Folkets företrädare
Politikens uppgift är omfattande. Främst är uppgiften att på bästa sätt företräda invånarna mot en bättre framtid. Att utifrån en idéologisk plattform forma politiska förslag som leder mot en bättre framtid. Att i opposition kritisera majoritetens förslag som man tycker är dåliga och istället lyfta fram de egna bättre förslagen. För att kunna företräda andra människor måste man också känna dem. Det kräver många löpande möten med olika människor runt om i det territorium man företräder. Det gäller att lyssna ordentligt och söka relevanta fakta för att tillsammans med partikompisar och andra partier lösa problem och stärka möjligheter. Personligen tycker jag det är viktigt att ha ”örat vid rälsen” och ständigt underbygga sina ”tyckarpositioner” med fakta. Den ideologiska basen är viktig men den är en idékarta som vägleder parallellt med att konkreta sakfrågor ständigt ska avgöras. Konkreta ställningstaganden där pragmatism och rimliga kompromisser är nödvändiga, särskilt i en kommun. I en kommun är politiken väldigt jordnära. I en kommun finns chansen att ha en mycket god uppfattning om vad invånarna tycker i olika frågor. En chans som man kan tillvarata om man lägger all den tid som krävs för att klara av det parallellt med alla formella möten man som till exempel gruppledare måste delta på. Jag anser att dessa ständiga invånarmöten är centrala i mitt uppdrag som förtroendevald.
Igår var jag på två större arrangemang där jag träffade många Uppsalabor och lyssnade samt är enkelt tillgänglig för frågor. Närheten, och den starka förankringen med omfattande och användbara lokala kontaktnätverk, är helt nödvändiga om man väl ska klara av att tjäna det folk man ska tjäna. Jag delar Henrikssons ledare nedan, vi har ett stort behov av förnuftiga röster! Vi lever i en svår tid, vi behöver fler som använder både hjärta och hjärna när de bidrar i samhällsutvecklingsarbetet. Vi behöver fler ”brobyggare” som säkerställer bättre harmoni mellan folket och dess företrädare. Den förankringen har uppenbarligen varit för dålig de senaste åren.
http://www.gp.se/ledare/henriksson-vårt-behov-av-förnuftiga-röster-är-större-än-någonsin-1.4817759
Förnuft är att låta universiteten få tänka fritt för att landa i fler rätt.
En liberal röst med god förmåga att använda ideologiskt kompass, hjärta och hjärna i sina debattinlägg är Anna Dahlberg. Den akademiska friheten är mycket viktig om ett samhälles välstånd ska vara högt. Särskilt i en tid som nu där kreativitet är viktigare än någonsin tidigare i den snabba och globala konkurrensen mellan samhällen. Våra viktiga högre lärosäten får inte politiseras! Det är en dum väg att gå. Självklart ska jämlikhetsarbetet tas på största allvar och rättvisa säkras. Det görs bäst genom att fullt ut fokusera på meritokrati. Jag lever i ett samhälle där de bevingade orden finns skrivna i Uppsala universitets aula, ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Rätt tanke är stor frihet inom våra lärosäten med de svåra uppdragen att genom grundforskning och nytänkande försvara vårt höga välstånd.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lat-inte-konsfixeringen-ta-over-pa-universiteten/
Dagens kalkon
Mikael Persbrandt. Oavsett rikedom eller kändisskap ska man bemöta sina medmänniskor med respekt. Bara när människor behandlar andra människor respektlöst kan det vara ok att försöka sätta dem på plats.
https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/att-vara-med-persbrandt-ar-att-fornedras-och-finna-sig-i-det/
Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Jag ser mig själv som socialliberal. Teodorescu är sannolikt liberalkonservativ. Hon duckar aldrig för att ta i känsliga samhällsfrågor och bidrar därför påtagligt till mer klokhet i ständiga samhällsdebatter. Läs hennes sista ledare, innan mammaledighet, där hon målar upp sin vision som hon önskar beskriver hennes barns framtid. Språket är vackert och jag delar både hennes nulägesuppfattning och vilket samhälle jag också hoppas blir verklighet för våra barn.
http://www.gp.se/ledare/detta-hoppas-jag-på-kära-barn-1.4809743
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar