söndag 29 september 2013

Ensamhet & landsbygd

Vänner
Tänk vad många människor det finns som är eller upplever sig vara ensamma. Att känna sig ensam på landsbygden kan jag förstå men att göra det när man lever bland många andra människor känns sorgligt. Inte minst väldigt många äldre människor som jag träffar känner sig ensamma och mår psykiskt dåligt av sin ensamhet. De upplever avsaknaden av någon att prata med, någon att känna med och någon som på riktigt verkar bry sig om just dig som plågsam. Tro mig, det finns många människor som känner så och särskilt människor som bor i tätbefolkade områden. Hur ändrar vi på det?

Personligen är jag lyckligt lottad och har många nära och kära. Det är mycket betydelsefullt för mig och berikar mitt liv mycket att ha många nära medmänniskor som kramas och stöttar varandra på olika sätt. Är just nu på Ingmarsö i Stockholms skärgård med några sådana nära och kära vänner. God mat, goda drycker, svampplockning, musikupplevelser och mycket intressant prat. Mitt i naturen. Härligt och inspirerande.

Guldet
Mitt i naturen hamnade jag i ett politiskt samtal med en öbo som är jordbrukare. Han var sannolikt centerpartist men jag frågade aldrig. Han hade hört att det finns krafter inom C som vill ge regioner/närsamhället mer beskattnings eller avgiftsrätt. Bland annat vill många norrlänningar att metallerna i deras mark ska ge mer pengar till lokal utveckling. Ibland dras jämförelser med hur norska oljepengar fonderas i regionala utvecklingsfonder. Han tyckte tanken var god men ansåg att det guld som landsbygden under lång tid och fortsatt förser städerna med är dugliga och handlingskraftiga människor. Han beskrev hur curlande sommargäster från stan tydligt inte fostrar sina barn att ta eget ansvar osv. Annat är det på landsbygden. Där får barnen tidigt lära sig att hjälpa till och klara sig själva. Han tyckte en transferpeng, som inom fotbollen, skulle kunna införas. Att om Uppsala får ta emot en driftig kvinna från Ingmarsö så får Uppsala betala en övergångssumma motsvarande 1/2 kostnaden hon kostat lokalsamhället under hennes uppväxt. Om kvinnan hade den dåliga smaken att flytta vidare till Stockholm så kanske ytterligare några kronor kunde landa på Ingmarsö. Visst är hans tankar intressanta. De beskriver ju faktiskt en sanning som är viktig att förstå när kommuner som t ex Uppsala drabbas av kommunal skatteutjämning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar