tisdag 21 november 2017

Frihetens pris

Ett vilset EU
Hur mycket är din frihet värd? Hur mycket materiell lyx skulle du vara beredd att offra för ”husarrest” i säg Tierps kommun i Sverige? Du får bo i en 2.000 kvadratmeters lyxbostad, du får också bo i en sommarstuga i Tierp på 300 kvadratmeter vid en sjö. Fram och tillbaka blir du skjutsad i en limousine. I övrigt får du inte röra dig på vår jord. Skulle du byta ditt nuvarande liv mot ”husarresten” i Tierp? Du får äta lyxmat också! Och titta på Netflix. Du får dock bara använda övervakad mejl. Inget Facebookande, inget Instagrammande, inget Tindrande och inget pokerspel hos till exempel Mr Green... De flesta av oss människor skulle inte nappa på ”husarresterbjudandet”. För att känna sig fri måste de flesta av oss uppleva att vi har möjligheten att röra oss fritt, möjligheten att försöka förverkliga egna drömmar, möjlighet att försöka ta vilket jobb vi vill, surfa var vi vill och så vidare.
https://www.synonymer.se/sv-syn/frihet
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/frihet

EU måste få fokus på rätt saker! Inte utvidga sin makt över lokalsamhällen inom unionen! Avgränsa och stärka samarbetet inom några huvudområden istället för att genom att inkludera mer försvaga samarbetet ytterligare. Spanien lider av inre splittring, BREXIT, Grekland tycks inte ha kommit långt i sin nödvändiga förnyelse, Frankrike har redan börjat tvivla på ”räddaren” Macron och nu havererade regeringsförhandlingar i Tyskland samtidigt som landet för första gången sedan 2:a världskriget fått in ett nationalistiskt och främlingsfientligt parti i förbundsdagen.... Tänk om det främlingsfientliga partiet AFD får ännu fler röster i ett nyval... Och räntan är fortsatt mycket låg.... Ett faktum som leder till överkonsumtion och som gör allt fler människor till låneslavar.


EU är i kris, den som påstår något annat tillhör solklart förnekargänget. Sannolikheten är hög att EU-ländernas problem uppmuntras av ”främmande” makter. I bifogad intervju med Macron säger han att det komplexa EU inte har eller behöver en ledare. Det finns förbättringspotential inom EU samarbetet. Det Europeiska folkets fred och frihet står på spel! Varför är det så svårt för EU-politiker och EUs medlemsregeringar att enas om en frihets och välståndsagenda? En välståndsagenda byggd på grön tillväxtpolitik och en rättvis fördelning av det värde som gemensamt skapas. Löfvéns försök att utvidga EUs intressesfär med sociala frågor är dock mycket dumt i nuläget. Det enda nya EU borde besluta om är att införa ett gemensamt språk som alla ordentligt ska lära sig parallellt med det nuvarande, det skulle kraftigt bidra till vår gemensamma gröna tillväxt.

https://www.svt.se/agenda/agenda-19-november
https://www.expressen.se/ledare/lofvens-naivitet-kan-starka-bryssels-makt/
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/26/macron-vill-sparka-igang-avstannat-europa
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forenta-europa-staterna-macrons-kontroversiella-eu-plan




Den fria världen, samhällen där vi som inte föddes in i makt och rikedom fick en rimligt jämlik chans att nå vår fulla potential, startade där vi har vår mäktigaste symbol för frihet och jämlikhet, Frihetsgudinnan. Som av en händelse är mina favoritstäder, bland de största städerna, på jorden Paris och New York. I Paris står originalet och i New York står den större versionen och är en gåva från det franska folket. Under många år fick människor i den fria världen mer och mer demokratiskt inflytande och köpkraft. Under lång tid kunde de rikaste och de infödda i maktfamiljer balanseras genom en engagerad och stundtals kompetent demokratisk representation. Kvalitet har alltid betydelse, i alla sammanhang. Den frihet som västvärldens folk haft har inte varit ett faktum länge i vår mänskliga historia. Runt om i den ännu fria världen behöver vi invånare bli bättre på att vaska fram demokratiska företrädare med hög kvalitet. Partierna lever sina egna liv. Olika demokratiska samhällens invånare måste bättre börja sätta press på att få till en kompetentare representation. "Frihetsgudinnan" är garanterad orolig i dessa tider. Vi lever i en orolig tid och totalitära system flyttar allt mer fram sina positioner. Den jämlika friheten får inte tas för given. Frihetskampen måste föras varje dag. I en kamp mellan extrem egoism och altruism krävs, i en kamp om begränsade resurser, är det viktigt att den fria världen politiskt kan vara en tillräckligt kompetent kraft i det allmännas intresse. Att Tyskland nu också hamnat i politiska problem är mycket oroande. Kortsiktigt billiga pengar, låg ränta, har inte räckt för att lugna ner många människors missnöjen.







Dagens kalkoner
De som inte förstår hur viktigt det är med en rimligt rättvis fördelning av jordens rikedom. När medelklassen drabbas av allt sämre köpkraft går vi mot farligare tider. Det är aldrig någon större samhällsnytta med att enorm förmögenhet samlas hos några få. Även inom västvärlden 2.0 måste köpkraften spridas smartare. Jag är dock fortsatt skeptisk till medborgarlön. Om det ersätter alla bidrag kanske jag kan ändra mig...
https://www.svtplay.se/video/15951602/lon-utan-jobb/dokument-utifran-lon-utan-jobb-avsnitt-1?start=auto&tab=senaste
https://m.youtube.com/watch?v=QMrbmsd3gms

Kriminella som inte drar sig för att skjuta med skarpa vapen bland oskyldiga människor. Men BRÅ och andra tycker inte att våldet kraftigt ökat i Sverige....
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottlossning-i-vastra-stockholm/

Dagens stjärna
Padma Schrewelius. Åsiktskorridorer är alltid kontraproduktiva! Och varför tillåts åsiktspendeln slå så kraftigt? Det är ett stort misslyckat politiskt ledarskap som gör det möjligt. Ständiga respektfulla debatter, utifrån ambitioner, fakta och tydliga trender, leder mest rätt.
http://www.gp.se/ledare/den-nya-åsiktskorridoren-1.4847195





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar