söndag 21 januari 2024

Vem attraheras av vem

Snäll vinner

Utseende har social betydelse. Det vet alla forskare inom människans beteendevetenskap. Det är bara att studera sociala medier och sminkindustrins och övriga skönhetsindustrins intäkter för att förstå att utseende har betydelse. Talesättet ”You nerver get a second chance to make a first impression”. Så är det. Det första intrycket påverkas mycket av utseendet. Efterföljande intryck beror av mycket mer än utseende. Det som de allra flesta av oss gillar är människor som är glada, trevliga, företagsamma, intelligenta och som lyssnar på vad man säger. Och efter några års erfarenhet kan jag konstatera att ”kemi” har stor betydelse för om vi människor gillar varandra eller inte, oavsett kön.

Appearance and sexiness rank middling on surveys of people’s preferred characteristics, with material successes, such as financial security and owning a nice house, among the least important attractive qualities.

Instead, traits like agreeableness, extraversion and intelligence score consistently higher than physical attraction as things that men and women in same-sex and different-sex couples look for in a partner.”

https://www.bbc.com/future/article/20240102-the-qualities-that-are-more-attractive-than-our-looks

Vad får dig att gilla andra personer? Jag vet att jag fungerar med de flesta personlighetstyper förutom översittare och extrema verklighetsförnekare. Idag är minnesstunden för Fadime som mördades av sin pappa i ett ”hedersmord”. Berättelsen om Fadime och hennes kärlek är kantad av översittare och verklighetsförnekare. Tro mig, de finns i alla sammanhang. Och jag är less på fegheten i samhällsdebatter där inte en spade kan få kallas en spade. Och jag är less på att de som tidigt kallar spaden för en spade ofta ”brännmärks” och efter några år pratar alla om spaden som om de alltid gjort det. Usch! Sakine Madon, UNT, skriver läsvärt nedan om ”spadförnekelsen” nedan.

Tänk så många fler som hade kunnat få hjälp, om man bara hade velat se. Det blundades länge, och även före det uppmärksammade mordet på Fadime.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/vand-dem-inte-ryggen-sade-fadime-och-politiken-svek/lz484x1r

Slakterna på Gaza och Västbanken är det senaste exemplet på senfärdighet att stå upp för det rätta. Ett exempel som på kort tid väl exemplifierar dumheterna att inte kalla en spade en spade. Till en början tyckte de flesta av oss att Israel självklart skulle få jaga militanta Hamasmedlemmar. Dagarna gick och massor av oskyldiga barn och kvinnor dödades i Netanyahus urskiljningslösa jakt på Hamasextremisterna. Några av oss vågade säga STOPP nu räcker det, ”spaden” är oacceptabelt blodig av oskyldiga som hämnd. Onyanserade Isaraelvänner attackerade direkt de som tyckte STOPP. Nu snart, efter en snabb cykel, är det bara extremistiska Israelvänner som inte håller med om STOPP. Flera av mina vänner med judisk bakgrund tillhör skaran som säger STOPP! Nu räcker det! Om man är en snäll människa kan man inte tycka något annat. Tyvärr är inte alla snälla. Och allt för många är extremister och ser bara den ”spade” de vill se, inte verklighetens ”spade”. 

https://edition.cnn.com/videos/world/2024/01/14/fareed-take-israel-campaign-war-gaza-genocide-intl-gps-vpx.cnn

Utseendet har betydelse, det ger människan en mer eller mindre fördelaktig första chans vid ett nytt möte. Pengar och förmögenhet ger människan mer påverkanskraft och anses attraktivt av vissa. Viktigast av allt är hur du beter dig, din intelligens och hur du luktar när vi människor värderar varandra. Många människor och länder lägger mycket pengar på att skapa en image av vem de är. Avsminkat får vi alla bekänna färg. Och eftersom intelligens anses mer attraktivt än utseende borde fler fatta att en spade ska kallas en spade. Annars är det olika lobbyisters verklighetsillusion som styr oss.

Lukt och kemi? Ja, om du är skeptisk läs nedan vetenskapliga rön.

https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/love-actually-science-behind-lust-attraction-companionship/

https://www.psychologicalscience.org/observer/chemistry-relationships



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar