fredag 6 september 2013

Ny tid kräver nya spelregler

Den anpassningsbara och föränderlige överlever
Charles Darwin lärde oss att det inte är den starka eller den mest intelligente som överlever. Den som överlever är den som är bäst på att anpassa sig till de ständiga förändringarna. Vissa av oss har sett gott om exempel på att hans slutsatser håller. Vi lever i en ny tid. Vi lever i en informations och tjänstesamhällets tid. Vi lever i en tid där jordens stora mänskliga befolkning tär hårt på jordens resurser.

Samtidigt som det finns gott om hot är möjligheterna många. Motståndet från dem som vill bevara det gamla är stort. Särskilt bland det så kallade etablissemanget som historiskt alltid försökt bevara status Q tills systemet kollapsar. Ofta faller systemet samman på grund av överkonsumption eller tillräcklig revolt från en stor del av invånarna. Krafter som SD får ett allt större missnöjesstöd och till sist tvingas etablissemanget inse att den gamla vägen inte längre är möjlig. Varför är det så svårt att förstå Darwins enkla slutsatser? Varför lyckas inte världssamfundet begränsa finansmarknaderna och dess individers enormt samhällsfientliga kortsiktiga girighet? Varför inser inte vissa att även invandrings och integrationspolitiken måste bygga på hållbarhetsresonemang. Vi måste tydligen gå in i stort mörker innan vi åter kan påbörja en tuff vandring mot ljus.

I en demokrati faller självklart äran eller skulden för om utvecklingen går bra eller dåligt på de invånare som röstat fram bra eller dåliga företrädare och partier. Tyvärr är även många av oss vanliga invånare också väldigt kortsiktiga. Många vill maximera möjligheterna nu och tar sen senare. De äter hellre grodden istället för att plantera den, vårda den och sedan bättre njuta av den. Det är väl därför som en majoritet ständigt driver samhällen mot sönderfall innan något nytt åter kan byggas upp. Vad säger du om mitt resonemang? Vem vinner på att även många svenskar är överbelånade? Vad tror du händer den dagen den nominella räntan ökar? Vem och vilka förlorar? Har vi sett något liknande förr?
http://www.di.se/artiklar/2013/9/5/imf-varnar-for-svensk-bostadsbubbla/
http://www.di.se/artiklar/2013/9/3/varning-for-borgs-baksmalla/
http://www.di.se/artiklar/2013/9/5/lasarna-pressade-stefan-ingves/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar