onsdag 10 januari 2024

Kommunpolitik på riktigt

Kommunpolitiken påverkar dig varje dag

Det är i den lokala politiken du varje dag kan bidra. Och har störst möjlighet att påverka. Och du som är klok och ansvarsfull förstår att det är viktigt att syna politiken och politikerna som är relevanta i de tre valen vi får rösta i bara vart fjärde år. Varje valmöjlighet avser egen sakpolitik och egna politiska företrädare. Hur kan man inte bry sig ordentligt vart fjärde år? Och hur kan fortfarande många komma fram till att samma parti erbjuder den bästa sakpolitiken och de klokaste företrädarna, utifrån vad man själv tycker och känner till, i samtliga tre val? 

Att vara politiker är meningsfullt om man vill bidra i det demokratiska systemet inom dess beslutande ramar. Vår gemensamma framtid påverkas mycket av politiska beslut. Politik är samtidigt svårt då det handlar om egna önskemål, kompromisser med andra inom och mellan partier och alltid en begränsad ekonomisk ram. Särskilt inom kommun- och regionpolitiken handlar förhandlingar om sakpolitik och ekonomiska ramar om mycket konkreta frågor. Ständiga prioriteringar är nödvändiga. Denna kamp om sakpolitikens innehåll och prioriteringar av begränsade ekonomiska ramar är vad politiken handlar om. Hur vi röstar får betydelse. Mest betydelse om de partier vi röstar på får möjlighet att påverka styret i en kommun, region eller land. 

I en väl fungerande demokrati kan de som vill och vågar ge sig in i politiken kämpa för det man tror på. Det är beklämmande att många inte civiliserat kan förhålla sig till att många tycker och vill olika. I den demokratiska världen ska dessa kamper ske genom debatter om sakpolitiken och valsamarbeten avgöra hur ett samhälle förvaltas och utvecklas inom givna ekonomiska ramar. Det är bedrövligt att många politiker enligt nedan känner sig hotade och trakasserade för att de ger uttryck för sina åsikter eller är med och fattar svåra beslut. Det är lätt att sitta på läktaren och tycka, alla kan ge sig in i det politiska systemet och lära sig hur komplex det är. Fler erfarna behövs som vågar göra det. Som vågar att inom det politiska systemet kämpa för ett politiskt program som ett partis medlemmar beslutat om. 

Nedan rapport från Brå är ingen munter läsning om politikers upplevda utsatthet. Jag tycker inte du ska avskräckas av det. Med bra vänner utanför politiken och bra partivänner är det inget stort problem. Och samhället i stort blir allt bättre på att bekämpa systemhotande aktörer som anstränger sig för att på olika sätt stjäla från våra gemensamma system.

https://bra.se/publikationer/arkiv/publikationer/2023-12-14-utsatthet-bland-fortroendevalda.html

Påverkan från systemhotande aktörer kommer ofta obehagligt nära inpå kommunpolitiker. Högerextremisterna står för störst andel av hoten, men även vänsterextremister och kriminella angriper. Det konstaterar Brå i en ny rapport.”

https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/demokrati/ny-rapport-kommunpolitiker-extra-sarbara-for-extremister/

När våra rikspolitiker sköter sitt ansvar dåligt är det i våra kommuner och regioner som verkligheten slår till. Socialdemokraterna har genom Magdalena Andersson bett om ursäkt för många års försvagande politik. Om man kan förlåta dem är upp till var och en av oss. Tror du Moderaterna också kommer att be om ursäkt för sina kostsamma politiska vägval 2011? Kanske. Kanske inte. Kommer det att vända deras mycket negativa opinionstrend? Den som lever får se vad som händer. Nedan bjuder Hanif Bali på en färsk historisk diss av Moderatledningen sedan 2011. En sak är helt säker, SD har särskilt Socialdemokraterna och Moderaterna att tacka för sina valframgångar. I kommuner och regioner betalar vi priset för dummare än dum migrationspolitik under allt för lång tid. 

En tisdag i mars 2011, några månader in i mitt uppdrag som riksdagsledamot, öppnade Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström gruppmötet med att meddela att alliansregeringen hade slutit en överenskommelse med Miljöpartiet.”

I sin enkelhet hade förhandlingen mellan Tobias Billström och Miljöpartiet baserats på vad alliansen i Region Skåne lyckats med. Den hade lovat MP stöd i dess hjärtefråga om vård för avslagsmigranter och i gengäld fått stöd för sin budget, Fredrik Reinfeldt hoppades göra samma sak. Han gav bort invandringsfrågan, men fick sina förhoppningar om ett tätare samarbete grusade – Miljöpartiet gjorde därefter en tydlig vänstersväng och gav alliansen kalla handen.”

Inom borgerligheten finns en ideologisk blindhet inför migrationsfrågan. I dag är det uppenbart att det har funnits en stark men dold invandringsdimension i många val.”

På den tiden var frågan om invandring starkt tabubelagd och dåtida opinions- och vallokalsundersökningar lyckades uppenbart dåligt med att fånga upp dessa idéströmningar. Men i efterhand framstår det som ett tjänstefel att man inte kände av invandringsaspekten i dessa val.”

Men sedan överenskommelsen med Miljöpartiet har Moderaterna, med undantag för tiden då Juholts bostadsfiffel briserade, aldrig lyckats hejda sitt fall.”

Men det verkar inte ha varit botten. För närvarande befinner sig Moderaterna i en djup opinionskris och partiet närmar sig de siffror som tvingade Anna Kinberg Batra att avgå.”

Men Ulf Kristersson satt med i den regering som slöt överenskommelsen med Miljöpartiet och styr nu regeringen som tecknade Tidöavtalet med Sverigedemokraterna. Frågan är om han är rätt man för uppgiften.”

https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/moderaterna-har-fortfarande-inte-fattat-migrationsfragan/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar