lördag 20 januari 2024

Outgrundliga vägar

Liberalismens sönderfall

Länge tycker jag att Alice Teodurescu och Anna Dahlberg var de klarast lysande liberalt kopplade ledarskribenterna i landet Sverige. Modiga var de också i sina verklighetsförankrade artiklar men också med liberala budskap inkluderade. I min bok ”En stund på jorden” lyfter jag fram dessa två damer för just det jag skriver ovan. Inte minst kopplat till den galna migrationspolitiken tyckte vi väldigt lika. Teodurescu var debattredaktör på GP och Dahlberg på Expressen. Vad har hänt med dessa två på kort tid?

Först lämnade Dahlberg jobbet på Expressen och blev statssekreterare hos Ulf Kristersson. Ett styre starkt styrt av SD och ett parti som blivit allt mer konservativt. Och nu förs Teodurescu fram som KDs toppkandidat till Europaparlamentet. KD är ett konservativt parti och i Europaparlamentet tillhör de partigruppen där konservativa partier samverkar. 


Teodurescu och Dahlberg är personliga exempel på hur politiken i vår tid är i omdaning. Särskilt exemplifierar de ett sönderfallande liberalt alternativ i landet Sverige. Vad är det man brukar säga? ”Som man bäddar får man ligga”. 

Vad dagens Centerparti är är obegripligt för allt fler. Under Lööfs ledning gjordes partiet till något nyliberalt med fokus på målgruppen yngre ambitiösa kvinnor i storstäder. Och i Region Uppsala, som bestämmer över sjukvård och kollektivtrafik, spräcker Centerpartiet styret som bestått av M, C, KD och L med stöd av SD. Drygt ett år höll det… Cs regionala politiker tror säkert att de kan styra regionen…. Nu kanske många Uppsalabor förstår att ett minoritetsstyre i Uppsala kommun med M, C, KD. Och L beroende av både SD och UP hade aldrig fungerat. Det kommer självklart M, C, KD och L-anhängare hålla med om. Vi får se vad Region Uppsalas intrigmakare i Centerpartiet ställt till med.

Det troliga utfallet av Centerns utspel är att det blir någon form av rödgrönt styre där Centerpartiet ingår. Alternativet, ett styre där både Socialdemokraterna och Moderaterna ingår beskrevs av Centerpartiet inte vara "den lägst hängande frukten" vid fredagens presskonferens. Dörren för en storkoalition stängs också av Moderaternas Emilie Orring som inte har för avsikt att inleda några förhandlingar.”

Finns det några nationella opinionsvinnare på det röriga och politiska klimatet? Bara två, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Politisk framgång i dagens Sverige kanske kräver att bokstaven S är en faktor…. Genom nedan länk ser du att nu även Centerpartiet återkommande åker ur riksdagen i opinionsmätningar. C och L får tillsammans 5,8 procent. Teodurescu och Dahlberg exemplifierar att det är omodernt att vara liberal idag. Uselt politiskt ledarskap ledde hit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar