torsdag 16 november 2017

Tyckandepåverkan

Hur fria tror du att dina tankar är?
Goebbels och Riefenstahl kanske ger dig associationer? Den förste kopplar åldersrika snabbt ihop med Nazismen. Människor som är intresserade av konsten att påverka andra vet att de klassas som några av historiens skickligaste propagandamakare, oavsett vad men tycker om det de sålde. Propaganda handlar om att indoktrinera våra tankebanor, att få oss att tänka och tycka som någon annan vill att vi ska tänka. Alla ideologier lever på att försöka påverka andra att förstå och gilla just den ideologiska inriktningen. Alla politiska rörelser har någon form av ideologi som bärande grund för det ”hus” av politiska förslag som leder mot en önskad framtid. Slagen om våra tankar, och våra verklighetsuppfattningar, äger rum hela tiden. Med allt mer avancerade tekniska verktyg som stöd. Tekniska verktyg som mäktiga makter utnyttjar och begränsar med kraft.
http://popularhistoria.se/artiklar/propagandans-ansikte
Google och Facebook vet mer om dig själv än vad du själv vill veta....
Du tror väl inte att alla PR byråer och statliga propagandaorgan låter bli att köpa "big data" från till exempel Google och Facebook? Du har väl förstått att allt du gör på nätet lagras och utifrån allt du gör finns några algoritmer som berättar en berättelse om vem just du är och vilka grupper du kan delas in i. Information som är mumma för säljare av åsikter, tjänster och produkter. Det är klokt att betrakta den personliga integriteten på nätet som obefintlig! Allt du gör på nätet ska du vara beredd att stå för. Om du tror något annat gör du ett stort misstag.
https://www.facebook.com/IDG.se/posts/10154719094491147
https://www.va.se/nyheter/2016/03/09/vet-om-dig/
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.597870/6-lankar-som-visar-allt-google-vet-om-dig
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.578805/google-vet-var-du-har-varit---sa-gommer-du-dig

Ideologiernas kamp
Kampen om vårat tyckande har pågått sedan Adam och Evas tid. När jag nyligen var på en konferens blev jag förvånad över att en talare fick det att verka som att dagens propaganda är något nytt. Visst är det så att tekniken idag är väldigt kraftfull för att bevaka och påverka människor. Men att försöka göra det med den modernaste teknologin har människor vid makten ägnat sig åt i alla tider. Tro inget annat. Hur skyddar man sig mot det? Sunt förnuft, källkritik och att söka information från flera källor är en god idé.
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/putin-ar-inte-ensam-om-att-vilja-paverka-sverige/
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/propaganda
https://www.so-rummet.se/kategorier/propaganda
Dagens kalkon
Skolpolitiken. Skolan måste få mer lugn och ro, läraren måste få fokusera på pedagogiskt arbete och E-lärande måste massivt komplettera skolans uppdrag att hjälpa varje unik elev att nå sin fulla potential! Det borde vara en självklarhet, även ur ett rättviseperspektiv, att E-lärarverktygen implementeras kraftigt runt om i landet för att bland annat konstruktivt göra det möjliga när lärarbristen är omfattande under överskådlig tid.
http://www.gp.se/ledare/sonesson-snart-fattas-60-000-l%C3%A4rare-1.4831242

Dagens stjärna
Nisha Besara. Männen är viktiga i den självklara kampen mot jämställdhet. Jämställdhetsvärdet berör oss alla. Det är tillsammans som vi kan komma så nära jämställdhet och meritokrati som möjligt.
https://www.expressen.se/kronikorer/nisha-besara/jamstalldhetskampen-har-lange-skitit-i-mannen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar