tisdag 2 januari 2024

Ditt viktigaste val

Var tror du att du kan påverka mest?

2024 är ett rysligt betydelsefullt demokratiskt år av historisk betydelse för homosapiens sapiens, människan. Bland annat EU, Indien, USA och Storbritannien genomför viktiga val. Och Stefan Hanna planerar att publicera en bok om demokratin. Det sista kanske blir räddningen för demokratin 😉. 

Expressens ledare skriver nedan läsvärt om demokratins utmanande år 2024. Modi, i ett kraftigt stärkt Indien, är hindu och skapar i sitt land allt starkare konflikter mellan olika folkgrupper. Allt för att vinna makt genom röster från indier som känner samhörighet med andra hinduer. Trump är expert på att skapa starka konflikter mellan oss människor. Och herr Trump saknar alla goda egenskaper en duglig diplomat måste ha i en komplex värld. En särskilt god kristen är han inte. En sådan ledare för USA blir garanterat dåligt. Visst är det sjukt att ett så folkrikt land inte kan välja fram bättre kandidater än Biden och Trump. I Europa är många av oss mycket arga över en illa skött invandringspolitik och ökande sociala klyftor. I ”bakvattnet” av det har tryggheten försämrats och farliga missnöjespartier kliver fram i styrka. Missnöjespartier som trots att vi lever i år 2024 tror att vissa människor är finare än andra bara för att de har ”rätt” hudfärg eller råkar vara född i ”rätt” del av vår jord. Superkorkat. Men uppenbarligen finns väldigt många människor som går på sådan idioti. Expressens ledare ger ett läsvärt perspektiv på 2024 års demokratiska betydelse.

I USA ska 330 miljoner människor rösta fram sin president. I Indien väljer 1,4 miljarder personer nytt parlament, liksom Storbritanniens 67 miljoner invånare. Och i juni röstar 448 miljoner européer fram ett nytt Europaparlament.”


Viktigaste valet för oss som bor i Uppsala år 2024 är den rådgivande lokala folkomröstningen. Den äger rum den 9/6 2024 samtidigt som vi röstar till Europaparlamentsvalet. En mycket kostnadseffektiv möjlighet att på allvar påverka hur Uppsala långsiktigt byggs ut. JA ändra delar av dagens långsiktiga stadsbyggnadsplaner och NEJ bygg enligt nuvarande planer och i linje med Fyrspårsavtalet. Hur mycket tror du att du kan påverka ett allt mer toppstyrt EU? I princip inte alls! Glöm inte det! Det är alltid i val som avgörs närmast dig som du mest kan påverka. Därför är Schweiz ett globalt demokratiskt föredöme. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar