torsdag 9 november 2017

Miljöpåverkan på vår hälsa

Människoliknande robotar eller människor?
Vad händer när en människa enskilt eller genom ombud ständigt kräver mer ersättning, utöver inflationskompensation, för sina arbetsinsatser? I en global och mycket hårt konkurrensutsatt värld innebär det att en arbetsgivares incitament att ersätta människor med tillgänglig teknik ökar. Exemplen på det starka sambandet mellan dyr personal och att de ersätts med teknik är många. "Dyr" är självklart ett relativt begrepp. Även de lägsta lönerna kan vara för dyra i förhållande till vad det kostar att använda en robot som inte löneförhandlar, än, som inte blir sjuk om den servas regelbundet, som kan jobba 24 timmar per dygn, 363 dagar om året. Tekniska lösningar kommer att fortsätta att ta över allt fler av dagens arbetsuppgifter. Många nya arbetsuppgifter kommer att växa fram. Främst inom tjänstesektorn som är full av kommersiell potential. För att matcha den tekniska konkurrensen är det viktigt att utveckla människans kreativa förmåga. Kreativitet är och kommer att vara den viktigaste konkurrensförmågan mellan oss och maskiner.  
Maskiner kan "leva" i omänskliga miljöer. Det kan inte människan. För att vi ska klara av att må bra, vara kreativa och prestera på topp behöver vi må bra. Bara människor som mår bra klarar långsiktigt av att prestera bra resultat. Samtidigt bär historien på tydliga berättelser att många människor som haft olika former av psykiska problem också presterat fantastiska vetenskapliga upptäckter. Många är  musikerna, författarna, skådespelarna och diktarna som skapat underverk när de mått som sämst, eller kort därefter. Stor kreativitet kräver sannolikt en stor förmåga att både använda känslor och logik. Vår hälsa påverkar oss mycket och den fysiska miljön vi befinner oss i, vad vi äter och hur vi motionerar har stor påverkan på vår hälsa. I gårdagens RIX-FM talade Lailia Bagge om att sluta äta kött efter att ha sett en youtubefilm om köttkonsumtionens olika påverkan på oss människor och på miljön. Jag tycker hon går för långt men det är tveklöst så att det är bättre för både kreativiteten, hälsan och miljön om vi äter lite mindre kött än vad vi gör idag. Om vi bryr oss om miljön och djurens välbefinnande tycker jag att vi alltid ska köpa svenskt kött, det gör jag.
http://www.whatthehealthfilm.com/
https://www.eea.europa.eu/sv/themes/human/about-environment-and-Health
https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5325-6.pdf?pid=2969
En frukt och något grönt om dagen
Tänk att vi kan öka chanserna till ett långt och friskt liv bara genom att regelbundet äta frukt och grönt! När det är så borde det vara en självklarhet att vi dagligen äter dessa två delar av kostcirkeln. Visst vill väl även du få ett långt, friskt och innehållsrikt liv? Lördagkväll kan väl ett glas vin motsvara två klasar vindruvor? Om man lyxar till det och dricker två glas vin, motsvarar det då fyra klasar vindruvor? Visst finns uttrycket ”an Apple a day keeps the doctor away”? Äpplet kan nog varieras med en apelsin.
https://www.netdoktor.se/vikt-kost/kost-dieter/artiklar/frukt-och-gronsaker-en-naturlig-vag-till-battre-halsa/
Insekter har stor betydelse för tillgång till frukter och grönsaker. Den biologiska mångfalden har mycket större betydelse för människans välbefinnande än vad många inser. Om vi har en omfattande insektsdöd i världen kan det för många kortsiktigt kännas positivt. Men som så ofta är kortsiktigt tänkande inte långsiktigt hållbart. Bland annat behöver vi massor av bin för att polyneringen ska fungera. Allt fler våldsamma konflikter i världen mellan människor beror på miljöförstörelse som kraftigt försämrar matförsörjningsförmågan.
https://www.etc.se/klimat/insektsdoden-varre-global-uppvarmning

Ett långt och friskt liv
Vi står inför stora utmaningar kopplade till hur vår svenska befolkningspyramid ser ut.  Vissa politiker, och partier, påstår att vi generellt snart kan jobba mindre antal timmar per vecka per person. Det kanske vi kommer att kunna göra om robotarna tar över allt mer arbetsuppgifter och vi jobbar många fler år än idag. Den generella välståndsekvationen handlar främst om befolkningens försörjningskvot och det offentligas förmåga att beskatta annat än jobb. Det är bara att inse fakta, generellt kommer svenskarna få jobba många fler år än idag om det generella höga välståndet ska försvaras. Försörjningskvoten kan inte bara bli sämre och sämre, det vill säga att allt fler ska försörjas av allt färre. Ett betydligt längre arbetsliv än förr kräver att vi håller oss friskare, inte att vi bara blir allt äldre. För att hålla oss friska behöver vi bra kost, regelbundna fysiska aktiviteter och sociala mötesplatser. Så enkelt, ändå så svårt.
https://www.svd.se/basta-tipsen-sa-lever-du-ett-langt-friskt-liv
http://www.nyttigt.eu/category/langt-liv/
Dagens kalkon
Pavel Gamov, SD. Visst hör det ungdomen till att man är omogen och oerfaren. Det innebär inte att man också måste vara ouppfostrad.  Sitter man i Sveriges riksdag och i Uppsala kommunfullmäktige, och kostar skattebetalarna mycket pengar, får man banne mig bete sig vuxet och respektabelt. Den här berättelsen är helt sjuk. Sannolikheten är hög att den stämmer då mediet är känt att vara åt det så kallade bruna hållet. 

Dagens stjärna
Alla kvinnor som fortsätter att kliva fram och säger typ ”STOPP”! Viktigt att skolor och arbetsplatser i sitt värdegrundsarbete tydligt inkluderar att vi inte accepterar kränkningar på något sätt. Samtidigt undrar jag vad en rektor, arbetsgivare eller domstol ska göra när ord står mot ord? Kommer tre anklagelser om övergrepp från tre olika personer, som bedöms som trovärdiga, räcka för att till exempel få sparken? Ska vi ha ännu mer kameror överallt för att öka chansen att det är ställt utom rimligt tvivel att det som sägs ha hänt också har hänt? Vill vi leva i ett sådant samhälle?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar