måndag 6 november 2017

Mindre pengar och bättre kvalitet

Är högre kostnader lösningen?
Mer pengar, mer pengar, mer pengar är det klassiska kravet för verksamheter som inte klarar av sina uppdrag. Som fågelungar försöker de få mer pengar trots att de har "vuxit upp" och ska vara självflygande. Väldigt ofta vill jag hävda att många offentliga verksamheter är överfinansierade. Det är inte brist på pengar i verksamheterna utan brist på ledarskap, brist på nytänkande arbetssätt, brist på delade resurser, brist på utnyttjande av modern teknologi, brist på stimulerande arbetsmiljö, brist på personal, brist på fokusering och så vidare. Visst är det intressant att mindre pengar till en verksamhet absolut inte med nödvändighet innebär sämre kvalitet. Många gånger är det tvärt om, mindre pengar ger bättre kvalitet. Varför tror du att det är så?

En underskattad faktor för att inte kostnaderna ska explodera inom alla verksamheter är också det egna ansvaret. Det egna ansvaret är alltid stort som samhällsmedborgare, som förälder, som vän, som arbetstagare och så vidare. Det är allt för ofta som det finns förväntningar på andra när det handlar om saker som man själv har ansvaret för att lösa. Kostnadsdrivare finns på många sätt. Politiker och ledande personer gör klokt i att identifiera de största kostandsdrivarna och därefter fokusera på att kraftigt motverka dem. Allt för ofta finns kostandsdrivare kopplade till skattesystemet på grund av oklokt formulerade lagstiftningar som öppnar upp för orimliga krav och tolkningar om hur mycket hjälp en människa ska ha rätt till.
http://omni.se/mer-pengar-inte-losningen-pa-dalig-sakerhet/a/Ja03J
https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=HG&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fwww.helagotland.se%2fopinion%2fmer-pengar-ar-inte-losningen-10958945.aspx&callback=http%3a%2f%2fwww.helagotland.se%2finc%2feprencallback.aspx&l=true
Lateralt tänkande
Vet du vad lateralt tänkande går ut på? Det är att utveckla förmågan att angripa problem på ett mycket kreativt sätt. En metodik för att vara innovativ.

Dagens kalkoner
Kevin Spacy. Så trist att han gjort dumma saker som nu gör att vi inte får se några fler delar av House of Cards! Det enda positiva med att kändis efter kändis faller är att nya kändisar sannolikt tänker till lite mer. Och de kanske förstår att det inte är en ursäkt att vara påtänd av det ena eller det andra.
https://www.expressen.se/noje/kevin-spaceys-beslut-efter-sexanklagelserna/

Mördaren som gick in i en kyrka och mördade minst 26 oskyldiga människor och skadade många ytterligare. Fruktansvärt och fegt!
https://www.nytimes.com/2017/11/05/us/church-shooting-texas.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=span-ab-top-region&region=top-news&WT.nav=top-news
https://www.expressen.se/nyheter/flera-personer-skjutna-i-kyrka-i-texas/

Dagens stjärna
Gunnar Wetterberg. Kompetent krönikör som oftast underbygger sina resonemang med mycket fakta. Bara genom att känna till hur Uppsala kommuns ekonomi ser ut vet jag att riskerna i dagens uppblåsta ekonomier är stora. Utan statens "engångsbidrag" och med bara en procents räntehöjning så är kommunen i stora problem. Tror du att S, MP och V har ställt om kommunen att jobba smartare? Nej, de lever enligt devisen högre skatter är lösningen. Högre skatter är inte en klok lösning i en ekonomi där skatterna redan är väldigt höga. I Uppsala ska man också beakta att vi konkurrerar om vilken ort välavlönade väljer att bo i. Varför välja den med högst skatt när det finns närliggande och ok alternativ?
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/gor-er-redo-for-en-repris-pa-90-talskrisen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar