv vill. Politik, dvs processen för att nå majoriteter för beslut och för att ifrågasätta de beslut som fattas, är förutsättningen för en fungerande demokrati. Det är dock klart att det måste vara väldigt tråkigt att vara i opposition. Det är också klart att parti politik för väljarna blir tråkigt om skillnaderna mellan pariterna är för små. Om skillnaderna mellan de politiska partierna är för små blir det endast marknadsföringsbudgetar och företrädare som avgör. Teoretiskt skall det vara de politiska programmen som skall avgöra.

Statsbärare....
Sossarna såg sig som Statsbärande under många år. De hade också Statsmakten under allt för många år. Nu vill Moderaterna bli som Sossarna var : )))))). Fredrik Reinfeldt ger tydligt svar på tal i flera av de senaste dagarnas intervjuer. Han och Moderaterna leder inte Sverige, de administerar Sverige. Att leda är att våga gå före och visa vägen. Att våga vara modig när det är rätt för att det skall bli bra även i morgon. Att leda är att sprida energi. Är det så att M inte längre anser att skattetrycket är för högt? Är det så att M inte anser att delar av LAS skall reformeras? Är det så att inte M anser att invandrarpolitiken avsevärt kan förbättras? Är det så att M inte anser att det är viktigt med avgifts och skattelättnader för småföretagare? Ledarskap kräver mod och att man är bra på mer än att administerar det som är. Att vara översmart och passa på känsliga frågor, som blir de andra Allianspartiernas enda möjliga profileringsmöjligheter, det är inte ett ansvarsfullt ledarskap.
http://www.dn.se/nyheter/politik/punkterna-som-ska-fa-m-att-vaxa
På Centerpartiets stämma nyligen pratades mycket om att vi måste få människorna att förstå att vi har mycket hjärta för de mjuka frågorna inom C. Mjuka frågor är t ex barnomsorg, skola, äldreomsorg, vård etc. "Det är en stor skillnad mellan oss och M inom det mjuka". Nu säger M att de skall ställa om för att bli mer "mjuka". Vi lever i en spännande värld. Hur ser du på detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar