Är extrema förmögenhetsskillnader rättvist?
Missunnsamhet är inget jag förespråkar. Jag vill leva i ett företagsamt samhälle där de personer som gör särskilt framgångsrika prestationer också ska kunna tjäna mycket mer än personer som presterar medelmåttigt eller till och med dåligt. Samtidigt förespråkar jag rimlig rättvisa. Igår fick danskarna en kung efter att drottningen abdikerat. Ett kungadöme som skiftat familj på toppen sedan 900-talet när Gorm styrde delar av dagens Danmark. Om än avlägset finns blodsband mellan Gorm och den nya kungen. Tills kungahus störtas ärver någon familjemedlem kungliga privilegium. Om det kan man tycka mycket. Precis som i Sverige är den monarkiska bossen statschef. En symbolisk roll utan rätt att tycka till om politiska frågor, det vill säga det mesta.
Är det då prestationer som gör att man blir statschef i Sverige och Danmark? Nej, det är familjeband och lagstiftningar som avgör vem som får kungliga privilegium. Hur är det för oss vanliga dödliga? Det finns gott om exempel på företagare, företagsamma företagsledare, duktiga finanspersoner, idrottare och musiker som av egen kraft blivit extremt förmögna i det moderna Sverige. Det tycker jag är fantastiskt. Samtidigt är det inte fantastiskt att det i praktiken är omöjligt för en medelinkomsttagare att bli rik om man inte sparar framgångsrikt på värdepapper. Skatten på lön är extremt hög medans den är väldigt låg på förmögenhetsinkomster. Är det rättvist? Och hur rättvist är det att någon enligt lag ska ta över tronföljden även om det är en mycket olämplig person att vara statschef? Och hur rättvist är det att människor som bara är barn till någon som blivit extremt rik utan skatteavdrag ska få ta över allt som en mamma eller pappa tjänat? I nästan alla andra länder finns arvsskatten kvar över ett visst belopp men samtidigt möjligheten att ersätta skatt med att starta en välgörande stiftelse. Tänk alla som alltid gnäller på sossarna att de inte drev på för en sådan rimlig ordning. Kan det vara för att många tidigare toppsossar blivit väldigt rika?
https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttvisa
Min fantastiska morfar och jag var inte överens om allt när vi debatterade. Samtalen var alltid respektfulla och konstruktiva. En sak vi var överens om var att samhällsekonomiskt byggs ett starkare samhälle om inte förmögenheter koncentreras till några få utan att stora delar av befolkningen kan vara självförsörjande och ha minst en årslön i besparingar. Dagens skillnader mellan medelklass och de rikaste påminner om skillnaden mellan överhet och åtlydande när vi hade feodala samhällen. Jag är en stor marknadsekonomisk vän. Marknadsekonomin blir dysfunktionell om få får styra för mycket.
https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/feodalismen
Oxfam släppte nyligen en rapport om världens rikedomar. Oavsett hur du ser på arvsskatt eller tronföljder kanske du anser att demokrati är viktigt. Om du gör det kan jag upplysa dig om att i en demokratisk värld som i allt för stor grad påverkas av lobbyister får de få extremt rika en orättvis makt över vårt gemensamma. Så är det särskilt i landet USA där den som ska bli vald till deras kongress, senat eller att bli president måste få massor av donationer för att ha en chans. Denna extrema, och sett utifrån en vanlig inkomsttagares perspektiv orättvisa ordning, växte fram under 1980-talet. Det är dags att låta inkomsttagarna få behålla lite mer efter skatt och de rikaste att i vart fall kunna välja mellan lite skatt eller att starta välgörande stiftelser. Jag tror på marknadsekonomi, demokrati och stor frihet för den enskilde. Samtidigt anser jag att ett demokratiskt samhälle måste eftersträva rimlig rättvisa för att det ska överleva. Demokratier som inte kan säkerställa rimlig rättvisa lever farligt. Och för att förstå värdet av välgörande stiftelser är det bara att lära sig om hur viktig Knut och Alice Wallenbergs stiftelse varit för svenskt välståndsbygge!
"Sedan 2020 har världens fem rikaste män dubblerat sina förmögenheter. Samtidigt har över 5 miljarder människor blivit fattigare. Alltför många lever med hunger, höga kostnader och tuffa val, medan de globala storföretagen genererar höga vinster till sina redan rika ägare. En ny Oxfam-rapport efterlyser politisk handling för att reglera den skenande ojämlikheten."
”Det är svårt att hitta en politisk ledare som säger att de inte oroas av ojämlikhet. Det är ännu svårare att hitta någon som gör något åt det. Många förvärrar aktivt situationen genom att sänka skatter och urholka arbetstagares rättigheter.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar