torsdag 2 november 2017

Tillit byggs utifrån lojalitetskänsla

Vem är lojal?
Vad innebär det att vara lojal för dig? Vad innebär det att vara illojal? Vilka känner du lojalitet till? Dina vänner? Din familj? Dina arbetskamrater? Andra kommuninvånare? Andra skattebetalande svenskar? Hela jordens befolkning? Sannolikt är du precis som jag, vi känner lojalitet till flera olika människor i mer eller mindre personliga förpackningar.

Anta att Sverige är i VM final i fotboll. Du håller på Sverige. Sverige möter Japan i finalen. Runt omkring dig på en bar i Uppsala sitter en härlig blandning Uppsalabor och tittar på matcher live. Låt oss vara säkra på att ingen av alla gäster är japan eller har en japansk anknytning. Japan gör 1-0 i 78 minuten. En person i rummet ställer sig upp och jublar högt. Lite långsökt försök att ge dig en känsla av hur ilojalitet känns för i vart fall människor som gillar konceptet Sverige och dessutom fotboll. Den som jublade för japanernas skull vann inga poäng bland övriga på baren.

Kommer lojalitet och tillit till människor och olika former av varumärken från "himlen"? Nej! Det förtjänar man. Oavsett om vi är en enskild person eller en verksamhet. Enskilda människor, företag, föreningar, organiserade brottssyndikat och länder försöker bygga lojalitet på både olika och liknande sätt. Vilket företag vill inte ha lojala och återkommande kunder? Det är de mest värdefulla kunderna. Vilka människor vill inte ha lojala vänner som backar upp just dig oavsett om det är tider av glädje eller sorg? Vilka på en arbetsplats vill att det ska finnas en illojal medarbetare som röjer affärshemligheter till konkurrenter? Hur många svenskar tycker det är ok att på falska grunder utnyttja våra generösa bidragssystem? Den som spionerar för konkurrenter och den som brottsligt utnyttjar bidragssystem är tveklöst illojal. Även den Uppsalapolitiker som inte entydigt står upp bakom Uppsalas medlemmar är illojal.
https://www.synonymer.se/sv-syn/lojalitet
https://www.synonymer.se/sv-syn/illojal
https://www.svd.se/lojalitet-nyckeln-till-framgang
Lojalitet och engagemang måste byggas
Tycker du att ett samhälle ska ha möjligheten att vara unikt? Tycker du att olika samhällen både i Sverige och runt om i världen ska ha rätten att få utvecklas olika utifrån lokalbefolkningens olika ambitioner, moraliska och kulturella smaker? Hur intressant skulle vår jord vara om det inte var så. Att alla samhällen var som i till exempel Oslo? Inget fel på Oslo eller dess invånare, men personligen skulle jag tycka världen skulle bli extremt ointressant om alla tänkte och agerade relativt lika.

Sverige är unikt. Extremt unikt faktiskt. Bland annat för att vi är mer jämställda än alla andra och vi har system som stöttar de svagaste som är bland de mest generösa i världen. Många svenskar trivs i det samhället. De som trivs och är en del av det samhället kommer nog inte på tanken att försöka utnyttja det på falska grunder för egen vinning skull. En lojal invånare gör inte så. Det talas mycket om att vi måste förbättra tillitskulturen i Sverige. Det stämmer att det är viktigt inom grupper där man aktivt jobbar med värdegrunder och att stärka lojaliteten till det gemensamma. Det är dock naivt att ha för mycket tillit kopplat till systemlojalitet. Om människor vare sig kortsiktigt eller långsiktigt bryr sig om Uppsala eller Sverige är de heller inte lojala mot våra skrivna och oskrivna regler/lagar. Om kriminella människor ser stora möjligheter att utnyttja enkla sätt att stjäla svenska bidragspengar kommer de att stjälas. Är det svårt att förstå? Hur naiv får man vara. Att vara en god medmänniska är inte synonymt med att vara naiv och godtrogen. Det tar lång tid att bygga lojalitet, det går fort att förlora den.
https://www.expressen.se/ledare/sa-latt-svindlar-folk-skatteverket/
Dagens kalkoner
Peter Madsen. Pinsamt hur han håller på och ljuger om det som hänt och tror att han ska komma ur detta som en fri man. Dansk Polis är uppenbarligen skicklig. När Leif GW Persson hummar om att dansk polis är professionell är det säkert sant. Förutom att det är pinsamt att ta del av alla Madsens påståenden och lögner är det också frustrerande att vissa fortfarande tror att han juridiskt kan slingra sig ur hårdast möjliga straff! Jag skulle aldrig kunna vara tillräckligt lojal som advokat till en person som jag uppenbarligen förstår gjort sig skyldig till ett vidrigt brott. Därför är jag också olämplig som brottmålsadvokat i framtiden. Jag är samtidigt inte personen som anklagar människor utan att det är ställt utom allt rimligt tvivel att de är skyldiga. Madsen är skyldig och blir förhoppningsvis sittande i fängelse livet ut.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/nya-beskedet-fr%C3%A5n-madsens-advokat-1.4788456


Rickard Malmström. En snäll Uppsalabo som behöver läsa på lite om kommunallagen. Kommunala politikers lojalitet ska vara till kommunens medlemmar! Andra kommuners politiker har samma uppdrag för sina medlemmar. När man klarar av att väl stötta och serva de egna medlemmarna kan man försöka hjälpa medlemmar i andra kommuner. Medlemmar i olika kommuner tjänar ofta på nära och konstruktiva samarbeten mellan kommuner. Det förhandlingsspel som tycks pågå med alla möjliga kommuner och Dalkurd känns oseriöst. Det borde vara självklart för Dalkurd att hitta en lösning på sitt behov i Dalarna.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/dalkurd-vidgar-letande-efter-hemmaplan
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/dgzPz/som-att-bajen-och-aik-skulle-halla-till-pa-samma-anlaggning
https://www.dn.se/sport/telegram/dalkurd-utrymme-ritas-in-pa-studenternas/

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Hur svårt kan det vara att snart 2018 ha identifieringssystem som inte går att fuska med om man inte har extremt avancerad teknik till sin hjälp? De flesta kriminella, inklusive kriminella organisationer, är inte så avancerade.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-identitetsfusket-m%C3%A5ste-stoppas-1.4788618

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar